Klasyczna zupa pomidorowa na rosole
Składniki:
- cebula,
- po małym kawałku marchewki, selera i korzenia pietruszki,
- oliwa z oliwek,
- 2 kg dojrzałych pomidorów,
- 3 litry rosołu,
- sól i pieprz,
- kwaśna śmietana do podania.
Składniki na lane kluseczki:
- 3 jajka,
- 5-6 łyżek mąki pszennej,
- sól i pieprz,
Przygotowanie:
Na oliwie podsmażyć pokrojone w kostkę warzywa. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, a następnie pokroić na kawałki i dodać do warzyw. Dusić przez chwilę, a potem podlać porcją rosołu i zmiksować. Dodać resztę rosołu i gotować jeszcze przez około 30 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Kluseczki: Jajka wymieszać z mąką, solą i pieprzem na lejącą lekko gęstą masę. Delikatnie wlewać je na gotującą się zupę. Chwilkę razem pogotować. Podawać z kwaśną śmietaną.
Pierogi ruskie z pieczonymi ziemniakami
Składniki na ciasto:
- 400 g mąki pszennej typ 500,
- płaska łyżeczka soli,
- 200 ml gorącej wody,
- 2 łyżki roztopionego masła,
- 2 jajka.
Składniki na farsz:
- 400 g ziemniaków,
- 150 g twarogu,
- cebula,
- pęczek drobnego szczypiorku,
- 2 łyżki masła,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z solą i zalać gorącą wodą, a potem energicznie wymieszać, dodać roztrzepane jajka i masło. Wymieszać całość na jednolitą masę. Przełożyć na lekko obsypaną mąką stolnicę, ciasto również oprószyć i zagniatać kilka minut, aż będzie gładkie i sprężyste. Jeśli ciasto klei się do rąk, lekko obsypywać mąką. Następnie podzielić na dwie części i każdą włożyć do plastikowego woreczka. Odstawić na 10-15 minut, aby ciasto odpoczęło. Następnie wyjąć z worka, obsypać stolnicę i rozwałkować cienko.
Ziemniaki upiec w całości w piekarniku lub, jeśli mamy możliwość, w ognisku. Obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać do nich pokruszony twaróg. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać do farszu razem z posiekanym szczypiorkiem. Delikatnie wymieszać całość, aby ser się nie rozpadł za bardzo. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ponownie delikatnie wymieszać.
Dodawać po trochu na wycięte z ciasta kółka, formować pierogi i gotować w osolonej wodzie. Podawać pierogi z kwaśną śmietaną, podsmażoną cebulką na maśle lub duszoną młodą kapustą z przepisu poniżej.
Młoda kapusta
Składniki:
- 100 g wędzonego boczku,
- 2 łyżki masła,
- 800 g młodej kapusty,
- sól i pieprz,
- ocet jasny winny,
- cukier,
- pęczek koperku.
Przygotowanie:
Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć na patelni, aż będzie chrupiący. Dodać masło, poszatkowaną kapustę i przez chwilę razem dusić, aż kapusta będzie miękka. Doprawić solą, pieprzem, octem i cukrem. Dodać poszatkowany koperek, wymieszać i podawać z pierogami.
Wywar drobiowo-wołowy
Składniki:
- porcja rosołowa z kurczaka,
- nóżka z kurczaka,
- 2 skrzydełka kacze,
- 300 g kości wołowych na wywar,
- 2 marchewki,
- korzeń pietruszki,
- kawałek selera,
- kawałek pora,
- 2-3 liście laurowe,
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego,
- goździk,
- 2-3 suszone grzyby.
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 250 stopni z funkcją termoobiegu. Mięso na wywar pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na blaszce do pieczenia. Wstawić do piekarnika pod górną grzałkę na 15 minut. W tym czasie oczyścić warzywa. Podpieczone mięso razem z płynem, który zebrał się na blaszce, przełożyć do dużego garnka. Zalać wodą i gotować na wolnym ogniu. Warzywa oczyścić, pokroić i ułożyć na blaszce. Również wstawić do piekarnika na 15 minut. Dodać do mięsa, a potem gotować kilka godzin na wolnym ogniu.
Mizeria z ziemniaczkami, koperkiem, jajkiem sadzonym
Składniki:
- kg ogórków gruntowych,
- sól i pieprz,
- łyżka cukru,
- 200 ml kwaśnej gęstej śmietany 18%,
- mały pęczek koperku,
- ocet jasny winny,
- młode ziemniaczki,
- koperek,
- jajko.
Przygotowanie:
Ogórki obrać i pokroić na mandolinie lub na tzw. "hebelku" na cienkie plasterki. Przyprawić solą i cukrem. Odstawić na 5 minut. Następnie odlać wodę, która się zebrała. Do ogórków dodać śmietanę, cukier, pieprz i jeśli potrzeba odrobinę soli. Dobrze wymieszać, dodać posiekany koperek.
Podawać z ziemniaczkami, koperkiem i sadzonym jajkiem.
Zobacz także:
- Kuchnia polska – przepisy na tradycyjny polski obiad
- Polskie potrawy narodowe – poznaj najpopularniejsze przepisy
- Tradycyjnie po polsku, ale z nowoczesnym twistem. Przepisy Szymona Czerwińskiego
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Piotr Kucharski, Andrea Camastra
Źródło zdjęcia głównego: Anita Walczewska/East News