Pączki z ziemniakami – wiemy, że to brzmi dziwnie, ale uwierzcie – ta wersja jest wyjątkowo pyszna i daleko jej od wytrwanej. Pączki z dodatkiem ziemniaków są soczyste, wilgotne, delikatne, niezwykle miękkie i przepyszne. Oczywiście pod warunkiem, że zostaną odpowiednio przygotowane. Jak je zrobić? Poniżej przepis i sposób wykonania krok po kroku.
Przepisy Grzegorza Zawieruchy
Kluski w każdej postaci
Garnek pełen pyszności
Pistacjowy zawrót głowy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Męska kuchnia na zdrowie
Świąteczna zawierucha
Pączki z ziemniaków - przepis
Składniki na pączki z ziemniaków:
- 0,5 kg ziemniaków odmiany mączystej
- 0,5 kg mąki pszennej (typ 500 będzie odpowiedni)
- 45 g świeżych drożdży
- 100 g masła
- 2 średnie jajka
- 5 łyżek drobnego cukru do wypieków
- 5 łyżek mleka
- 2 łyżki spirytusu
- opakowanie cukru waniliowego
- litr oleju rzepakowego do smażenia
- wybrane nadzienie - dżem, marmolada, krem, budyń
Pączki z ziemniaków - sposób przygotowania
- Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić je i pozostawić do ostygnięcia. Ostygnięte przecisnąć przez praskę lub dokładnie ubić na puree z dodatkiem masła.
- Zrobić rozczyn drożdżowy. Odrobinę mleka podgrzać do temperatury pokojowej. Do szklanki wsypać pokruszone drożdże i łyżkę cukru. Dodać mleko, dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę, by drożdże zaczęły pracować.
- Mikserem ubić jajka z dodatkiem cukru i cukru waniliowego.
- Do dużej miski włożyć ugniecione ziemniaki, dodać ubite jajka, przesianą mąkę, rozczyn drożdżowy oraz 2 łyżki spirytusu. Dokładnie wyrabiać ciasto i po uzyskaniu jednolitej, gładkiej konsystencji, przykryć miskę ściereczką i odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto na pączki położyć na stolnicy oprószonej mąką i ostrożnie je rozwałkować. Powinno być dość grube (1,5-2 cm).
- Z rozwałkowanego ciasta wycinać okręgi, na każdy z nich położyć łyżkę wybranego nadzienia i dokładnie zalepić, formując kształt pączka. Uformowane pączki odłożyć na 15 minut do wyrośnięcia.
- W szerokim garnku rozgrzać olej. Wrzucać pączki partiami i smażyć na złoty kolor z obu stron.
- Usmażone pączki z ziemniaków ostrożnie wyciągać łyżką cedzakową i odkładać na chwilę na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Posypać obficie cukrem pudrem lub polać lukrem. Pączki z ziemniaków gotowe.
Zobacz także:
- Ciasto rurociąg - przepis na wyjątkowy deser
- Przepis na ciasto "słodka teściowa"
- Zemsta teściowej. Przepis na pyszne ciasto krok po kroku
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: gazeta.pl
Źródło zdjęcia głównego: ERIK WITSOE/Getty Images
podziel się: