Proste przepisy na przyprawy z grzybów - proszek i kostki bulionowe

Źródło: Dzień Dobry TVN
Grzyby filarem zdrowej diety
Grzyby filarem zdrowej diety
Grzybiarskie tipy
Grzybiarskie tipy
Trufle – najdroższe grzyby świata
Trufle – najdroższe grzyby świata
Grzyb, który niszczy komórki raka jelita grubego
Grzyb, który niszczy komórki raka jelita grubego
Rey & Roll, czyli emocje jak na grzybobraniu
Rey & Roll, czyli emocje jak na grzybobraniu
Na grzyby!
Na grzyby!
Nietypowe grzyby w polskich lasach
Nietypowe grzyby w polskich lasach
Przyprawy z grzybów to idealny sposób na wykorzystanie pozostałości po grzybach - trzonków czy uszkodzonych kapeluszy. Szkoda marnować ich pyszny aromat, wyrzucając te części do kosza. Można z nich przygotować proszek lub kostki grzybowe, które sprawdzą się jako przyprawy do różnych dań. Sprawdź przepis.

Nie każdy grzyb jest na tyle ładny, że chce się go dodawać do potraw w świeżej postaci. Można jednak wykorzystać je inaczej i zamienić w pyszne, aromatyczne przyprawy.

Przyprawa z grzybów w proszku - przepis

Składniki:

  • dowolne jadalne grzyby - 1 kg,
    • pieprz czarny mielony - 1 łyżeczka,
      • liście laurowe - 4.

        Sposób przygotowania:

        1. Grzyby oczyścić i umyć.
          1. Pokroić je w drobniejsze kawałki i wysuszyć - w suszarce do grzybów lub w piekarniku ustawionym na 150 stopni z wentylatorem (czas suszenia w piekarniku może wynieść nawet 6 godzin).
            1. Ususzone grzyby przełożyć do blendera, młynka do kawy lub kruszarki do lodu. Zmiksować je na drobny proszek.
              1. Do gotowej przyprawy dodać pieprz czarny mielony i liście laurowe.
                1. Kiedy przyprawa wystygnie, całość przekładać do słoiczków lub puszek. Trzymać w suchym i ciemnym miejscu.

                  Tak przygotowaną przyprawę można dodawać po łyżeczce do zup, dań mięsnych, sosów czy nawet spaghetti. Odpowiednio przetrzymywana może być spożywana do roku od przyrządzenia. Taki proszek można też przygotować z mniejszej ilości grzybów, wtedy odpowiednio powinno się zmniejszyć ilość pieprzu i liści laurowych. Smacznego!

                  Grzybowa kostka bulionowa - przepis krok po kroku

                  Składniki:

                  • grzyby - 500 g,
                    • marchew - 2-3 duże,
                      • pietruszka - 1 duża,
                        • por - 1,
                          • seler - 1/2 dużego lub 1 mały,
                            • cebula - 1,
                              • olej roślinny - 4 łyżki,
                                • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe.

                                  Sposób przygotowania:

                                  1. Wszystkie warzywa obrać i pokroić w kostkę. Grzyby oczyścić, umyć i pokroić w kawałki.
                                    1. Cebulę obrać i opalić nad palnikiem, aż zbrązowieje.
                                      1. Marchew, pietruszkę, pora i seler podsmażyć na oleju, aż całość zbrązowieje. Następnie dodać cebulę i grzyby i podsmażać jeszcze przez 10-15 minut.
                                        1. Do warzyw dolać 1 l wody i przyprawy. Całość gotować minimum godzinę. Bulion powinien w tym czasie być odkryty.
                                          1. Kiedy płyn zmniejszy objętość 3-krotnie, całość przelać do blendera i zmiksować, aby powstała średnio jednolita masa.
                                            1. Płyn ostudzić i przelać do kwadratowych foremek, np. do lodu. Włożyć do zamrażarki.

                                              Tak przygotowane kostki bulionowe można trzymać przez 6 miesięcy w zamrażarce. Można je dodawać do zup i sosów. Idealnie sprawdzą się jako zamiennik przypraw sklepowych. Smacznego!

                                              Zobacz także:

                                              Zobacz wideo: Co można przygotować z grzybów?

                                              Co można przygotować z grzybów?
                                              Źródło: Dzień Dobry TVN

                                              Autor: Teofila Siewko

                                              Źródło zdjęcia głównego: Sanny11/Getty Images

                                              podziel się:

                                              Pozostałe wiadomości

                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                              Materiał promocyjny

                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana