Materiał promocyjny

Roślinne słodkości Michała "Rozkosznego" Korkosza. Te desery zdobędą twoje serce

Michał "Rozkoszny" Korkosz w kuchni Dzień Dobry TVN
Roślinne słodkości Michała "Rozkosznego" Korkosza. Te desery zdobędą twoje serce
Źródło: Kinga Dyczewska / Dzień Dobry TVN
Roślinne jogurty i napoje to doskonała alternatywa dla nabiału. Można je dodać do wielu potraw, a także pysznych deserów. Dzięki temu weganie mogą zjeść na przykład sernik, który w tej wersji nazywany jest skyrnikiem. Przepisy na słodkości z roślinnymi produktami zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN Michał "Rozkoszny" Korkosz. Sprawdź jego przepisy.

Kucharz przygotował baskijski skyrnik mango, pistacjankę malinową oraz karmelizowaną dynię z dipem z wędzonego tofu. Wykorzystał roślinne produkty Alpro.

Baskijski Skyrnik Mango 

Składniki na ciasteczkowy spód:

  • 180 g maślanych kruchych ciastek,
  • 70 g masła lub oleju kokosowego, stopionego.

Składniki na masę mango:

  • 800 g Alpro w stylu Skyr Mango, w temperaturze pokojowej,
  • 200 g pulpy mango (100% mango), w temperaturze pokojowej,
  • laska wanilii (lub łyżeczka ekstraktu waniliowego),
  • szklanka (200 g) drobnego białego cukru,
  • łyżeczka soli morskiej,
  • 3 łyżki (30 g) mąki pszennej lub ziemniaczanej,
  • 2 kartoniki (2 x 200 g) kremu kokosowego (24-26% tłuszczu),
  • 6 dużych jajek, w temperaturze pokojowej.

Przygotowanie:

Natłuść tortownicę o średnicy 24 cm odrobiną masła (zarówno dno, jak i boki). Następnie całą formę wyłóż papierem do pieczenia tak, by papier wystawał kilka centymetrów ponad ranty.

Ciasteczkowy spód: Zblenduj ciastka na piasek, wymieszaj ze stopionym i przestudzonym masłem. Wyłóż masę ciasteczkową na spód przygotowanej tortownicy i dociśnij łyżką. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (góra-dół) do lekkiego zarumienienia brzegów, przez około 8 minut. Wyjmij i wystudź.

Masa mango: Temperaturę piekarnika zwiększ do 240 stopni (góra-dół). Do misy miksera przełóż Alpro w stylu Skyr Mango, pulpę mango, ziarenka z laski wanilii, cukier i sól. Ucieraj do połączenia składników. W osobnej misce za pomocą trzepaczki rozprowadź mąkę z kremem kokosowym z jednego kartonika (200 g). Dodaj krem z drugiego i połącz. Wlej to do masy skyrnikowej, a potem dodawaj jajka, jedno po drugim, uprzednio łącząc każde z masą skyrnikową. Przelej ostrożnie masę na wystudzony spód. Piecz skyrnik, aż się zarumieni z wierzchu, ale jego wnętrze będzie się trząść, przez około 35 minut (10 minut przed końcem pieczenia czujnie obserwuj skyrnik, czy się zbytnio nie przypala).

Wyjmij skyrnik z piekarnika, odstaw na kratkę do wystudzenia (podczas studzenia opadnie, to naturalne). Dopiero wtedy schowaj go do lodówki na całą noc do porządnego schłodzenia. Wtedy uzyskuje idealną konsystencję.

Wskazówki:

Czas pieczenia może się u każdego minimalnie różnić (należy dokładnie poznać swój piekarnik). Im krócej skyrnik będzie pieczony, tym bardziej kremowy i płynny będzie w środku.

Jeśli nie możesz dostać kremu kokosowego, kup pełnotłuste mleczko kokosowe w puszce, schłodź je i użyj jedynie kremu, który zgromadził się na górze puszki.

Pistacjanka z malinami

Składniki:

  • szklanka (100g) płatków owsianych górskich,
  • 2 szklanki (500ml) wody,
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej,
  • 2 łyżeczki zielonej herbaty matcha (opcjonalnie),
  • szklanka (250ml) napoju owsianego Alpro,
  • 4 łyżki pasty pistacjowej (100% pistacji),
  • 2 łyżki Alpro w stylu Skyr o smaku wanilii + do podania,
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego,
  • garść pistacji, posiekanych,
  • świeże maliny.

Przygotowanie:

Zalej płatki owsiane wodą, dodaj sporą szczyptę soli i zagotuj. Całość podgrzewaj na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż płatki zmiękną i wchłoną nadmiar płynu. W napoju owsianym Alpro rozpuść herbatę matcha – najlepiej zrobić to spieniaczem. Dodaj (teraz już zielony!) napój owsiany do gęstej owsianki i zagotuj. Zdejmij z ognia i wmieszaj pastę pistacjową, miód (lub syrop klonowy) oraz dwie łyżki Alpro w stylu Skyr o smaku wanilii. Owsiankę podawaj ze świeżymi malinami, posiekanymi pistacjami, a także kleksem Alpro w stylu Skyr o smaku wanilii. Smacznego!

Karmelizowana dynia na dipie z wędzonego tofu z gremolatą

Składniki:

  • mała dynia piżmowa (około 600 g),
  • 3 łyżki oliwy extra virgin,
  • 2 łyżki syropu klonowego,
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej.

Składniki na dip:

  • kostka (180 g) wędzonego tofu,
  • 3 łyżki oliwy extra virgin,
  • 3 łyżki wody,
  • 1/2 szklanki (110 g) Alpro w stylu Skyr Naturalnego,
  • ząbek czosnku, obrany,
  • sok z 1/2 cytryny.

Składniki gremolatę:

  • 1/3 szklanki (40 g) pestek dyni,
  • 1/3 szklanki natki pietruszki, posiekanej,
  • mały ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę,
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • łyżeczka startej skórki z cytryny,
  • łyżeczka soku z cytryny.

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni (góra-dół). Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Obierz dynię i pokrój ją na 1,5 cm plastry, a potem przełóż na blachę. W małej miseczce wymieszaj do połączenia oliwę, syrop klonowy i 1/2 łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej. Natrzyj glazurą dynię z obu stron. Piecz, aż dynia zmięknie i skarmelizuje się od spodu, przez około 35-40 minut. Po upieczeniu odwróć dynię do góry nogami tak, aby skarmelizowana część była na wierzchu.

W międzyczasie przygotuj dip. W misie malaksera lub blendera połącz tofu, oliwę, wodę, Alpro w stylu Skyr, czosnek, cytrynę i 1/4 łyżeczki soli morskiej. Zblenduj na gładko. Dopraw świeżo mielonym pieprzem.

Przygotuj dyniową gremolatę. Rozgrzej na średniej mocy małą patelnię i upraż na niej pestki dyni przez 2-3 minuty. Przełóż na deskę, ostudź, a następnie posiekaj. Połącz je w miseczce wraz natką pietruszki, czosnkiem, szczypiorkiem, skórką i sokiem z cytryny oraz 1/4 łyżeczki soli morskiej. Wyłóż dip z wędzonego tofu na duży talerz. Ułóż na nim dynię i posyp wszystko dyniową gremolatą.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości