Pierogi ruskie Katarzyny Bukowskiej. Jak je zrobić?

pierogi ruskie
Przepis na pierogi ruskie
Źródło: Artur Kozlov/Getty Images
W naszej kuchni znaleźć można wiele różnych wersji pierogów. Nie brakuje również wariacji na temat tych najbardziej klasycznych, czyli pierogów ruskich. Tym razem swoim przepisem podzieliła się z nami Katarzyna Bukowska.

Pierogi ruskie Katarzyny Bukowskiej

Składniki:

Farsz:

  • 3-4 cebule
  • olej do smażenia
  • łyżeczka cukru
  • ząbek czosnku
  • 250 g tłustego białego sera
  • 250 g ugotowanych ziemniaków
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • natka pietruszki i koperek

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • łyżeczka soli
  • 50 g stopionego masła
  • 250 g bardzo gorącej wody

Pierogi ruskie - sposób przygotowania Katarzyny Bukowskiej

Farsz: cebulę kroimy w drobną kostkę, po czym podsmażamy na sporej ilości oleju, posypujemy ją cukrem i solą. Olej nie zostanie dodany do farszu, natomiast przyda się do polewania ugotowanych pierogów.

Gdy cebula będzie lekko złota, dodajemy drobniutko posiekany ząbek czosnku (najlepiej w jedno miejsce patelni) i smażymy jeszcze minutę, dwie.

W misce rozgniatamy razem ser i ziemniaki, dodajemy około połowę podsmażonej cebuli oraz cały podsmażony czosnek (ale bez oleju), a następnie doprawiamy całość solą i sporą porcją świeżo mielonego pieprzu. Jeżeli chcemy urozmaicić farsz, możemy dodać nieco posiekanej natki pietruszki lub koperku.

Ciasto: na stolnicy mieszamy ze sobą mąkę i sól. Tworzymy z mąki kopczyk, po czym w jego środku formujemy zagłębienie. Do niego wlewamy stopione masło i bardzo gorącą (prawie wrzącą) wodę.

Na początku nożem zagarniamy mąkę do wody, a gdy tylko będziemy w stanie dotykać ciasta bez oparzenia się, zaczynamy zagniatać je dłonią. Zagniatamy do momentu, aż ciasto będzie bardzo gładkie i elastyczne. Nie może być zbyt suche i twarde. Jeśli zajdzie potrzeba, możemy dolać odrobinę wody.

Kulę z ciasta zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na min. 20 minut by odpoczęło.

Gdy ciasto wypoczęło, a farsz jest gotowy, wałkujemy ciasto na cieniutki placek (1-2 mm grubości). Należy pamiętać, by podsypywać blat mąką, dzięki czemu ciasto nie przyklei się do niego. Z góry podsypujemy zdecydowanie skąpiej – pierogi będą się lepiej sklejały.

Przy pomocy szklanki lub foremki wycinamy koła z ciasta. Na każdym kółku układamy około łyżeczki farszu, dokładnie sklejamy brzegi i wykańczamy je ozdobną falbanką.

Gdy wszystkie pierożki są przygotowane, gotujemy je partiami w mocno osolonym wrzątku. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy je około 1-2 minut. Ugotowane pierogi wyławiamy łyżką cedzakową na talerze i polewamy tłuszczem z cebulką.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości