tłusty czwartek

    tłusty czwartek

    W tłusty czwartek wiele osób sięga po pyszne, ciepłe i świeże pączki. Jednak nie zawsze dajemy radę zjeść je wszystkie. Mało kto wie, co zrobić, aby nie marnować ich i cieszyć się świeżością na drugi, trzeci dzień, a nawet tydzień od zakupu. Jak je odświeżyć? Co zrobić z czerstwych? Sprawdź nasze pomysły i przepis na czerstwe pączki.

    Tłusty czwartek to wyjątkowy dzień, w którym Polacy masowo wręcz sięgają po pączki, faworki i inne słodkości. Obok tych tradycyjnych, istnieją również rozmaite alternatywy, jak np. wegańskie pączki pieczone. Jak je zrobić? W naszej kuchni przepisem podzielił się Szymon Czerwiński.

    Z okazji tłustego czwartku w naszej kuchni i na stronie znajdziecie mnóstwo różnych przepisów na pączki, faworki i inne słodkości. Każdy przepis to nieco inna wersja. Szymon Czerwiński pokazał, że można zrobić pączki naprawdę szybko - w 15 minut. Jak? Sprawdź przepis.

    Tłusty Czwartek bez pączka? Niewielu sobie wyobraża taką możliwość. Pączki to smakołyk uwielbiany niemal przez każdego i nie tylko w ten jeden dzień w roku. Dlatego dobry i sprawdzony przepis na pączki jest na wagę złota. Najlepszy przepis na pączki - my go mamy! Sprawdź, jak zrobić je łatwo i szybko.

    Tłusty czwartek to jedna z najchętniej kultywowanych w naszym kraju tradycji. Trudno jest znaleźć osobę, która by w tym dniu nie zjadła chociaż jednej słodkości. Szczególnie chętnie jedzone są wówczas faworki (chrusty), pączki czy tak zwane róże karnawałowe. W naszym studiu o historii tej pysznej tradycji opowiedział dziennikarz Paweł Loroch.

    Dawniej pączki wcale nie kojarzyły się ze słodką marmoladą. Podawane były ze skwarkami i boczkiem, jednak takie nadzienia odeszły już do lamusa. Kolejnym tradycyjnym nadzieniem była kwaskowata marmolada czy dżem różany. Czym jeszcze warto nadziewać pączki na tłusty czwartek?

    Pączki twarogowe to idealny sposób, aby przemycić nieco zdrowych składników do przysmaków, które jemy z okazji karnawału i tłustego czwartku. Dzięki obecności białego sera podnosimy w pączkach ilość białka, które jest ważne dla poprawnego funkcjonowania naszego organizmu. Sprawdź, jak je przygotować.

    Pączki to przepyszny, słodki przysmak, których spożycie w Polsce kumuluje się w Tłusty Czwartek. Powstają rozmaite wersje, z różnego typu nadzieniami, polewami czy posypkami. Jedni pączki kupują, inni przygotowują je samodzielnie. W naszej kuchni nie brakuje przepisów na pączki, ale ten z dodatkiem ziemniaków z pewnością się wyróżnia.

    Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. To właśnie tego dnia nie ważąc na kalorie, pałaszujemy słodkie pączki z konfiturą, budyniem czy ajerkoniakiem. A czy wiesz, jaka jest ich historia? Z jakim nadzieniem serwuje się je w poszczególnych regionach Polski? O pysznej tradycji opowiedzieli w programie dziennikarka Katarzyna Bosacka oraz krytyk kulinarny Robert Makłowicz.

    Tłusty czwartek to jedno z ulubionych świąt wielu Polaków. Przed najlepszymi cukierniami ludzie już tkwią w długich kolejkach, po to, by dostać idealnego pączka. Nie trzeba jednak kupować tego przysmaku, lecz można samodzielnie zrobić go w domu. W jaki sposób? W Dzień Dobry TVN podpowiedziała zwyciężczyni 9. edycji "MasterChefa", Aleksandra Juszkiewicz.

    Pączki niekoniecznie muszą pojawiać się w naszym życiu tylko w tłusty czwartek. Są też obecne w snach i oznaczają wtedy przede wszystkim dobrą zabawę, śmiech, radosny czas spędzony w gronie znajomych i przyjaciół. Mogą jednak kojarzyć się także z przesytem.

    Tłusty czwartek, czyli najsłodszy dzień w roku coraz bliżej. Już za chwilę pączki i faworki staną się głównym posiłkiem dnia, a kolejki do cukierni ciągnąć się będą w nieskończoność. Tłusty czwartek w 2020 wypada 20 lutego. Przygotuj z tej okazji pyszne domowe pączki według przepisu Magdy Gessler.

    Dziś "Tłusty czwartek". W kuchni Dzień Dobry TVN Beata i Paulina Kartowicz przygotowywały pączki i faworki. A Wy, robicie sami, czy kupujecie?

    W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje urzęduje Bartek Boratyn. Bloger i cukiernik z okazji tłustego czwartku przygotował dla nas tradycyjne pączki i faworki. Co lubicie bardziej? Pączki czy faworki? I czy robicie je własnoręcznie? :)

    Sylwia i Paweł Tomaszkiewicz prowadzą w Warszawie pracownię cukierniczą specjalizującą się w pączkach. Jak długą pracownia ma tradycję? Jak małżonkowie dzielą się obowiązkami w pracy? Czy w cukierni dalej powstają pączki według receptury jej założyciela - pradziadka Pani Sylwii? I czy to prawda, że pączki kupował tu sam Józef Piłsudski?

    Jak to powiedział prowadzący Dzień Dobry TVN Marcin Prokop, w tłusty czwartek zazwyczaj nasza dieta popełnia węglowodanowe samobójstwo. W ten dzień brokuły, marchew i jabłko to samo zło, a dobrem jest pyszny pączuś. Smacznego! :)