przyprawy

    przyprawy

    Przyprawy z grzybów to idealny sposób na wykorzystanie pozostałości po grzybach - trzonków czy uszkodzonych kapeluszy. Szkoda marnować ich pyszny aromat wyrzucając te części do kosza. Można z nich przygotować proszek lub kostki grzybowe, które sprawdzą się jako przyprawy do różnych dań. Sprawdź, jak łatwo je przygotować.

    Po produkty bezglutenowe sięgają najczęściej osoby, które zmusza do tego stan zdrowia. Są to przede wszystkim chorzy na celiakię, czyli tzw. chorobę trzewną, a także osoby, które zmagają się z nietolerancją glutenu. Dietę bezglutenową wybiera również sporo osób, które poszukują sposobów na zdrowsze odżywianie. Produkty bez glutenu oznaczone są znakiem przekreślonego kłosa, niektóre zawierają napis potwierdzający brak glutenu w składzie.

    Każdy, kto lubi gotować, wie, jak ważne w kuchni są przyprawy. Sól i pieprz to podstawa, ale jest jeszcze mnóstwo innych dodatków do dań. Jednym z nich jest czubryca – wciąż mało znana, ale godna uwagi.

    Nie bez powodu sól określamy "białą śmiercią". Jej nadmiar może przyczynić się do rozwoju chorób, ale również może wpłynąć na naszą pamięć. Aby tego uniknąć, sięgnijmy po przyprawy, które dzięki swoim właściwościom poprawią jakość naszego życia oraz dodadzą wyjątkowego aromatu naszym potrawom.

    Sól, pieprz czy ostra papryka, to przyprawy, bez których trudno ugotować coś dobrego i niewielu z nas wyobraża sobie potraw bez nich. Wybór przypraw, jest ogromny. Okazuje się, że nie wszystkie doceniamy, tak jak powinniśmy. Które, mimo dobrego smaku i właściwości, wciąż są rzadko używane? W stworzeniu tej listy pomogli nam nasi ulubieni kucharze.

    Przyprawa szafran ma szerokie zastosowanie w kuchni. Może być dodawana zarówno do deserów, jak i dań obiadowych. Potrawy z szafranem nie tylko nadają im specyficzny koloryt, ale także podkręcają smak. Właściwości szafranu wykorzystywane są też w lecznictwie.

    Kminek i kumin są często mylone. Czym się zatem różnią? Jakie mają właściwości? Dlaczego można je zalecać kobietom? Zapytaliśmy o to prowadzącą cykl "Naturalnie!" Agnieszkę Cegielską.

    Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto nie miał nigdy problemu ze znalezieniem bazylii w szafce z przyprawami. Co zrobić z ziołami, które latem stały na balkonie? Oba te problemy w kawiarence Dzień Dobry TVN rozwiązała Ula Chincz i jej gość - stolarz Dariusz Wardziak. Razem pokazali, jak zrobić piękny stojak na przyprawy i świeże zioła.

    "Tutaj, chociaż inspiruję się pewnymi smakami, przyprawami, czy połączeniami, pierwsze skrzypce grają polskie , sezonowe warzywa". W kuchni Dzień Dobry TVN - blogerka kulinarna Marta Dymek przygotowała: szparagi elote, grzybowego stroganowa, klopsiki z żurawiną i babkę pomidorową!

    Dziś, w naszym grillowym poradniku, Jan Kuroń zdradził, jak przygotować dobrą marynatę i jak właściwie przyprawić mięso na grilla.

    16 stycznia obchodzimy Dzień Pikantnych Potraw! Z tej okazji, w kuchni Dzień Dobry TVN, potrawy z krajów całego świata przygotował Pascal Brodnicki. Jeśli lubicie jeść "na ostro" to koniecznie przetestujcie jego przepisy na: mus czekoladowy z solą morską i chili, chili con carne, zupę mulligatawny i lap wołowy. Smacznego!

    Tym razem bohaterowie grillowania to: chili, rozmaryn oraz pieprz czarny z kolendrą. Jacek Stachursky i Grzegorz Łapanowski w "kuchni terenowej" smażyli steki. Jakie steki wy najbardziej lubicie?

    Urodziła się w Afryce, tam też spędziła pierwsze lata swojego życia. Dlatego Ewa Malika Szyc-Juchnowicz, z tęsknoty do smaków dzieciństwa, przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN smaczne potrawy kuchni ziołowo-korzennej.

    Piotr Kucharski to nie tylko zdolny kucharz, ale i zapalony hodowca przypraw i ziół. W kuchni Dzień Dobry TVN przyrządził dania okraszone miętą, rukolą, oregano. Wszystkie pochodzą z ogródka Piotra. A Wy hodujecie przyprawy czy raczej kupujecie suszone?

    Jak uprawiać zioła i warzywa we własnym ogródku i jak zrobić z nich pyszne potrawy? W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski z własnoręcznie wyhodowanych zielonych warzyw przyrządził wyśmienite dania.