Słona galaretka z żołędzi - koreański przepis na nietypową przystawkę

Dotori muk podane z pastą chilli i szczypiorkiem
Słona galaretka z żołędzi
Źródło: gjohnstonphoto/Getty Images
Galaretka z żołędzi pochodzi z Korei, nazywana jest dotori muk. Oryginalnie wykonywana jest z żołędzi, które uprzednio trzeba namaczać wiele godzin, aby wypłukać z nich trujące substancje. W domu można ją jednak przygotować z mąki żołędziowej. Sprawdź, jak prosto przygotować galaretkę na słono.

Dawniej uchodziła za przysmak, dzisiaj już nieco trudniej ją dostać. Idealnie nadaje się na słoną przekąskę czy to do obiadu, czy na deser.

Substancja żelująca w galaretce z żołędzi

W przeciwieństwie do większości galaretek, w tej z żołędzi nie wykorzystuje się żadnych dodatkowych substancji żelujących. Nie uświadczymy w niej żelatyny czy agar-agaru. W mące z żołędzi, która jest wykorzystywana do jej przygotowania znajdują się substancje - pektyny, które pod wpływem temperatury same zaczynają zagęszczać potrawę. Tradycyjnie w Korei Południowej do takiej przekąski dodawany jest specjalny sos - podawany na słono.

Galaretka z żołędzi - przepis krok po kroku

Składniki:

  • mąka z żołędzi - 125 g,
    • woda - 0,7 l,
      • szczypta soli,
        • olej z pestek winogron - 25 ml,
          • sos sojowy - 3 łyżki,
            • olej sezamowy - 1 łyżka,
              • chili - 1 łyżeczka,
                • woda - 1-2 łyżek,
                  • ocet ryżowy - 1 łyżka,
                    • sezam - 1 łyżeczka,
                      • cukier - 1 łyżeczka,
                        • szczypiorek - 1 pęczek.

                          Sposób przygotowania:

                          1. Mąkę z żołędzi wymieszać z wodą i odstawić na 10-15 minut.
                            1. Po tym czasie mieszankę przelać do garnka z grubym dnem i postawić na palnik. Grzać na małym ogniu.
                              1. Do płynu dodać połowę oleju z pestek z winogron. Gotować, stale mieszając, aż całość zacznie gęstnieć.
                                1. Dodać resztę oleju i szczyptę soli. Podgrzewać do całkowitego zgęstnienia - może to zająć nawet 40 minut.
                                  1. Kiedy galaretka będzie gęsta - przelać ją do formy i odstawić do wystygnięcia. Galaretka jest gotowa po upływie 24 godzin.
                                    1. Podawać z sosem i szczypiorkiem.
                                      1. Sos sojowy, cukier trzcinowy, ocet ryżowy, wodę, chili i olej sezamowy wymieszać razem aż do połączenia składników i roztopienia cukru.
                                        1. Posiekać drobno szczypiorek.
                                          1. Galaretkę wyjąć z formy, pokroić na plasterki, polać sosem i posypać szczypiorkiem.

                                            Do galaretki idealnie nadadzą się wszelkiego rodzaju kiszonki: kimchi, kiszone ogórki, kiszone jabłka itd. Może być podawana do mięs lub solo.

                                            Smacznego!

                                            Zobacz wideo: Jak dbać o odporność?

                                            Jak dbać o odporność?
                                            Źródło: Dzień Dobry TVN

                                            Zobacz także:

                                            Autor: Teofila Siewko

                                            Źródło zdjęcia głównego: gjohnstonphoto/Getty Images

                                            podziel się:

                                            Pozostałe wiadomości

                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                            Materiał promocyjny

                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana