Coraz większa grupa ludzi eliminuje sól ze swojej codziennej diety, obawiając się, że stanowi ona realne zagrożenie dla zdrowia. W dalszym ciągu jednak sól stanowi dość istotny składnik w kuchni.
Sól a zdrowie
Prawdą jest, że sól może być niebezpieczna dla zdrowia, jednakże dzieje się tak jedynie wtedy, gdy spożywamy jej zbyt dużą ilość. Dlatego też zamiast eliminować sól całkowicie ze swojej diety, lepszym rozwiązaniem jest ograniczenie jej spożywania. Według zaleceń dietetyków zalecane dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 g. Ilość ta odpowiada łyżeczce soli. Najnowsze doniesienia wskazują jednak, że nawet wyższe spożycie soli nie stanowi zagrożenia dla naszego zdrowia, a wręcz może mieć pozytywny wpływ na ludzki organizm. Sód często wiązany jest z możliwością rozwoju nadciśnienia tętniczego i niewydolnością krążenia, jednak aby uniknąć jego negatywnego działania, warto zadbać o odpowiedni poziom potasu w organizmie.
Sól jest niezbędnym składnikiem naszej diety. Zawarty w soli sód pomaga zadbać o odpowiedni poziom elektrolitów. Zwiększone spożycie wody wypłukuje elektrolity z organizmu, dlatego sportowcom podczas wysiłku zaleca się spożywanie wody wzbogaconej o szczyptę soli, a często również miód i sok z cytryny.
Na rynku dostępnych jest wiele różnych rodzajów soli. Wśród nich można wymienić:
- sól kuchenną jodowaną
- sól himalajską
- sól morską
Wyjątkowym rodzajem jest sól czarna (Kala Namak). Ze względu na dużą zawartość siarki, sól czarna ma charakterystyczny smak i zapach. Z tego powodu jest chętnie stosowana przez wegan i wegetarian, którzy dzięki niej nadają potrawom smak jajka. Przykładem jednego z takich dań jest tofucznica – odpowiednik jajecznicy, przygotowanej z tofu.
Czym jest sól z Kłodawy?
Sól kłodawska to sól kamienna, która jest wydobywana z największego odkrytego na terenie Polski wysadu solnego, znajdującego się w Kłodawie. Sól ta jest pozyskiwana przy użyciu tradycyjnych metod górniczych, dzięki czemu skład wydobywanej soli pozostaje niezmieniony, a w konsekwencji zachowane są jej wartości odżywcze. Sól jest następnie mechanicznie rozdrabniana na różnej wielkości kryształy, w zależności od ich przeznaczenia.
W sklepach możemy znaleźć sól kłodawską spożywczą niejodowaną, zarówno w grubo, jak i drobno mielonej postaci. Naturalny sposób pozyskiwania soli z Kłodawy powoduje, że może ona przybierać różne kolory – biały, delikatnie szary, a nawet sinoszary czy różowy.
Sól kłodawska – właściwości
Sól z Kłodawy posiada wiele cennych właściwości, głównie leczniczych. Sól ta zawiera wiele mikroelementów, które są potrzebne do tego, by organizm prawidłowo funkcjonował. Jest łatwo przyswajalna. Jak każda inna sól składa się ona w dużej mierze z chlorku sodu. Sól z Kłodawy zawiera ponadto magnez, żelazo, wapń, potas oraz cynk. Są to jednak nieznaczne ilości, które nie są w stanie zaspokoić dziennego zapotrzebowania na te składniki mineralne.
Roztwór z soli z Kłodawy może znaleźć zastosowanie w leczeniu stanów zapalnych gardła – to naturalna metoda dezynfekowania gardła. Jedną z właściwości soli kłodawskiej jest bowiem działanie antybakteryjne. Sól ta działa również przeciwobrzękowo i przeciwzapalnie. Wystarczy dodać cytrynę do roztworu z soli kłodawskiej, by złagodzić ból głowy spowodowany migreną. Sól ta bywa także wykorzystywana do leczenia chorób reumatycznych.
Należy jednak pamiętać, że spożywanie soli, w tym również soli kłodawskiej, w zbyt dużych ilościach może stanowić zagrożenie dla zdrowia. Jednym ze skutków może być zatrzymywanie wody w organizmie. Jednocześnie zbyt mała ilość sodu w organizmie także ma poważne konsekwencje. Niedobór sodu może bowiem prowadzić do ogólnego osłabienia organizmu, nudności, bólów głowy.
Sól kłodawska – zastosowanie
Sól z Kłodawy znajduje szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także w medycynie naturalnej. Najbardziej znanym sposobem zastosowania jest wykorzystanie soli kłodawskiej jako przyprawy, czyli dodatku do potraw oraz środka służącego do konserwowania żywności. Oprócz tego jest ona wykorzystywana w leczeniu wielu dolegliwości bólowych i stanów zapalnych gardła oraz zapalenia zatok (roztwór z soli). Ponadto sól kłodawska może być stosowana do płukania jamy ustnej, usuwania plam, wybielania obrusów czy firanek.
Sól kłodawska a sól himalajska
Różowa sól kłodawska często porównywana jest do soli himalajskiej, z uwagi na kolor. Różnica pomiędzy tymi solami nie jest znaczna, obie są bardzo bogate w mikro- i makroelementy. Za popularność soli himalajskiej odpowiada dobry marketing, którego brakuje soli kłodawskiej, mimo że w niczym nie ustępuje ona soli himalajskiej.
Zobacz też:
Sól. Rodzaje, właściwości, przesądy i obrzędy magiczne
Czym zastąpić sól w kuchni? Poznaj dziewięć niezawodnych przypraw
Zobacz video: Kuchnia inspirowana majówką
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF