Czy da się zastąpić sól w kuchni? Poznaj dziewięć niezawodnych przypraw

Czym zastąpić sól w kuchni? Poznaj dziewięć niezawodnych przypraw
Źródło: Dzień Dobry TVN
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?
Nie bez powodu sól określamy "białą śmiercią". Jej nadmiar może przyczynić się do rozwoju chorób, ale również może wpłynąć na naszą pamięć. Aby tego uniknąć, sięgnijmy po przyprawy, które dzięki swoim właściwościom poprawią jakość naszego życia oraz dodadzą wyjątkowego aromatu naszym potrawom.

Sól – wpływ na zdrowie

Zdaniem Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), bezpieczny poziom spożycia wynosi maksymalnie 5 gramów soli dziennie, co odpowiada jednej płaskiej łyżeczce od herbaty. Niestety jak się okazuje, większość dorosłych spożywa każdego dnia średnio od 7 do 10 gramów. Nadmiar soli może przyczynić się do rozwoju osteoporozy, raka żołądka, chorób nerek. Sól zaostrza również przebieg takich chorób jak np. cukrzyca czy astma. Co więcej, może wpłynąć negatywnie na naszą pamięć oraz myślenie. Dlatego tak ważne jest pilnowanie dziennej dawki spożywanej soli.

Sól – czym zastąpić

Nie musimy daleko szukać, aby znaleźć zamienniki soli. Prawdopodobnie wszyscy mamy je w swoich kuchniach. Pamiętajcie jednak, że kluczem do sukcesu jest czytanie opakowań. Pomimo zapewnień producenta wielkimi literami co to za przyprawa, w opisie składu możecie znaleźć informacje o dodatkach, które nie zawsze należą do naturalnych i zdrowych. Czym możemy zamienić sól w kuchni?

  • Koperek i pietruszka - zielono i zdrowo! Nie tylko zastąpią nam sól, ale także dodadzą naszym potrawom wyjątkowego aromatu. Koperek ma właściwości poprawiające trawienie, zmniejsza stany zapalne stawów. Co więcej, wyciąg z kopru łagodzi także ból brzucha, czy bóle menstruacyjne. Natomiast pietruszka bogata jest w witaminę C, a także to dobre źródło magnezu. Pozytywnie wpłynie na stan skóry i wzrok oraz zmniejszy ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory.
  • Czosnek, imbir, cytryna i chili – jeśli chcemy wykluczyć sól z naszej diety, sięgnijmy po produkty o równie wyrazistym smaku. Czosnek to lider wśród leczniczych roślin. Hamuje rozwój bakterii oraz zwalcza infekcje i obniża ciśnienie we krwi. Imbir ma właściwości odkażające, m.in. pomoże nam na ból gardła. Cytryna to dobre źródło beta-karotenu, witamin z grupy B, E, potasu, magnezu, sodu oraz żelaza. Cytryna pobudza procesy trawienne, przyśpieszając oczyszczanie organizmu - sprzyja więc odchudzaniu. Chili natomiast zawiera dużą ilość błonnika, ma działania antybólowe i wpływa pozytywnie na nasz układ odpornościowy.
  • Curry, kurkuma i pieprz – curry to indyjska przyprawa, która pozytywnie wpłynie na układ krążenia, zmniejszy ryzyko wystąpienia nowotworów. Kurkuma pomoże zadbać o prawidłowe funkcjonowanie naszego serca, a także pomoże utrzymać odporność na alergię. Pieprz zazwyczaj idzie w parze z solą, czasem nie zdajemy sobie sprawy, jak bardzo jest on przydatny. Zarówno ma działania rozgrzewające i dezynfekuje, ale również łagodzi gorączkę i przeziębienia.

Zobacz także:

Autor: Adrian Adamczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości