Materiał promocyjny

Zrób z nami karnawałowe przysmaki. "To danie, które nam przedłuży wieczór"

Przepisy na karnawałowe dania z parówkami i kabanosami w roli głównej

Przepisy na karnawałowe dania z parówkami i kabanosami w roli głównej
Projekt zima – kulinarna wizyta w Wiśle
Źródło: Dzień Dobry TVN

Organizujesz przyjęcie karnawałowe i chcesz uraczyć gości pysznymi przekąskami, a jednocześnie nie stracić zbyt wiele czasu na ich przygotowywanie? Grzegorz Zawierucha podzielił się w Dzień Dobry TVN przepisami, które skradną Twoje serce. Głównymi składnikami tych dań są pożywne kabanosy oraz parówki.

Karnawałowe przysmaki z kabanosami i parówkami na czele

Ekipa Dzień Dobry TVN zawitała w ramach Projektu Zima do Wisły, gdzie w stworzonym specjalnie na tę okazję miasteczku Grzegorz Zawierucha przygotowywał na oczach zebranych trzy wyjątkowe przekąski.

- Szybkie, zdrowe, fajne przepisy. Tutaj mamy spring rollsy, mamy paróweczki, mamy kabanoski. A to jest bomba, ponieważ to jest takie danie, które nam przedłuży ten wieczorowy karnawał. Mamy tutaj ziemniaczki, mamy karmelizowaną cebulkę, mamy papryczkę piri-piri, mamy kabanosy - wymieniał kucharz w rozmowie z Bartkiem Jędrzejakiem.

To proste, lecz dobrze zbilansowane posiłki. A co istotne, dzięki różnorodnej ofercie smakowej parówek i kabanosów Berlinki (np. klasyczne, ostre jak chilli jalapenio, serowe, bekonowe) każdy znajdzie coś dla siebie.

Zobacz przepisy, które są poniżej.

Parówki i kabanosy Berlinki z karmelizowaną cebulką i tymiankiem

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 8 parówek Berlinki,
  • 1 opakowanie kabanosów Berlinki,
  • 2 duże czerwone cebule, 
  • 500 g ziemniaków baby potato, 
  • 3 gałązki tymianku, 
  • 1/4 szklanki octu balsamicznego ,
  • 3 łyżki miodu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • liście sałat.

Sposób przygotowania

Na dużej patelni z dodatkiem oliwy podsmażamy parówki Berlinki, pokrojone kabanosy Berlinki oraz ugotowane ziemniaki. Obracamy je dość często przez około 10 minut. Przekładamy na talerz. Na tę samą patelnię wlewamy ponownie oliwę i smażymy cebulę z tymiankiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ocet balsamiczny i miód. Doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie układamy parówki, kabanosy oraz ziemniaki na cebuli. Podlewamy lekko wodą i gotujemy na małym ogniu przez kolejne 10 minut pod przykryciem, aż cebula dobrze się skarmelizuje. Danie serwujemy z kawałkami świeżych liści sałat. 

Parówki i kabanosy Berlinki z pieczarkami w sosie śmietanowo-musztardowym

Składniki:

  • opakowanie parówek Berlinki,
  • opakowanie kabanosów Berlinki,
  • 1 mała cebula,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego ,
  • 100 ml białego wytrawnego wina ,
  • 400 g pieczarek ,
  • 1 łyżka musztardy francuskiej,
  • 3 łyżki crème fraiche,
  • świeża natka pietruszki,
  • świeży koper,
  • sól i pieprz do smaku,
  • makaron penne.

Sposób przygotowania

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek smażymy cebulę. Po chwili dajemy parówki i kabanosy Berlinki. Obsmażamy kilka minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone w paski pieczarki. Kontynuujemy gotowanie, aż grzyby puszczą wodę. Wlewamy wino i dobrze redukujemy alkohol. Solimy, pieprzymy i dodajemy musztardę oraz crème fraîche. Mieszamy i gotujemy kilka minut. Podajemy z makaronem penne. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki i świeżym koprem. 

Spring rolls z tajskimi kabanosami Berlinki, parówką chilli Berlinki, warzywami i sosem unagi 

Składniki:

  • opakowanie tajskich kabanosów Berlinki (można wykorzystać również chilli lub klasyczne); 
  • 200 g makaronu ryżowego vermicelli,
  • 80 g mix sałaty,  
  • 80 g marynowanego imbiru,
  • 1/2 świeżego ogórka, 
  • 1/2 żółtej papryki, 
  • 1 pęczek posiekanej kolendry, 
  • 200 g kiełków sojowych, 
  • 4 łyżki oleju sezamowego, 
  • 10 sztuk papieru ryżowego.  

Sos:

  • 50 ml jasnego sosu sojowego,
  • 2 łyżki sosu unagi ,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sok z jednej limonki,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 papryczka chili,
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru.

Sposób przygotowania

Makaron przyrządzamy według instrukcji na opakowaniu. Marynowany imbir drobno siekamy, ogórka kroimy w kostkę, paprykę w cienkie paski. Wszystko mieszamy razem z sałatą, kiełkami i kolendrą. Skrapiamy olejem sezamowym. Kabanosy kroimy na pół, parówki wzdłuż na ćwiartki. 

Sposób składania 

Papier do spring rollsów moczymy w wodzie ok. 5 sekund, kładziemy na talerzu, na środek układamy sałatę, kabanosy, parówki oraz makaron. Zawijamy boki do środka, a następnie całość zawijamy w ruloniki. Składniki do sosu mieszamy ze sobą. 

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości