Nie każdy grzyb jest na tyle ładny, że chce się go dodawać do potraw w świeżej postaci. Można jednak wykorzystać je inaczej i zamienić w pyszne, aromatyczne przyprawy.
Przyprawa z grzybów w proszku - przepis
Składniki:
- dowolne jadalne grzyby - 1 kg,
- pieprz czarny mielony - 1 łyżeczka,
- liście laurowe - 4.
Sposób przygotowania:
- Grzyby oczyścić i umyć.
- Pokroić je w drobniejsze kawałki i wysuszyć - w suszarce do grzybów lub w piekarniku ustawionym na 150 stopni z wentylatorem (czas suszenia w piekarniku może wynieść nawet 6 godzin).
- Ususzone grzyby przełożyć do blendera, młynka do kawy lub kruszarki do lodu. Zmiksować je na drobny proszek.
- Do gotowej przyprawy dodać pieprz czarny mielony i liście laurowe.
- Kiedy przyprawa wystygnie, całość przekładać do słoiczków lub puszek. Trzymać w suchym i ciemnym miejscu.
Tak przygotowaną przyprawę można dodawać po łyżeczce do zup, dań mięsnych, sosów czy nawet spaghetti. Odpowiednio przetrzymywana może być spożywana do roku od przyrządzenia. Taki proszek można też przygotować z mniejszej ilości grzybów, wtedy odpowiednio powinno się zmniejszyć ilość pieprzu i liści laurowych. Smacznego!
Grzybowa kostka bulionowa - przepis krok po kroku
Składniki:
- grzyby - 500 g,
- marchew - 2-3 duże,
- pietruszka - 1 duża,
- por - 1,
- seler - 1/2 dużego lub 1 mały,
- cebula - 1,
- olej roślinny - 4 łyżki,
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie warzywa obrać i pokroić w kostkę. Grzyby oczyścić, umyć i pokroić w kawałki.
- Cebulę obrać i opalić nad palnikiem, aż zbrązowieje.
- Marchew, pietruszkę, pora i seler podsmażyć na oleju, aż całość zbrązowieje. Następnie dodać cebulę i grzyby i podsmażać jeszcze przez 10-15 minut.
- Do warzyw dolać 1 l wody i przyprawy. Całość gotować minimum godzinę. Bulion powinien w tym czasie być odkryty.
- Kiedy płyn zmniejszy objętość 3-krotnie, całość przelać do blendera i zmiksować, aby powstała średnio jednolita masa.
- Płyn ostudzić i przelać do kwadratowych foremek, np. do lodu. Włożyć do zamrażarki.
Tak przygotowane kostki bulionowe można trzymać przez 6 miesięcy w zamrażarce. Można je dodawać do zup i sosów. Idealnie sprawdzą się jako zamiennik przypraw sklepowych. Smacznego!
Zobacz także:
- Sezon na grzyby. Co warto wiedzieć przed wyprawą do lasu?
- 5 najdroższych grzybów świata. 2 z nich rosną w Polsce
- Grzyby mrożone – jak je mrozić, aby nie straciły smaku?
Zobacz wideo: Co można przygotować z grzybów?
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: Sanny11/Getty Images