karnawał

    karnawał

    Maskaradę, czyli bal, którego uczestnicy występowali w maskach, w Polsce po raz pierwszy urządzono za panowania Augusta Mocnego. Maskarady określano wtedy mianem reduty. Do dzisiaj można znaleźć bardzo wiele ciekawych historii związanych z tego typu zabawami.

    Od lat Wenecja jest znana nie tylko z rozległych kanałów i romantycznej atmosfery, ale także wyjątkowego karnawału. Już w XIII wieku pojawiły się pierwsze wzmianki o noszeniu wymyślnych masek, a miłość do nich trwa do dziś. W Dzień Dobry TVN o ich wyjątkowości opowiedziała para projektantów, Mirek Trymbulak i Jola Słoma.

    Purim uważane jest za jedno z najbardziej radosnych świąt obchodzonych przez Żydów. Nie można się temu dziwić, gdyż upamiętnia dzielny czyn królowej Estery. Udało jej się ocalić perskich Żydów od niechybnej śmierci, która czekała ich w wyniku uknutej przez królewskiego urzędnika spisku.

    Strój kotka dla dziewczynki czy dla chłopczyka na bal przebierańców? Czemu nie! Taki kostium pasuje obojgu. Dobra wiadomość jest taka, że wcale nie trzeba go kupować. Wiele elementów stroju można znaleźć w domu, a te brakujące – zrobić samodzielnie!

    W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Piotra Kucharskiego, który zaproponował nam słodkie przysmaki na karnawał. Według Piotra alternatywą dla klasycznych faworków mogą być cytrynowe oponki serowe czy churrosy. Smacznego! Ostrzegamy, że już od samego patrzenia na nie można przytyć. :-)

    Karnawał to okres szalonych imprez i balów, które wymagają odpowiedniej oprawy. W co się ubrać z tej okazji? Modne w tym roku stroje karnawałowe dla dzieci i dorosłych pokazała w Dzień Dobry TVN stylistka Małgorzata Przyłęcka.

    Co Włosi jedzą w wieczór sylwestrowy i podczas zabaw karnawałowych? W kuchni Dzień Dobry TVN przepisy na typowe włoskie dania i przekąski przedstawiła nam Cristina Catese. Smacznego!

    Przekąski to oczywiście nienajważniejsza część wieczoru sylwestrowego, niemniej jednak w czasie imprezy warto wrzucić coś na ząb. Dlatego Daria Ładocha przeistoczona w jednorożca spełnia życzenia i w kuchni Dzień Dobry TVN pokazuje karnawałowe przekąski oraz napoje: bezalkoholową pinacoladę, zieloną herbatę z owocami, hummus paprykowy, krewetki z zielonym musem oraz pastę z mango i chilli.

    Przed nami ostatni weekend karnawału. W Dzień Dobry TVN stylistka Ewelina Rydzyńska podpowiada, gdzie znaleźć odpowiednią sukienkę na bal i ile kosztuje jej wypożyczenie. Proponuje również cztery stylizacje karnawałowe. Co o nich myślicie?

    Karnawał w Rio de Janeiro zaczyna się dopiero za miesiąc, ale my świętujemy już dziś. Na scenie Dzień Dobry TVN kolorowe, seksowne tancerki i... gorąca atmosfera! Umiecie tańczyć sambę? Tych ruchów chyba nie powtórzycie!

    Teatr Wielki Opera Narodowa otwiera swoje magazyny. Teraz każdy będzie mógł wypożyczyć kostiumy ze spektakli. Ile kosztuje wypożyczenie kostiumu? Czy wszystkie stroje znajdujące się w magazynach są do wypożyczenia? Czy trudniej jest naprawiać kostium, czy szyć? Sprawdziła to dziennikarka Dzień Dobry TVN Ula Chincz. Czy znalazła w teatrze idealny dla siebie kostium? A w co przebrałaby Dorotę Wellman i Marcina Prokopa?

    Karnawał trwa. Do Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy stylistkę paznokci Zuzannę Wiślicką, aby powiedziała, jakie lakiery do paznokci są modne w tym okresie. Jak nakłada się na paznokcie tzw. lustro? Jaki kształt paznokci jest modny? Wybiegliśmy też w przyszłość i zapytaliśmy, jaki kolor lakieru będzie modny tej wiosny.

    Karnawałowe, kuchenne szaleństwo rozpętał dziś w naszej kuchni, uczestnik MasterChefa, Adam Kozanecki. Próbowaliście kiedyś: pomarańczowego kremu z marchwią, sakiewek z drobiowym udkiem i pigwą lub ponczu z gruszkami, suszoną śliwką i pomarańczą? Nie? To przetestujcie nasze dzisiejsze przepisy!

    Katarzyna Stocka w listopadzie pojechała do Rio do szkoły samby. Jej taniec spodobał się tam na tyle, że zaproszono Polkę do udziału w karnawale - najważniejszej imprezie w Brazylii. Co więcej, Kasia poprowadzi cały korowód. Jest to tym większe wyróżnienie, że do tej pory funkcję tę prawie zawsze pełniły Brazylijki. Jak wyglądają przygotowania na kilka dni przed wylotem do Brazylii? W jakim stroju wystąpi Polka? Czy się denerwuje?

    Humus z warzywami i grissini, smażone pieczarki z czosnkiem, rozmarynowe oliwki, roladki z szynki parmeńskiej i rukoli, kremowy kozi ser z granatem i szczypiorkiem oraz czekoladowe cukierki czyli pyszne karnawałowe przekąski przygotowali dziś w kuchni Dzień Dobry TVN: Piotr Kucharski i Anna Piszczałka. Smacznego!

    W karnawale możemy dać upust zabawie nie tylko na parkiecie. W kuchni też możemy zaszaleć. Marynowana makrela, burgery karnawałowe, konfitura z cebuli, ciasto na racuchy oraz faworki (chruściki). Wypróbujcie naszych przepisów!

    W naszej kuchni karnawał, za sprawą Beaty Kartowicz i jej córki Anny, które tym razem przygotowały m.in.: babeczki z sałatką krabową, szaszłyki z kurczaka, kotleciki brokułowe, morele faszerowane kremem z setka mascarpone, pierożki z ciasta francuskiego ze szpinakiem. Skorzystajcie z ich przepisów i przygotujcie te proste i smaczne potrawy!

    Ameryka Południowa to bez wątpienia stolica karnawałowego szaleństwa! Jak wyglądają roztańczone ulice brazylijskich i urugwajskich miast, opowiedziała i pokazała nam Magda Navarrete, która co roku jeździ na karnawał do Ameryki Południowej.

    Nieodzowne w czasie karnawału. Smaczne, puszyste, ale i bardzo kaloryczne. Powinny być cieniutkie i delikatne. Skąd pochodzą faworki? W studiu Dzień Dobry TVN gościem był Maciej Nowaka.

    Kobiece, subtelne i eleganckie - zobacz najnowszą, karnawałową kolekcję Macieja Zienia, w której zakochała się sama Agnieszka Kręglicka!

    Dziś ostatni dzień karnawału. Jutro rozpoczyna się Wielki Post, który potrwa 40 dni. Dlatego warto przed Środą Popielcową zaszaleć w kuchni ten ostatni raz. Zróbcie to razem z mistrzem Andrzejem Polanem!