Organizujesz przyjęcie karnawałowe i chcesz uraczyć gości pysznymi przekąskami, a jednocześnie nie stracić zbyt wiele czasu na ich przygotowywanie? Grzegorz Zawierucha podzielił się w Dzień Dobry TVN przepisami, które skradną Twoje serce. Głównymi składnikami tych dań są pożywne kabanosy oraz parówki.
Karnawałowe przysmaki z kabanosami i parówkami na czele
Ekipa Dzień Dobry TVN zawitała w ramach Projektu Zima do Wisły, gdzie w stworzonym specjalnie na tę okazję miasteczku Grzegorz Zawierucha przygotowywał na oczach zebranych trzy wyjątkowe przekąski.
- Szybkie, zdrowe, fajne przepisy. Tutaj mamy spring rollsy, mamy paróweczki, mamy kabanoski. A to jest bomba, ponieważ to jest takie danie, które nam przedłuży ten wieczorowy karnawał. Mamy tutaj ziemniaczki, mamy karmelizowaną cebulkę, mamy papryczkę piri-piri, mamy kabanosy - wymieniał kucharz w rozmowie z Bartkiem Jędrzejakiem.
To proste, lecz dobrze zbilansowane posiłki. A co istotne, dzięki różnorodnej ofercie smakowej parówek i kabanosów Berlinki (np. klasyczne, ostre jak chilli jalapenio, serowe, bekonowe) każdy znajdzie coś dla siebie.
Zobacz przepisy, które są poniżej.
Parówki i kabanosy Berlinki z karmelizowaną cebulką i tymiankiem
Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 8 parówek Berlinki,
- 1 opakowanie kabanosów Berlinki,
- 2 duże czerwone cebule,
- 500 g ziemniaków baby potato,
- 3 gałązki tymianku,
- 1/4 szklanki octu balsamicznego ,
- 3 łyżki miodu,
- sól i pieprz do smaku,
- liście sałat.
Sposób przygotowania
Na dużej patelni z dodatkiem oliwy podsmażamy parówki Berlinki, pokrojone kabanosy Berlinki oraz ugotowane ziemniaki. Obracamy je dość często przez około 10 minut. Przekładamy na talerz. Na tę samą patelnię wlewamy ponownie oliwę i smażymy cebulę z tymiankiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ocet balsamiczny i miód. Doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie układamy parówki, kabanosy oraz ziemniaki na cebuli. Podlewamy lekko wodą i gotujemy na małym ogniu przez kolejne 10 minut pod przykryciem, aż cebula dobrze się skarmelizuje. Danie serwujemy z kawałkami świeżych liści sałat.
Parówki i kabanosy Berlinki z pieczarkami w sosie śmietanowo-musztardowym
Składniki:
- opakowanie parówek Berlinki,
- opakowanie kabanosów Berlinki,
- 1 mała cebula,
- 2 łyżki oleju rzepakowego ,
- 100 ml białego wytrawnego wina ,
- 400 g pieczarek ,
- 1 łyżka musztardy francuskiej,
- 3 łyżki crème fraiche,
- świeża natka pietruszki,
- świeży koper,
- sól i pieprz do smaku,
- makaron penne.
Sposób przygotowania
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek smażymy cebulę. Po chwili dajemy parówki i kabanosy Berlinki. Obsmażamy kilka minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone w paski pieczarki. Kontynuujemy gotowanie, aż grzyby puszczą wodę. Wlewamy wino i dobrze redukujemy alkohol. Solimy, pieprzymy i dodajemy musztardę oraz crème fraîche. Mieszamy i gotujemy kilka minut. Podajemy z makaronem penne. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki i świeżym koprem.
Spring rolls z tajskimi kabanosami Berlinki, parówką chilli Berlinki, warzywami i sosem unagi
Składniki:
- opakowanie tajskich kabanosów Berlinki (można wykorzystać również chilli lub klasyczne);
- 200 g makaronu ryżowego vermicelli,
- 80 g mix sałaty,
- 80 g marynowanego imbiru,
- 1/2 świeżego ogórka,
- 1/2 żółtej papryki,
- 1 pęczek posiekanej kolendry,
- 200 g kiełków sojowych,
- 4 łyżki oleju sezamowego,
- 10 sztuk papieru ryżowego.
Sos:
- 50 ml jasnego sosu sojowego,
- 2 łyżki sosu unagi ,
- 1 ząbek czosnku,
- sok z jednej limonki,
- 1 łyżka miodu,
- 1 papryczka chili,
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru.
Sposób przygotowania
Makaron przyrządzamy według instrukcji na opakowaniu. Marynowany imbir drobno siekamy, ogórka kroimy w kostkę, paprykę w cienkie paski. Wszystko mieszamy razem z sałatą, kiełkami i kolendrą. Skrapiamy olejem sezamowym. Kabanosy kroimy na pół, parówki wzdłuż na ćwiartki.
Sposób składania
Papier do spring rollsów moczymy w wodzie ok. 5 sekund, kładziemy na talerzu, na środek układamy sałatę, kabanosy, parówki oraz makaron. Zawijamy boki do środka, a następnie całość zawijamy w ruloniki. Składniki do sosu mieszamy ze sobą.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Zobacz także:
- Tłusty czwartek 2025. Ceny pączków biją rekordy. Ile zapłacimy?
- Szybkie pączki Rozkosznego idealne na Tłusty Czwartek. "Lubię oblepiać je lukrem grejpfrutowym"
- Pieczone faworki - fit przepis idealny na tłusty czwartek i karnawał
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN