Kucharz przygotował baskijski skyrnik mango, pistacjankę malinową oraz karmelizowaną dynię z dipem z wędzonego tofu. Wykorzystał roślinne produkty Alpro.
Baskijski Skyrnik Mango
Składniki na ciasteczkowy spód:
- 180 g maślanych kruchych ciastek,
- 70 g masła lub oleju kokosowego, stopionego.
Składniki na masę mango:
- 800 g Alpro w stylu Skyr Mango, w temperaturze pokojowej,
- 200 g pulpy mango (100% mango), w temperaturze pokojowej,
- laska wanilii (lub łyżeczka ekstraktu waniliowego),
- szklanka (200 g) drobnego białego cukru,
- łyżeczka soli morskiej,
- 3 łyżki (30 g) mąki pszennej lub ziemniaczanej,
- 2 kartoniki (2 x 200 g) kremu kokosowego (24-26% tłuszczu),
- 6 dużych jajek, w temperaturze pokojowej.
Przygotowanie:
Natłuść tortownicę o średnicy 24 cm odrobiną masła (zarówno dno, jak i boki). Następnie całą formę wyłóż papierem do pieczenia tak, by papier wystawał kilka centymetrów ponad ranty.
Ciasteczkowy spód: Zblenduj ciastka na piasek, wymieszaj ze stopionym i przestudzonym masłem. Wyłóż masę ciasteczkową na spód przygotowanej tortownicy i dociśnij łyżką. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (góra-dół) do lekkiego zarumienienia brzegów, przez około 8 minut. Wyjmij i wystudź.
Masa mango: Temperaturę piekarnika zwiększ do 240 stopni (góra-dół). Do misy miksera przełóż Alpro w stylu Skyr Mango, pulpę mango, ziarenka z laski wanilii, cukier i sól. Ucieraj do połączenia składników. W osobnej misce za pomocą trzepaczki rozprowadź mąkę z kremem kokosowym z jednego kartonika (200 g). Dodaj krem z drugiego i połącz. Wlej to do masy skyrnikowej, a potem dodawaj jajka, jedno po drugim, uprzednio łącząc każde z masą skyrnikową. Przelej ostrożnie masę na wystudzony spód. Piecz skyrnik, aż się zarumieni z wierzchu, ale jego wnętrze będzie się trząść, przez około 35 minut (10 minut przed końcem pieczenia czujnie obserwuj skyrnik, czy się zbytnio nie przypala).
Wyjmij skyrnik z piekarnika, odstaw na kratkę do wystudzenia (podczas studzenia opadnie, to naturalne). Dopiero wtedy schowaj go do lodówki na całą noc do porządnego schłodzenia. Wtedy uzyskuje idealną konsystencję.
Wskazówki:
Czas pieczenia może się u każdego minimalnie różnić (należy dokładnie poznać swój piekarnik). Im krócej skyrnik będzie pieczony, tym bardziej kremowy i płynny będzie w środku.
Jeśli nie możesz dostać kremu kokosowego, kup pełnotłuste mleczko kokosowe w puszce, schłodź je i użyj jedynie kremu, który zgromadził się na górze puszki.
Pistacjanka z malinami
Składniki:
- szklanka (100g) płatków owsianych górskich,
- 2 szklanki (500ml) wody,
- 1/2 łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej,
- 2 łyżeczki zielonej herbaty matcha (opcjonalnie),
- szklanka (250ml) napoju owsianego Alpro,
- 4 łyżki pasty pistacjowej (100% pistacji),
- 2 łyżki Alpro w stylu Skyr o smaku wanilii + do podania,
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego,
- garść pistacji, posiekanych,
- świeże maliny.
Przygotowanie:
Zalej płatki owsiane wodą, dodaj sporą szczyptę soli i zagotuj. Całość podgrzewaj na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż płatki zmiękną i wchłoną nadmiar płynu. W napoju owsianym Alpro rozpuść herbatę matcha – najlepiej zrobić to spieniaczem. Dodaj (teraz już zielony!) napój owsiany do gęstej owsianki i zagotuj. Zdejmij z ognia i wmieszaj pastę pistacjową, miód (lub syrop klonowy) oraz dwie łyżki Alpro w stylu Skyr o smaku wanilii. Owsiankę podawaj ze świeżymi malinami, posiekanymi pistacjami, a także kleksem Alpro w stylu Skyr o smaku wanilii. Smacznego!
Karmelizowana dynia na dipie z wędzonego tofu z gremolatą
Składniki:
- mała dynia piżmowa (około 600 g),
- 3 łyżki oliwy extra virgin,
- 2 łyżki syropu klonowego,
- 1/2 łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej.
Składniki na dip:
- kostka (180 g) wędzonego tofu,
- 3 łyżki oliwy extra virgin,
- 3 łyżki wody,
- 1/2 szklanki (110 g) Alpro w stylu Skyr Naturalnego,
- ząbek czosnku, obrany,
- sok z 1/2 cytryny.
Składniki gremolatę:
- 1/3 szklanki (40 g) pestek dyni,
- 1/3 szklanki natki pietruszki, posiekanej,
- mały ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę,
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku,
- łyżeczka startej skórki z cytryny,
- łyżeczka soku z cytryny.
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni (góra-dół). Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Obierz dynię i pokrój ją na 1,5 cm plastry, a potem przełóż na blachę. W małej miseczce wymieszaj do połączenia oliwę, syrop klonowy i 1/2 łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej. Natrzyj glazurą dynię z obu stron. Piecz, aż dynia zmięknie i skarmelizuje się od spodu, przez około 35-40 minut. Po upieczeniu odwróć dynię do góry nogami tak, aby skarmelizowana część była na wierzchu.
W międzyczasie przygotuj dip. W misie malaksera lub blendera połącz tofu, oliwę, wodę, Alpro w stylu Skyr, czosnek, cytrynę i 1/4 łyżeczki soli morskiej. Zblenduj na gładko. Dopraw świeżo mielonym pieprzem.
Przygotuj dyniową gremolatę. Rozgrzej na średniej mocy małą patelnię i upraż na niej pestki dyni przez 2-3 minuty. Przełóż na deskę, ostudź, a następnie posiekaj. Połącz je w miseczce wraz natką pietruszki, czosnkiem, szczypiorkiem, skórką i sokiem z cytryny oraz 1/4 łyżeczki soli morskiej. Wyłóż dip z wędzonego tofu na duży talerz. Ułóż na nim dynię i posyp wszystko dyniową gremolatą.
Zobacz także:
- Przepis na tofumisu, czyli wegańskie tiramisu
- Hwachae - deser, który podbija TikToka. Jak go przygotować?
- Placki, tarta i deser z tapioką. Kuchnia wegańska
Źródło: Michał "Rozkoszny" Korkosz
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska / Dzień Dobry TVN