Wspólne gotowanie to doskonały pretekst do tego, by bliżej się poznać. Dzień Dobry TVN odwiedzili finaliści programu "MasterChef" - Joanna Szymanowska, Karolina Grzelak, Małgorzata Szymonek, Maciej Pisarczyk, którzy od wielu tygodni konkurowali o zwycięstwo. Choć rywalizacja między nimi jest silna, w programie pokazali, iż darzą się sporą dozą sympatii.
W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy kucharkę i zwyciężczynię IX edycji Masterchefa Aleksandrę Juszkiewicz, która pokazała nam kilka sprawdzonych, kuchennych sposobów na pryskający olej.
Czwarty odcinek programu "Masterchef" był twardym orzechem do zgryzienia dla uczestników. Na placu pod Wawelem w Krakowie czekały trzy charakterystyczne food trucki: amerykański, azjatycki i polski. Każda z drużyn miała do wydania 100 porcji mięsnych i 100 wegetariańskich, aby wykarmić… 100 osób. Przypominamy, jak przygotować pancakes i soczystego hamburgera, zgodnie z recepturą bohaterów ostatniej edycji programu.
Pieczenie może sprawiać wiele frajdy nie tylko dorosłym, ale także i dzieciom. Wspólnie przyrządzone ciasto, chleb czy pizza będą smakować jeszcze lepiej, gdy zrobimy je sami. Często jednak krzątając się po kuchni, mamy wątpliwości, czy sernik nie opadnie, mięso będzie soczyste, a pieczywo idealnie chrupiące. To może się zmienić. Przedstawiamy pięć funkcji piekarnika, które sprawiają, że gotowanie jest proste, przyjemne i zawsze udane.
Volodymyr Testardi w ostatnich miesiącach zyskał popularność na Instagramie. Przystojny mężczyzna dzieli się w sieci autorskimi przepisami i pokazuje, jak w prosty sposób przygotować śniadanie i kolację, które zachwycą drugą połówkę. Jak rozpoczęła się jego historia z gotowaniem?
Damian Sobek, były uczestnik "MasterChefa" i szef kuchni został ciężko pobity na chorzowskiej ulicy. Kucharz nie tylko doznał poważnych obrażeń - ma złamany kręgosłup - ale i został okradziony.
"MasterChef" wraca na ekrany telewizorów już w 12. edycji. O nowym sezonie pełnym niespodzianek, fantastycznych gości i charyzmatycznych uczestników opowiedzieli w Dzień Dobry TVN jurorzy kulinarnego show - Magda Gessler oraz Tomasz Jakubiak. Ponadto restauratorka opowiedziała o nowościach w "Kuchennych rewolucjach".
Kultowe neapolitańskie danie podobno miało zostać nazwane na cześć włoskiej królowej Margherity po tym, jak spróbowała go w Neapolu. Według niektórych ta teoria to historyczne oszustwo. Jaka jest prawda na temat genezy legendarnego przysmaku, który podbił cały świat?
Damian Michałowski pokazał w swoich mediach społecznościowych, jakie danie przygotowały jego dzieci na wieczorny posiłem. Helena i Henryk skomponowali na talerzu prawdziwe dzieło sztuki. Prowadzący Dzień Dobry TVN zdradził nam przepis.
Sezon na bób jest krótki, a jego smak wyjątkowy. Warto więc po niego sięgnąć póki czas i nieco poeksperymentować w kuchni. Wbrew pozorom świetnie sprawdza się nie tylko w wersji wytrawnej, ale również jako składnik deserów. Doskonałym tego przykładem jest głębokie w smaku czekoladowe ciasto z bobem. Jak je zrobić? Sprawdź przepis krok po kroku.
TikTok to źródło wielu inspiracji i ciekawych pomysłów. Jednak zanim podejmiemy się nowego wyzwania, warto sprawdzić, czy jest ono bezpieczne. Podążając za trendami kreowanymi przez społeczeństwo, możemy bowiem narazić się na szwank. Tak też było w przypadku 37-latki, która podczas gotowania jajka w niestandardowy sposób popatrzyła sobie połowę twarzy.
Gotowanie to ich wspólna pasja. Monika i Arkadiusz Stempkowscy to jedna z najpopularniejszych par, która wzięła udział w programie "Ugotowani w parach".
Ziemniaki i kiełbasa, dwa podstawowe produkty, jakich używamy w duecie na grilla, świetnie sprawdzają się w sycącej zapiekance. Tylko jak ją przyrządzić i czym doprawić, aby zniewalała smakiem?
Patrycja Walter-Zagórska to firechef, czyli kobieta, która potrafi gotować na żywym ogniu. Piotr Wojtasik z Dzień Dobry TVN przyjechał do Chorzowa, żeby na własne oczy zobaczyć jej niesamowitą kuchnię. Niektóre dania mogły zaskakiwać.
Czosnek ma tak wiele właściwości zdrowotnych i smakowych, że nie dziwi fakt, iż doczekał się swojego święta. 19 kwietnia obchodzony jest Dzień Czosnku i właśnie z tej okazji zebraliśmy poniżej wiele różnych przepisów na dania, w których pojawia się to wspaniałe warzywo. Szukasz pomysłu na obiad, przekąskę, kolację? Sprawdź nasze inspiracje.
Parówki to bardzo znany i lubiany przez dzieci produkt. Najczęściej podawane są gotowane w wodzie lub grillowane, jednak można je przyrządzić również zawinięte w ciasto. Parówki w cieście drożdżowym to ciekawy pomysł na wykorzystanie tego mięsnego produktu.