Kuchnia polska nie jest jednorodna. W zasadzie każdy region posiada swoje charakterystyczne dania. Niektóre z nich możemy spotkać wyłącznie na danym obszarze, inne rozpowszechniły się poza granice regionów. Typowo polskie potrawy to między innymi pierogi, gołąbki, bigos czy kluski. Bardzo popularne są także zupy, w szczególności żurek, pomidorowa i kapuśniak.
Polskie tradycyjne potrawy – dania mięsne i obiadowe
Wiele stuleci temu popularnym dodatkiem do mięs była kasza. Dziś jednak zastąpiono ją ziemniakami, a serwowaną niegdyś dziczyznę mięsem wieprzowym i drobiowym. Co ciekawe, wiele potraw występuje w kilku regionach pod zupełnie odmiennymi nazwami. Polskie tradycyjne potrawy często serwuje się z okazji różnego rodzaju świąt. Przykładowo pierogi zwykle lepi się w okresie Bożego Narodzenia. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby również w dni powszednie przygotowywać potrawy kuchni polskiej. Na początek warto zacząć od pierogów. Najważniejszą kwestią jest przygotowanie ciasta. Sam pomysł dania dotarł do nas z Chin w okolicach XIII wieku. Już wtedy przygotowywano zarówno słodkie, jak i wytrawne wersje. Polskie narodowe potrawy to (wbrew temu, co mówi nazwa) pierogi ruskie, z mięsem lub z kapustą i grzybami. Oczywiście skład farszu można dowolnie modyfikować, niemniej jednak to właśnie te należą do najpopularniejszych. Jakie są polskie potrawy? Bardzo często wieloskładnikowe, o wyrazistym smaku.
Tradycyjne pierogi
Do przygotowania ciasta na tradycyjne pierogi niezbędna jest mąka pszenna, najlepiej typ 450. Dodatkowo ciepła woda, odrobina oliwy i sól. Na początek przesiewamy 750 gramów mąki, dodajemy 1,5 łyżeczki soli, 1,5 łyżeczki oleju i wlewamy stopniowo 1,5 szklanki ciepłej wody. Ta proporcja pozwoli uformować około 70 pierogów. Niektóre polskie potrawy tradycyjne są bardzo czasochłonne, tak jest również w tym przypadku. Składniki początkowo mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy ciasto. Po kilkunastu minutach powinniśmy otrzymać sprężystą i elastyczną masę. Przekładamy ją do miski i zostawiamy na 10 minut. Następnie dzielimy ciasto na 3 części i rozwałkowujemy pierwszą z nich na grubość 2 mm. Z ciasta wycinamy koła, nakładamy czubatą łyżeczkę farszu i zlepiamy końcówki. Warto wypróbować przepis na pierogi ruskie, które znane są jako potrawa narodowa Polski. Do przygotowania farszu potrzebujemy:
- 700 gramów twarogu,
- 700 gramów ugotowanych ziemniaków,
- 2 cebule,
- sól i pieprz.
Na początek podsmażamy cebulę, zaś ziemniaki i ser przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Potrawy charakterystyczne dla Polski, takie jak pierogi, często uzupełnia się dodatkami w postaci smażonego boczku.
Gołąbki – tradycyjna polska potrawa narodowa
Za tradycyjne potrawy w Polsce uchodzą także gołąbki. Przygotowuje się je z mięsa, ryżu i kapusty, najczęściej w towarzystwie sosu pomidorowego. Do przygotowania 7 sztuk gołąbków potrzebujemy:
- 400 gramów mielonej wieprzowiny,
- 50 gramów ryżu,
- cebulę,
- połowę białej kapusty,
- litr bulionu,
- 300 gramów passaty pomidorowej,
- łyżkę śmietany,
- sól oraz pieprz.
Cebulę podsmażamy, zaś ryż gotujemy al dente. Następnie mieszamy je z mięsem i doprawiamy. Z kapusty odrywamy kilkanaście liści, wrzucając do gotującego się wrzątku. Trzymamy je przez kilka minut, do momentu, aż będą miękkie. Słynne polskie potrawy takie jak gołąbki wymagają długiego procesu obróbki. Liście wyjmujemy, na środek nakładając 2 łyżki mięsa. Całość zawijamy podobnie jak krokiety. Gołąbki przekładamy do garnka wyłożonego liśćmi kapusty. Zalewamy bulionem i gotujemy około godziny. Po upływie czasu zlewamy resztę bulionu, łączymy go z passatą i gotujemy na wolnym ogniu, do momentu aż zgęstnieje. Na koniec zabielamy całość śmietaną. Inne najpopularniejsze potrawy polskie, takie jak bigos czy kluski również mogą stanowić podstawę obiadu.
Z jakich potraw słynie Polska? Tradycyjne zupy
Szukając odpowiedzi na pytanie, jakie są tradycyjne polskie potrawy, nie możemy zapomnieć o zupach. Dawniej bardzo popularna była czernina, z dodatkiem krwi gęsi lub kaczki, dziś najczęściej dostaniemy ją w regionie powiatu mławskiego i gostynińskiego. Na polskich stołach nierzadko gości kapuśniak. Charakterystyczne potrawy polskie bardzo często mają kwaśny posmak. Do bulionu, najlepiej z mięsa wieprzowego, dodajemy 500 gramów kiszonej kapusty, marchewkę, podgotowane ziemniaki, cebulę i pietruszkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze 40 minut, podając z mięsem z zupy. Najbardziej znane potrawy polskie to również grochówka i zupa pomidorowa. Nie można zapominać o deserach. Popularne są faworki, zaś typowe polskie potrawy wielkanocne to między innymi babka i mazurek. Jak odbierana jest nasza rodzima kuchnia? Tradycyjne polskie potrawy, nawet świąteczne, są dosyć tłuste. Obcokrajowcy często kojarzą nas z daniami typu golonka czy kotlet schabowy. Warto dbać o zachowanie tradycji i przynajmniej raz na jakiś czas przygotować w domu jedno z naszych typowych dań.
Zobacz także:
- Dania kuchni polskiej: potrawka z kurczaka, naleśniki zapiekane, babka ziemniaczana, skubaniec i burakowa
- Kluski zakopiańskie - prosty przepis na regionalny przysmak
- Gołąbki wieprzowe z młodą kapustą bez zawijania - czyli szybkie gołąbki w wykonaniu Jaśka Kuronia
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Alexander Spatari/Getty Images