Przepisy i dania z kuchni Dzień Dobry TVN
Co to jest hwachae?
Hwachae (czyt. hłacze) to tradycyjny koreański poncz przyrządzany z różnych owoców i płatków jadalnych kwiatów. Nasączane one były w wodzie z miodem lub owocowym soku. Obecnie do hwachae dodawane są także gazowane napoje i soki owocowe.
Z owocowych hwachae możemy wyróżnić między innymi: Aengdu-hwachae - przygotowane z koreańskich wiśni i wody z miodem, powiązane z piątym dniem piątego miesiąca, czyli świętem Dano; Mogwa-hwachae przygotowywane z pigwowca chińskiego i jedzone po dwudziestu dniach; Sanddalgi-hwachae przygotowywane z malin i wody z miodem, powiązane z piętnastym dniem szóstego miesiąca lunarnego. Z kwiatowych przygotowywane są na przykład hwachae z płatkami róż, magnolii, rododendronu czy nasion sosny gęstokwiatowej.
Jak przygotować hwachae? Przepis
Składniki:
- kostki lodu, jeśli produkty nie są schłodzone,
- ulubione owoce, np. truskawki, borówki, arbuz, morele, banan,
- napój roślinny,
- opcjonalnie - ulubiony napój gazowany,
- mleczko skondensowane (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
Do dużej miski wsypujemy kostki lodu. Następnie arbuza kroimy w kostkę, najlepiej oczyścić go z pestek. Wszystkie owoce jagodowe myjemy, truskawki można pokroić na mniejsze części. Morele i banana również kroimy.
Owoce przesypujemy do miski i zalewamy napojem roślinnym, np. migdałowym, owsianym. Płyn powinien sięgać mniej więcej do połowy wysokości owoców. Całość "doprawiamy" skondensowanym mleczkiem, jeśli lubimy bardziej słodkie dania, i dodajemy napój gazowany, jeśli mamy na to ochotę. Dzięki temu hwachae będzie lekko musujące.
@hapi.sakura My hobby is making foods 😄💌🍓🍌🫐🍉🍑 #fyp #hwachae #healthy #yum
♬ Super Shy - NewJeans
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Kuchnia koreańska w domowym zaciszu. Poznaj wyjątkowe przepisy Wioli Błazuckiej
- Słona galaretka z żołędzi - koreański przepis na nietypową przystawkę
- Koreańskie dania – zdrowie i smak na talerzu
Autor: Teofila Siewko
Źródło: TikTok
Źródło zdjęcia głównego: sri widyowati/Getty Images