Jak i kiedy solić potrawy, aby nie zepsuć ich smaku?

kobieta soli ciasto
alvarez/Getty Images
Źródło: E+
Sól to kuchenny obowiązek i najpopularniejsza z przypraw. Większość potraw trudno sobie bez niej wyobrazić. Okazuje się, że moment dosypania soli do jedzenia zależy od tego, co konkretnie przygotowujemy. Sprawdź, jak to robić, aby nie zaszkodzić daniom i jak najlepiej wydobyć z nich smak.

Jak i kiedy solić potrawy?

Sól to naturalny i najpopularniejszy na świecie wzmacniacz smaku i konserwant. Wbrew pozorom, w niektórych kulinarnych przypadkach istotny jest czas jej dosypania do potrawy. Jest kilka uniwersalnych trików związanych z solą, które warto wykorzystać podczas gotowania. Dzięki temu mamy większą gwarancję, że przygotowywane jedzenie osiągnie oczekiwany smak, a sam proces będzie znacznie prostszy.

Solenie mięsa - warto posolić je przed smażeniem. Dzięki temu po usmażeniu mięso będzie bardziej kruche i soczyste jednocześnie.

Solenie ryb - dopiero wtedy, kiedy będą już na patelni.

Warzywa warto gotować w osolonej wodzie. Po ich przyrządzeniu należy je odpowiednio doprawić i dosolić jeszcze, jeśli jest taka potrzeba.

Solenie świeżych warzyw - zwykle solimy tuż przed podaniem, ponieważ sól powoduje, że wiele warzyw puszcza swoje soki. Wyjątkiem jest m.in. bakłażan. Tego należy wcześniej posolić i nieco odczekać przed dalszą obróbką. Dzięki temu można się pozbyć charakterystycznej goryczki.

Solenie grzybów - powinno się je solić dopiero po usmażeniu. Dzięki temu nie będą wysuszone.

Makaron, kasza lub ryż - najpierw należy odpowiednio posolić zimną jeszcze wodę.

Ciasto np. na pierogi - sól należy wymieszać z mąką, a dopiero później dodać pozostałe składniki i mieszać lub ugniatać.

Dowiedz się więcej na temat soli i sposobów jej wykorzystania:

Zobacz video: Naukowcy wykazali, że spożywanie przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko chorób serca

x-news

Autor: Diana Ryściuk

podziel się:
Tagi:

Pozostałe wiadomości