Ten przepis podbija internet, czyli bananowe pączki tylko z czterech składników

Ten przepis podbija internet, czyli bananowe pączki tylko z czterech składników
Ten przepis podbija internet, czyli bananowe pączki tylko z czterech składników
Źródło: Alexey_Arz/Getty Images
Pączki je się na całym świecie, w różnych formach. Ten malezyjski przepis podbija Internet, bo wystarczą do niego tylko cztery składniki. Jak je przygotować? Poznaj banalnie prosty przepis na pyszne bananowe pączki.

Porady dietetyków

Źródło: Dzień Dobry TVN
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?

Obłędne pączki bananowe

W Malezji nazywają się kuih kodok i są to banalnie proste pączki robione z banana. Smaży się je podobnie, jak u nas, na głębokim tłuszczu. Przypominają bardziej polskie racuchy, niż pączki, ze względu na ich nieregularny kształt. To pyszny sposób na szybką przekąskę na tłusty czwartek, a jeśli podamy je z odrobiną twarogu - mogą być nawet zdrowsze. 

Ich nazwa w języku malezyjskim nawiązuje do ropuchy, ze względu na nieregularną skórkę, przypominającą właśnie skórę tego zwierzęcia.

Pączki bananowe z 4 składników - przepis

Składniki:

  • banan,
    • szklanka mąki,
      • pół szklanki jogurtu lub 3-4 łyżki wody,
        • pół łyżeczki proszku do pieczenia.

          Sposób przygotowania:

          Banana rozgniatamy widelcem, mogą zostać większe kawałki. Nie trzeba go blendować. Do owocowej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i wodę lub jogurt. W oryginalnym przepisie stosuje się wodę, jednak można dodać jogurt, aby nadać im bardziej kremowej konsystencji.

          Rozgrzewamy olej, tak samo, jak przy przygotowaniu tradycyjnych pączków. Łyżeczką lub specjalną łyżką do lodów nakładamy małe kulki i kładziemy je na rozgrzany olej. Smażymy aż będą złote. Najlepiej podawać ciepłe, można je też oprószyć cukrem lub cukrem pudrem.

          Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

          Zobacz także:

          Autor: Teofila Siewko

          Źródło zdjęcia głównego: Alexey_Arz/Getty Images

          podziel się:

          Pozostałe wiadomości

          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
          Materiał promocyjny

          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana