gotowanie

    gotowanie

    Gotowanie, także za sprawą programów kulinarnych, stało się pasją wielu osób. Chętnie poznajemy nowe smaki i próbujemy nowych receptur, jednak często pojawia się problem z dostępnością składników – przynajmniej tak sądzi wiele osób, które już na etapie czytania przepisu odrzucają go, bo skąd wziąć kimchi, ser halloumi, czy owoce morza, szczególnie jeśli do większego miasta jest dosyć daleko? To proste – z dyskontów!

    Technologia i tworzone z jej wykorzystaniem gadżety w dużym stopniu ułatwiają nam życie. Dzięki nim prozaiczne czynności nie zajmują już tyle czasu i uwagi, co jeszcze kilka lat temu. Oczywiście ten trend nie omija kuchni - dla miłośników gotowania powstało wiele przedmiotów, które umilają pracę w kuchni. Jakie mają zastosowanie i jak z nich korzystać?

    Spring rollsy to lekka przekąska serwowana na ulicznych straganach w Azji. Ich polska nazwa to krokiety lub naleśniki wiosenne. Spożywane są z sosami i dipami i są cenione przez osoby żyjące w ciągłym pędzie, bo ich forma sprawia, że można je jeść nawet w biegu.

    Gałka muszkatołowa to nasiona pochodzące od rośliny znanej jako muszkatołowiec korzenny, który obecnie uprawiany jest w Malezji, na Karaibach i Sri Lance. Drzewa osiągają wysokość nawet 12 metrów i hoduje się je na niewielkich wysokościach. Przyprawa pojawiła się w Europie najprawdopodobniej dzięki wyprawom krzyżowym i to właśnie Europejczycy najczęściej wykorzystują ją w swojej kuchni. Gałka muszkatołowa ma bardzo intensywny smak przypominający piżmo, który zawdzięcza lotnemu olejkowi mającemu wiele ciekawych i przydatnych właściwości.

    Tuż po awarii w elektrowni w Czarnobylu do miasta sprowadzono grupę kilkunastu kucharek. Miały one przygotowywać posiłki dla osób, które walczyły ze skutkami katastrofy. Ich niezwykłą historię w swojej najnowszej książce opisał Witold Szabłowski.