sól

    sól

    Sól morska to produkt spożywczy o wyjątkowych właściwościach. Stanowi składnik między innymi kosmetyków do włosów - stosowana w odpowiedni sposób sprawia, że włosy stają się dokładnie oczyszczone, lśniące, wolne od łupieżu. Sól morską znaleźć również można w sprayu do nosa dla dzieci, który pomaga zwalczyć katar.

    Sól to kuchenny obowiązek i najpopularniejsza z przypraw. Większość potraw trudno sobie bez niej wyobrazić. Okazuje się, że moment dosypania soli do jedzenia zależy od tego, co konkretnie przygotowujemy. Sprawdź, jak to robić, aby nie zaszkodzić daniom i jak najlepiej wydobyć z nich smak.

    Sól himalajska uchodzi za jedną z najzdrowszych na świecie. Jednak nie istnieją żadne badania naukowe potwierdzające tę tezę. Sól, która zawiera mnóstwo minerałów niezbędnych dla ludzkiego organizmu, zawiera również pierwiastki, takie jak: rtęć, ołów, neptun, uran, a nawet złoto i platynę. Sól wydobywana jest ręcznie, na głębokości 500 m pod ziemią. Sól himalajska, jak każda inna, nie powinna być spożywana w nadmiarze.

    Początkowe obserwacje, które poczynili ludzie na temat soli dotyczyły tego, że dzięki niej można powstrzymać procesy rozkładu mięsa i innych produktów żywnościowych, a zatem ten pierwszy naturalny konserwant działał niejako "magicznie" i wstrzymywał upływ czasu i zepsucia.

    Nie bez powodu sól określamy "białą śmiercią". Jej nadmiar może przyczynić się do rozwoju chorób, ale również może wpłynąć na naszą pamięć. Aby tego uniknąć, sięgnijmy po przyprawy, które dzięki swoim właściwościom poprawią jakość naszego życia oraz dodadzą wyjątkowego aromatu naszym potrawom.

    Sól to symbol nieśmiertelności, niezniszczalności, a także oczyszczenia. W zależności od tego, w jakim kontekście pojawia się w fantazji, może być zapowiedzią czegoś innego. W senniku sól występuje jako symbol zdrowia, witalności, a także sukcesów, bogactwa i odporności na nieszczęścia.

    Jaki wpływ na środowisko ma sól drogowa? Ile nas kosztuje? Dlaczego stosujemy właśnie ją, czy są jakieś alternatywne metody walki ze śliskimi drogami? Michał Piróg postanowił się przyjrzeć bliżej temu tematowi.

    Według statystyk spożywamy za dużo soli - trzy razy więcej niż powinniśmy. Do Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy dietetyczkę Anetę Łańcuchowską, by zapytać, czy wszystkie gatunki soli są niezdrowe. Co zawiera zwykła sól kuchenna, która znajduje się w prawie każdym domu? Czy sól himalajska jest rzeczywiście taka zdrowa, jak się przyjęło mówić? Czy sól można całkowicie wyeliminować z jadłospisu?

    Tym razem nasz smakosz udał się do kopalni soli w Kłodawie. Szukał tam odpowiedniej soli do świątecznej potrawy. Podobno sól z tamtejszej kopalni to samo zdrowie. Jakie właściwości ma kłodawska sól? I jakie danie przygotował Mikołaj?

    Sól nam szkodzi, ale mimo to solimy bez opamiętania. Jaka jest zalecana dzienna dawka soli? Czy sól morska jest rzeczywiście zdrowsza od zwykłej białej soli? W jakich produktach jest sól? Czy możemy coś zrobić, aby pozbyć się soli z organizmu? Czym można zastąpić sól? Rozmawialiśmy o tym z gościem Dzień Dobry TVN dietetyczką Agnieszką Piskałą.

    Cukier, sól i tłuszcze to składniki naszej codziennej diety. W Dzień Dobry TVN gościliśmy dietetyczkę Annę Jelonek, która powiedziała nam, jakie są dopuszczalne dzienne normy tych składników. Jak obliczyć te normy dla osób w różnym wieku, różnej wagi, płci? Kiedy możemy jeść owoce - w pierwszej, czy drugiej połowie dnia?

    Solimy na potęgę. Codziennie zjadamy jedenaście gramów soli, powinniśmy zjadać tylko pięć . Nadmierne spożycie soli może powodować nadciśnienie tętnicze, udar mózgu, zawał serca, raka żołądka czy osteoporozę. Jak unikać soli, kiedy jest ona prawie w każdym produkcie na rynku spożywczym? O tym, w studiu Dzień Dobry TVN dietetyczka Anna Jelonek.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach przygotowała ptysie na słono, ptysiowe pączki oraz ptysiowy tort. Wszystkie dania uświetnione truskawkami, łososiem, czekoladą oraz szczyptą cukru i soli.

    Sól kuchenna, inaczej chlorek sodu, stanowi najstarszą przyprawę świata. Jednak afera solna poddała w wątpliwość stosowanie soli. Większość z nas nie wyobraża sobie życia bez jednego z głównych smaków- słonego. Okazuje się jednak, że życie bez soli jest nie tylko możliwie, ale także bardzo zdrowe. W kuchni Dzień Dobry TVN udowodnili to Iwona Pavlovic i jej mąż Wojciech Oświęcimski