Coraz większa grupa ludzi eliminuje sól ze swojej codziennej diety, obawiając się, że stanowi ona realne zagrożenie dla zdrowia. W dalszym ciągu jednak sól stanowi dość istotny składnik w kuchni.
Prawdą jest, że . Dlatego też zamiast eliminować sól całkowicie ze swojej diety, lepszym rozwiązaniem jest ograniczenie jej spożywania. Według zaleceń dietetyków zalecane dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 g. Ilość ta odpowiada łyżeczce soli. Najnowsze doniesienia wskazują jednak, że nawet wyższe spożycie soli nie stanowi zagrożenia dla naszego zdrowia, a wręcz może mieć pozytywny wpływ na ludzki organizm. Sód często wiązany jest z możliwością rozwoju nadciśnienia tętniczego i niewydolnością krążenia, jednak aby uniknąć jego negatywnego działania, warto zadbać o odpowiedni poziom potasu w organizmie. sól może być niebezpieczna dla zdrowia, jednakże dzieje się tak jedynie wtedy, gdy spożywamy jej zbyt dużą ilość
Zwiększone spożycie wody wypłukuje elektrolity z organizmu, dlatego sportowcom podczas wysiłku zaleca się spożywanie wody wzbogaconej o szczyptę soli, a często również miód i sok z cytryny. Sól jest niezbędnym składnikiem naszej diety. Zawarty w soli sód pomaga zadbać o odpowiedni poziom elektrolitów.
Na rynku dostępnych jest wiele różnych rodzajów soli. Wśród nich można wymienić:
Wyjątkowym rodzajem jest (Kala Namak). Ze względu na dużą zawartość siarki, sól czarna ma charakterystyczny smak i zapach. Z tego powodu jest chętnie stosowana przez wegan i wegetarian, którzy dzięki niej nadają potrawom smak jajka. Przykładem jednego z takich dań jest tofucznica – odpowiednik jajecznicy, przygotowanej z tofu. sól czarna
Sól kłodawska to sól kamienna, która jest wydobywana z największego odkrytego na terenie Polski wysadu solnego, znajdującego się w Kłodawie. Sól jest następnie mechanicznie rozdrabniana na różnej wielkości kryształy, w zależności od ich przeznaczenia. Sól ta jest pozyskiwana przy użyciu tradycyjnych metod górniczych, dzięki czemu skład wydobywanej soli pozostaje niezmieniony, a w konsekwencji zachowane są jej wartości odżywcze.
W sklepach możemy znaleźć sól kłodawską spożywczą niejodowaną, zarówno w grubo, jak i drobno mielonej postaci. Naturalny sposób pozyskiwania soli z Kłodawy powoduje, że może ona przybierać różne kolory – biały, delikatnie szary, a nawet sinoszary czy różowy.
. Sól ta zawiera wiele mikroelementów, które są potrzebne do tego, by organizm prawidłowo funkcjonował. Jest łatwo przyswajalna. Jak każda inna sól składa się ona w dużej mierze z chlorku sodu. Sól z Kłodawy zawiera ponadto magnez, żelazo, wapń, potas oraz cynk. Są to jednak nieznaczne ilości, które nie są w stanie zaspokoić dziennego zapotrzebowania na te składniki mineralne. Sól z Kłodawy posiada wiele cennych właściwości, głównie leczniczych
Roztwór z soli z Kłodawy może znaleźć zastosowanie w leczeniu stanów zapalnych gardła – to naturalna metoda dezynfekowania gardła. Jedną z właściwości soli kłodawskiej jest bowiem działanie antybakteryjne. Sól ta działa również przeciwobrzękowo i przeciwzapalnie. Wystarczy dodać cytrynę do roztworu z soli kłodawskiej, by złagodzić spowodowany migreną. Sól ta bywa także wykorzystywana do leczenia chorób reumatycznych. ból głowy
Jednym ze skutków może być zatrzymywanie wody w organizmie. Jednocześnie zbyt mała ilość sodu w organizmie także ma poważne konsekwencje. Niedobór sodu może bowiem prowadzić do ogólnego osłabienia organizmu, nudności, bólów głowy. Należy jednak pamiętać, że spożywanie soli, w tym również soli kłodawskiej, w zbyt dużych ilościach może stanowić zagrożenie dla zdrowia.
Sól z Kłodawy znajduje szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także w medycynie naturalnej. Najbardziej znanym sposobem zastosowania jest wykorzystanie soli kłodawskiej jako przyprawy, czyli dodatku do potraw oraz środka służącego do konserwowania żywności. Oprócz tego jest ona wykorzystywana w leczeniu wielu dolegliwości bólowych i stanów zapalnych gardła oraz zapalenia zatok (roztwór z soli). Ponadto sól kłodawska może być stosowana do płukania jamy ustnej, usuwania plam, wybielania obrusów czy firanek.
Różowa sól kłodawska często porównywana jest do soli himalajskiej, z uwagi na kolor. Różnica pomiędzy tymi solami nie jest znaczna, obie są bardzo bogate w mikro- i makroelementy. Za popularność soli himalajskiej odpowiada dobry marketing, którego brakuje soli kłodawskiej, mimo że w niczym nie ustępuje ona soli himalajskiej.
Sól. Rodzaje, właściwości, przesądy i obrzędy magiczne
Czym zastąpić sól w kuchni? Poznaj dziewięć niezawodnych przypraw
Zobacz video: Kuchnia inspirowana majówką
Autor: Adrian Adamczyk
Sól a zdrowie
Czym jest sól z Kłodawy?
Sól kłodawska – właściwości
Sól kłodawska – zastosowanie
Sól kłodawska a sól himalajska
Zobacz też:
- sól kuchenną jodowaną
- sól himalajską
- sól morską
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF