Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szybkie pączki z lukrem grejpfrutowym według Rozkosznego
Michał "Rozkoszny" Korkosz to popularny bloger kulinarny i kucharz. W mediach społecznościowych regularnie dzieli się przepisami, dzięki czemu każdy z nas może we własnej kuchni wypróbować jego wyjątkowe dania. Ostatnio opublikował recepturę na szybkie twarogowe pączki z lukrem. Jako że zbliża się Tłusty Czwartek warto zapoznać się z tym przepisem.
- Na te chrupiąco rumiane pączki nie trzeba czekać, aż drożdżowe wyrośnie, bo robi się je błyskawicznie z twarogu, dzięki któremu ciasto jest pulchniutkie i wręcz rozpływa się w ustach. Lubię oblepiać je lukrem grejpfrutowym, który nadaje lekkiej kwasowości i subtelnej goryczki smakującej tak szlachetnie w tym wydaniu - napisał w poście na Instagramie.
Pączki twarogowe z lukrem grejpfrutowym - przepis Rozkosznego
Składniki (na 18 pączków):
- 2 szklanki (260 g) mąki pszennej,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej,
- 250 g twarogu śmietankowego,
- 2 żółtka z dużych jajek,
- 1/4 szklanki (50 g) cukru,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
- 2 łyżki likieru pomarańczowego,
- łyżka ekstraktu waniliowego,
- olej do smażenia.
Składniki na lukier:
- mały grejpfrut,
- 2 szklanki (260 g) cukru pudru.
Przygotowanie:
Wlej olej na dużą patelnię o wysokich brzegach lub do garnka, tak, aby było go co najmniej 5 cm wysokości. Potem ustaw ogień na umiarkowany i rozgrzewaj, aż termometr cukierniczy wskaże 180 stopni. Następnie w średniej misce wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz sól. Potem w dużej misce połącz twaróg, żółtka, cukier, kwaśną śmietanę, likier pomarańczowy i ekstrakt waniliowy. Za pomocą miksera lub trzepaczki utrzyj wszystko na jednolitą masę. Następnie dodaj suche składniki i wymieszaj dużą łyżką do połączenia. Wyrabiaj przez chwilę, aby ciasto stało się gładkie.
Następnie obsyp blat roboczy odrobiną mąki i wyłóż ciasto. Rozwałkuj na placek o grubości 1,5-2 cm. Za pomocą wykrawacza lub miseczki wytnij okręgi o wielkości 8 cm, a następnie za pomocą kieliszka mniejsze okręgi w środku. Pozostałe ciasto z brzegów połącz, rozwałkuj i wytnij więcej pączków. Smaż pączki w partiach, aż się zarumienią, przez około 1-2 minuty na stronę. Nie może być ich zbyt dużo na patelni, muszą mieć przestrzeń, aby ładnie się usmażyć. Przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby obeschły z nadmiaru tłuszczu.
Następnie zrób lukier, ścierając na tarce o drobnych oczkach skórkę grejpfruta. Pamiętaj, aby nie ścierać białej części skórki, bo gorycz będzie zbyt duża. Wyciśnij z owocu 6 łyżek soku i przełóż je do średniego garnka. Potem zagotuj na umiarkowanym ogniu i natychmiast zdejmij z kuchenki. Potem wsyp cukier puder i mieszaj, aż się rozpuści. Jeśli lukier jest zbyt luźny, dosyp cukru, a jeśli zbyt gęsty, dolej więcej soku grejpfrutowego. Dodaj otartą skórkę grejpfruta i wymieszaj. Następnie zanurz pączki serowe w lukrze z jednej strony i odstaw na kratkę, aby obeschły, a lukier lekko stężał. Najlepiej będą smakowały na ciepło.
Tipy Rozkosznego: "Jeśli nie masz pod ręką twarogu śmietankowego lub sernikowego, a jedynie twaróg typu klinek, zblenduj go wraz z resztą mokrych składników, aby pozbyć się grudek".
Zobacz także:
- Rozkoszny i jego beza idealna. "Dodajemy sekretny składnik"
- Roślinne słodkości Michała "Rozkosznego" Korkosza. Te desery zdobędą twoje serce
- Zrób cynamonki z kremem pomarańczowym według Rozkosznego. To idealny wypiek dla każdej jesieniary
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Instagram, rozkoszny.pl
Źródło zdjęcia głównego: GettyImages, Dzień Dobry TVN