Kala Namak - skąd pochodzi i jak powstaje czarna sól?
Czarna sól wydobywana jest w Pakistanie, Indiach i Bangladeszu, ale również na Cyprze. Kala Namak wytwarza się jednak głównie na hawajskiej wyspie Molokai, w dodatku od bardzo dawna.
Jej właściwości są niezwykłe przede wszystkim ze względu na sposób jej wydobywania. Mieszkańcy hawajskiej wyspy Molokai najpierw filtrują wodę, a następnie przelewają ją do specjalnych mis wytworzonych z wulkanicznej skały. Następnie poddają ją działaniu promieni słonecznych. Woda odparowuje, a pozostała w naczyniu sól miesza się ze składnikami mineralnymi, m.in. chlorem czy żelazem.
Zdrowa dieta
Kala Namak - właściwości czarnej soli
Kala Namak po zmieleniu wcale nie jest czarna, raczej mieszają się z niej ciemne szarości, brązy, czasem lekka czerwień. Swoją ciemniejszą od białej soli barwę, Kala Namak zawdzięcza głównie zawartości aktywnego węgla drzewnego. To powoduje, że jest odpowiednia dla osób z problemami układu trawiennego - zapobiega wzdęciom i zgadze. Czarna sól posiada również właściwości detoksykacyjne i przeciwbakteryjne, które hamują nie tylko działanie wolnych rodników, ale są również dobrym wsparciem w leczeniu problemów skórnych. Wówczas zaleca się dodawanie jej do wody przed kąpielą, co jest korzystne również dla włosów i skóry głowy.
Ze względu na sporą zawartość magnezu i wapnia czarna sól polecana jest również osobom z chorobami serca, problemami układu kostnego i narażonymi na silny stres.
Jak smakuje sól Kala Namak? Za co cenią ją weganie?
Jedni twierdzą, że jej smak jest subtelniejszy w porównaniu do innych rodzajów soli, inni odczuwają posmak ziemi, a zdecydowana większość posmak jajek. Kala Namak jest przede wszystkim bardziej gorzkawa niż słona, dlatego stanowi raczej dodatkową przyprawę w kuchni lub aromatyczny element dekoracyjny potrawy.
Jej jajeczny posmak docenia wiele osób na diecie wegańskiej, które na co dzień nie jedzą jaj. Czarna sól nadaje świetny, głębszy smak wegańskiemu majonezowi czy jajecznicy, czyli tofucznicy. Pogłębia również smak potraw na bazie jajek, np. klasycznej jajecznicy, omleta czy faszerowanych jajek. Z kolei ziemisty posmak doskonale pasuje do wszelkich dań z grilla i rybnych.
Sprawdź przepisy:
- Tofucznica, czyli jajecznica z tofu
- Wegański majonez
- Na miękko, sadzone, jajecznica, a może omlet? Pascal i jego sposoby na jajka
Ile kosztuje czarna sól, Kala Namak? Gdzie ją kupić?
Jeszcze do niedawna jej cena wynosiła ok. 20 zł za małe, 100-gramowe opakowanie. Od kiedy zyskała na popularności i zaczęła pojawiać się w większości sklepów ze zdrową żywnością, jej cena spadła – waha się obecnie od 6 do 10 zł za 500 gramów. Dostępne są również opakowania mniejsze, a sama sól może być zmielona drobno lub grubo. Oprócz wcześniej wspomnianych, dobrych sklepów stacjonarnych, w swojej ofercie posiada tę sól również wiele sklepów internetowych.
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: kopalnia.pl, wylecz.to
Źródło zdjęcia głównego: Getty Images