Masala czaj to nie tyle herbata, ile sposób jej podania.
Co to jest glutaminian sodu? Czy jest szkodliwy? To dwa główne pytania, na które postaramy się odpowiedzieć, przedstawiając glutaminian monosodowy – najczęściej obecnie wykorzystywany wzmacniacz smaku, który wbrew pozorom ma tylko stuletnią historię. Czy trzeba się go bać?
Jakie są zastosowania kurkumy?
Po produkty bezglutenowe sięgają najczęściej osoby, które zmusza do tego stan zdrowia. Są to przede wszystkim chorzy na celiakię, czyli tzw. chorobę trzewną, a także osoby, które zmagają się z nietolerancją glutenu.
Sól, czyli królowa wszystkich przypraw, w Polsce najczęściej jest biała. Na świecie istnieją jednak różne jej odmiany, różniące się kolorem, zapachem, a nawet smakiem. Kala Namak to sól inna niż wszystkie. Jest czarna, a w zapachu i smaku przypomina... jajko.
Choć dziki majeranek można spotkać wyłącznie w Turcji i na Cyprze, warto zastanowić się nad zasadzeniem rośliny w swoim ogrodzie. Jego uprawa nie jest zbyt wymagająca, dlatego tym bardziej warto bliżej przyjrzeć się, jakie właściwości skrywa to ziele. Sprawdź, jak powinna wyglądać uprawa i na co pomaga majeranek? W jakiej formie przyjmować roślinę na przeziębienie i na wzdęcia?
Gałka muszkatołowa to nasiona pochodzące od rośliny znanej jako muszkatołowiec korzenny, który obecnie uprawiany jest w Malezji, na Karaibach i Sri Lance. Drzewa osiągają wysokość nawet 12 metrów i hoduje się je na niewielkich wysokościach. Przyprawa pojawiła się w Europie najprawdopodobniej dzięki wyprawom krzyżowym i to właśnie Europejczycy najczęściej wykorzystują ją w swojej kuchni. Gałka muszkatołowa ma bardzo intensywny smak przypominający piżmo, który zawdzięcza lotnemu olejkowi mającemu wiele ciekawych i przydatnych właściwości.
Właściwości anyżu mają nie tylko działanie zdrowotne, ale również kulinarne. Jako przyprawa anyż charakteryzuje się niepowtarzalnym smakiem i polecany jest dla osób mających problemy z trawieniem. Co jeszcze warto wiedzieć o tej roślinie?
Kapsaicyna jest organicznym związkiem chemicznym, który odpowiada za ostry smak papryczki chili. Znana jest jako składnik przypraw, występuje też w formie tabletek na odchudzanie. Jest wykorzystywana do produkcji gazu pieprzowego, służącego do samoobrony. Substancja ta posiada także właściwości, które wykorzystywane są w medycynie – działa antyoksydacyjne, przeciwnowotworowo, a nawet przeciwbólowo.
Vegeta lub warzywko to popularna przyprawa, którą można dodawać do zup, dań mięsnych, sosów i wielu innych. Jednak sklepowe propozycje pełne są ulepszaczy. Jak zatem zrobić domową wersję tej przyprawy? Przedstawiamy prosty przepis.
Jesienne przyprawy kojarzą się przede wszystkim z korzennymi aromatami. Pogłębiają smak potraw i powodują, że po ich zjedzeniu często robi się cieplej. Na jakie naturalne wzmacniacze smaku szczególnie warto postawić właśnie o tej porze roku?
Przyprawy z grzybów to idealny sposób na wykorzystanie pozostałości po grzybach - trzonków czy uszkodzonych kapeluszy. Szkoda marnować ich pyszny aromat, wyrzucając te części do kosza. Można z nich przygotować proszek lub kostki grzybowe, które sprawdzą się jako przyprawy do różnych dań. Sprawdź przepis.
Tymianek jest dobrze znany jako przyprawa, zwłaszcza do mięsa i grzybów. To ziele ma jednak o wiele więcej zastosowań. Susz i olejek tymiankowy są wykorzystywane m.in. w kosmetyce i leczeniu infekcji bakteryjnych i grzybiczych. Sprawdź, jak jeszcze działa olejek tymiankowy.
Hipokras to napój alkoholowy. Zgodnie z legendą, jego wynalazcą miał być Hipokrates, a nazwa miała pochodzić od prymitywnego filtra, który był używany przy produkcji, nazywanego właśnie rękawem Hipokratesa. Poznaj nasz sposób na domowy hipokras.
Po produkty bezglutenowe sięgają najczęściej osoby, które zmusza do tego stan zdrowia. Są to przede wszystkim chorzy na celiakię, czyli tzw. chorobę trzewną, a także osoby, które zmagają się z nietolerancją glutenu. Dietę bezglutenową wybiera również sporo osób, które poszukują sposobów na zdrowsze odżywianie. Produkty bez glutenu oznaczone są znakiem przekreślonego kłosa, niektóre zawierają napis potwierdzający brak glutenu w składzie.
Wśród wielu dostępnych na rynku soli, sól kłodawska nie należy do najbardziej popularnych. Sól z Kłodawy ma jednak wiele cennych właściwości i szerokie zastosowanie.
Każdy, kto lubi gotować, wie, jak ważne w kuchni są przyprawy. Sól i pieprz to podstawa, ale jest jeszcze mnóstwo innych dodatków do dań. Jednym z nich jest czubryca – wciąż mało znana, ale godna uwagi.
Nie bez powodu sól określamy "białą śmiercią". Jej nadmiar może przyczynić się do rozwoju chorób, ale również może wpłynąć na naszą pamięć. Aby tego uniknąć, sięgnijmy po przyprawy, które dzięki swoim właściwościom poprawią jakość naszego życia oraz dodadzą wyjątkowego aromatu naszym potrawom.
Kardamon, obok szafranu, jest jedną z najbardziej cennych przypraw. Jego siła tkwi w intensywności smaku oraz właściwościach prozdrowotnych. Kardamon to przyprawa dla osób, które lubią przygotowywać potrawy w mocno wyczuwalnym aromacie.
Sól, pieprz czy ostra papryka, to przyprawy, bez których trudno ugotować coś dobrego i niewielu z nas wyobraża sobie potraw bez nich. Wybór przypraw, jest ogromny. Okazuje się, że nie wszystkie doceniamy, tak jak powinniśmy. Które, mimo dobrego smaku i właściwości, wciąż są rzadko używane? W stworzeniu tej listy pomogli nam nasi ulubieni kucharze.
Przyprawa szafran ma szerokie zastosowanie w kuchni. Może być dodawana zarówno do deserów, jak i dań obiadowych. Potrawy z szafranem nie tylko nadają im specyficzny koloryt, ale także podkręcają smak. Właściwości szafranu wykorzystywane są też w lecznictwie.
Pieprz czerwony to świetna alternatywa dla tradycyjnego pieprzu czarnego. Choć na co dzień nie sięga po niego wiele osób, stanowi łatwo dostępną przyprawę, którą warto wypróbować ze względu na jej właściwości. Czerwony pieprz polecany jest zwłaszcza tym, którzy preferują mniej pikantne potrawy.
Kminek i kumin są często mylone. Czym się zatem różnią? Jakie mają właściwości? Dlaczego można je zalecać kobietom? Zapytaliśmy o to prowadzącą cykl "Naturalnie!" Agnieszkę Cegielską.
Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto nie miał nigdy problemu ze znalezieniem bazylii w szafce z przyprawami. Co zrobić z ziołami, które latem stały na balkonie? Oba te problemy w kawiarence Dzień Dobry TVN rozwiązała Ula Chincz i jej gość - stolarz Dariusz Wardziak. Razem pokazali, jak zrobić piękny stojak na przyprawy i świeże zioła.
Twoje przyprawy żyją własnym życiem? Czas zrobić z nimi porządek! Zobacz, jak robią to nasze "pomocne rączki". :-)
"Tutaj, chociaż inspiruję się pewnymi smakami, przyprawami, czy połączeniami, pierwsze skrzypce grają polskie , sezonowe warzywa". W kuchni Dzień Dobry TVN - blogerka kulinarna Marta Dymek przygotowała: szparagi elote, grzybowego stroganowa, klopsiki z żurawiną i babkę pomidorową!