Tradycyjnie kontra molekularnie. Polskie kulinarne klasyki w dwóch wersjach

Tradycyjnie kontra molekularnie. Polskie kulinarne klasyki w dwóch wersjach
Źródło: Dzień Dobry TVN
Tradycja kontra molekularne innowacje
Tradycja kontra molekularne innowacje
Jogurt w roli głównej
Jogurt w roli głównej
Naleśniki na 100 sposobów
Naleśniki na 100 sposobów
Pomidor w roli głównej
Pomidor w roli głównej
Fasolka szparagowa – warzyw królowa
Fasolka szparagowa – warzyw królowa
Przysmaki Piotra Kucharskiego
Przysmaki Piotra Kucharskiego
Szybkie obiady dla zbieganych
Szybkie obiady dla zbieganych
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Słodko-słone Mikołajki w kuchni Piotra Kucharskiego
Słodko-słone Mikołajki w kuchni Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Okopowa kuchnia Piotra Kucharskiego
Okopowa kuchnia Piotra Kucharskiego
Dania z piekarnika Piotra Kucharskiego
Dania z piekarnika Piotra Kucharskiego
"Projekt zima" w Szklarskiej Porębie. "Wasze dzieciaki pokochają to danie"
"Projekt zima" w Szklarskiej Porębie. "Wasze dzieciaki pokochają to danie"
Co Za Tydzień: Jakie dania można przygotować z produktów Sokołów?
Co Za Tydzień: Jakie dania można przygotować z produktów Sokołów?
Kuchnia śródziemno-polska Piotra Kucharskiego
Kuchnia śródziemno-polska Piotra Kucharskiego
Serowe królestwo
Serowe królestwo
Owsiankowe wariacje Piotra Kucharskiego
Owsiankowe wariacje Piotra Kucharskiego
Kuchnia na pełnej parze Piotra Kucharskiego
Kuchnia na pełnej parze Piotra Kucharskiego
Dziś w naszej kuchni klasyki polskiej kuchni w dwóch pysznych wersjach. Piotr Kucharski zaprezentował dania, takie jak zupa pomidorowa, pierogi ruskie, młoda kapusta czy mizeria z ziemniakami, koperkiem i jajkiem sadzonym, a Andrea Camastra ich wyjątkowe, molekularne warianty. Sprawdź przepisy poniżej.

Klasyczna zupa pomidorowa na rosole

Składniki:

  • cebula,
  • po małym kawałku marchewki, selera i korzenia pietruszki,
  • oliwa z oliwek,
  • 2 kg dojrzałych pomidorów,
  • 3 litry rosołu,
  • sól i pieprz,
  • kwaśna śmietana do podania.

Składniki na lane kluseczki:

  • 3 jajka,
  • 5-6 łyżek mąki pszennej,
  • sól i pieprz,
Zupa pomidorowa na rosole - tradycyjna i molekularna
Zupa pomidorowa na rosole - tradycyjna i molekularna
Zupa pomidorowa na rosole - tradycyjna i molekularna
Źródło: Anita Walczewska/East News

Przygotowanie:

Na oliwie podsmażyć pokrojone w kostkę warzywa. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, a następnie pokroić na kawałki i dodać do warzyw. Dusić przez chwilę, a potem podlać porcją rosołu i zmiksować. Dodać resztę rosołu i gotować jeszcze przez około 30 minut. Doprawić solą i pieprzem.

Kluseczki: Jajka wymieszać z mąką, solą i pieprzem na lejącą lekko gęstą masę. Delikatnie wlewać je na gotującą się zupę. Chwilkę razem pogotować. Podawać z kwaśną śmietaną.

Pierogi ruskie z pieczonymi ziemniakami

Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej typ 500,
  • płaska łyżeczka soli,
  • 200 ml gorącej wody,
  • 2 łyżki roztopionego masła,
  • 2 jajka.

Składniki na farsz:

  • 400 g ziemniaków,
  • 150 g twarogu,
  • cebula,
  • pęczek drobnego szczypiorku,
  • 2 łyżki masła,
  • sól i pieprz.
Pierogi ruskie - tradycyjne i molekularne
Pierogi ruskie - tradycyjne i molekularne
Pierogi ruskie - tradycyjne i molekularne
Źródło: Anita Walczewska/East News

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z solą i zalać gorącą wodą, a potem energicznie wymieszać, dodać roztrzepane jajka i masło. Wymieszać całość na jednolitą masę. Przełożyć na lekko obsypaną mąką stolnicę, ciasto również oprószyć i zagniatać kilka minut, aż będzie gładkie i sprężyste. Jeśli ciasto klei się do rąk, lekko obsypywać mąką. Następnie podzielić na dwie części i każdą włożyć do plastikowego woreczka. Odstawić na 10-15 minut, aby ciasto odpoczęło. Następnie wyjąć z worka, obsypać stolnicę i rozwałkować cienko.

Ziemniaki upiec w całości w piekarniku lub, jeśli mamy możliwość, w ognisku. Obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać do nich pokruszony twaróg. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać do farszu razem z posiekanym szczypiorkiem. Delikatnie wymieszać całość, aby ser się nie rozpadł za bardzo. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ponownie delikatnie wymieszać.

Dodawać po trochu na wycięte z ciasta kółka, formować pierogi i gotować w osolonej wodzie. Podawać pierogi z kwaśną śmietaną, podsmażoną cebulką na maśle lub duszoną młodą kapustą z przepisu poniżej.

Młoda kapusta

Składniki:

  • 100 g wędzonego boczku,
  • 2 łyżki masła,
  • 800 g młodej kapusty,
  • sól i pieprz,
  • ocet jasny winny,
  • cukier,
  • pęczek koperku.

Przygotowanie:

Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć na patelni, aż będzie chrupiący. Dodać masło, poszatkowaną kapustę i przez chwilę razem dusić, aż kapusta będzie miękka. Doprawić solą, pieprzem, octem i cukrem. Dodać poszatkowany koperek, wymieszać i podawać z pierogami.

Wywar drobiowo-wołowy

Składniki:

  • porcja rosołowa z kurczaka,
  • nóżka z kurczaka,
  • 2 skrzydełka kacze,
  • 300 g kości wołowych na wywar,
  • 2 marchewki,
  • korzeń pietruszki,
  • kawałek selera,
  • kawałek pora,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego,
  • goździk,
  • 2-3 suszone grzyby.

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 250 stopni z funkcją termoobiegu. Mięso na wywar pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na blaszce do pieczenia. Wstawić do piekarnika pod górną grzałkę na 15 minut. W tym czasie oczyścić warzywa. Podpieczone mięso razem z płynem, który zebrał się na blaszce, przełożyć do dużego garnka. Zalać wodą i gotować na wolnym ogniu. Warzywa oczyścić, pokroić i ułożyć na blaszce. Również wstawić do piekarnika na 15 minut. Dodać do mięsa, a potem gotować kilka godzin na wolnym ogniu. 

Mizeria z ziemniaczkami, koperkiem, jajkiem sadzonym

Mizeria
Mizeria
Mizeria
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • kg ogórków gruntowych,
  • sól i pieprz,
  • łyżka cukru,
  • 200 ml kwaśnej gęstej śmietany 18%,
  • mały pęczek koperku,
  • ocet jasny winny,
  • młode ziemniaczki,
  • koperek,
  • jajko.

Przygotowanie:

Ogórki obrać i pokroić na mandolinie lub na tzw. "hebelku" na cienkie plasterki. Przyprawić solą i cukrem. Odstawić na 5 minut. Następnie odlać wodę, która się zebrała. Do ogórków dodać śmietanę, cukier, pieprz i jeśli potrzeba odrobinę soli. Dobrze wymieszać, dodać posiekany koperek.

Podawać z ziemniaczkami, koperkiem i sadzonym jajkiem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości