Jak i kiedy solić potrawy?
Sól to naturalny i najpopularniejszy na świecie wzmacniacz smaku i konserwant. Wbrew pozorom, w niektórych kulinarnych przypadkach istotny jest czas jej dosypania do potrawy. Jest kilka uniwersalnych trików związanych z solą, które warto wykorzystać podczas gotowania. Dzięki temu mamy większą gwarancję, że przygotowywane jedzenie osiągnie oczekiwany smak, a sam proces będzie znacznie prostszy.
Solenie mięsa - warto posolić je przed smażeniem. Dzięki temu po usmażeniu mięso będzie bardziej kruche i soczyste jednocześnie.
Solenie ryb - dopiero wtedy, kiedy będą już na patelni.
Warzywa warto gotować w osolonej wodzie. Po ich przyrządzeniu należy je odpowiednio doprawić i dosolić jeszcze, jeśli jest taka potrzeba.
Solenie świeżych warzyw - zwykle solimy tuż przed podaniem, ponieważ sól powoduje, że wiele warzyw puszcza swoje soki. Wyjątkiem jest m.in. bakłażan. Tego należy wcześniej posolić i nieco odczekać przed dalszą obróbką. Dzięki temu można się pozbyć charakterystycznej goryczki.
Solenie grzybów - powinno się je solić dopiero po usmażeniu. Dzięki temu nie będą wysuszone.
Makaron, kasza lub ryż - najpierw należy odpowiednio posolić zimną jeszcze wodę.
Ciasto np. na pierogi - sól należy wymieszać z mąką, a dopiero później dodać pozostałe składniki i mieszać lub ugniatać.
Dowiedz się więcej na temat soli i sposobów jej wykorzystania:
- Sól. Rodzaje, właściwości, przesądy i obrzędy magiczne
- Sól kłodawska – polski skarb. Zastosowanie i właściwości
- Która sól jest najzdrowsza?
- Różowa sól himalajska i sposoby jej wykorzystania. Czy rzeczywiście jest taka zdrowa?
- Największe błędy przy kiszeniu ogórków małosolnych
Zobacz video: Naukowcy wykazali, że spożywanie przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko chorób serca
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: E+