Sól – wpływ na zdrowie
Zdaniem Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), bezpieczny poziom spożycia wynosi maksymalnie 5 gramów soli dziennie, co odpowiada jednej płaskiej łyżeczce od herbaty. Niestety jak się okazuje, większość dorosłych spożywa każdego dnia średnio od 7 do 10 gramów. Nadmiar soli może przyczynić się do rozwoju osteoporozy, raka żołądka, chorób nerek. Sól zaostrza również przebieg takich chorób jak np. cukrzyca czy astma. Co więcej, może wpłynąć negatywnie na naszą pamięć oraz myślenie. Dlatego tak ważne jest pilnowanie dziennej dawki spożywanej soli.
Sól – czym zastąpić
Nie musimy daleko szukać, aby znaleźć zamienniki soli. Prawdopodobnie wszyscy mamy je w swoich kuchniach. Pamiętajcie jednak, że kluczem do sukcesu jest czytanie opakowań. Pomimo zapewnień producenta wielkimi literami co to za przyprawa, w opisie składu możecie znaleźć informacje o dodatkach, które nie zawsze należą do naturalnych i zdrowych. Czym możemy zamienić sól w kuchni?
- Koperek i pietruszka - zielono i zdrowo! Nie tylko zastąpią nam sól, ale także dodadzą naszym potrawom wyjątkowego aromatu. Koperek ma właściwości poprawiające trawienie, zmniejsza stany zapalne stawów. Co więcej, wyciąg z kopru łagodzi także ból brzucha, czy bóle menstruacyjne. Natomiast pietruszka bogata jest w witaminę C, a także to dobre źródło magnezu. Pozytywnie wpłynie na stan skóry i wzrok oraz zmniejszy ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory.
- Czosnek, imbir, cytryna i chili – jeśli chcemy wykluczyć sól z naszej diety, sięgnijmy po produkty o równie wyrazistym smaku. Czosnek to lider wśród leczniczych roślin. Hamuje rozwój bakterii oraz zwalcza infekcje i obniża ciśnienie we krwi. Imbir ma właściwości odkażające, m.in. pomoże nam na ból gardła. Cytryna to dobre źródło beta-karotenu, witamin z grupy B, E, potasu, magnezu, sodu oraz żelaza. Cytryna pobudza procesy trawienne, przyśpieszając oczyszczanie organizmu - sprzyja więc odchudzaniu. Chili natomiast zawiera dużą ilość błonnika, ma działania antybólowe i wpływa pozytywnie na nasz układ odpornościowy.
- Curry, kurkuma i pieprz – curry to indyjska przyprawa, która pozytywnie wpłynie na układ krążenia, zmniejszy ryzyko wystąpienia nowotworów. Kurkuma pomoże zadbać o prawidłowe funkcjonowanie naszego serca, a także pomoże utrzymać odporność na alergię. Pieprz zazwyczaj idzie w parze z solą, czasem nie zdajemy sobie sprawy, jak bardzo jest on przydatny. Zarówno ma działania rozgrzewające i dezynfekuje, ale również łagodzi gorączkę i przeziębienia.
Zobacz także:
- Podstępny składnik wielu produktów. Co się dzieje z twoim ciałem, gdy jesz za dużo soli?
- Sól kłodawska – polski skarb. Zastosowanie i właściwości
- Majeranek – przyprawa o bogatym aromacie i działaniu leczniczym. Do czego dodawać majeranek?
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: artysta/ Getty Images