Różowa sól himalajska i sposoby jej wykorzystania. Czy rzeczywiście jest taka zdrowa?

sól himalajska
MirageC/Getty Images
Źródło: Moment RF
Sól himalajska uchodzi za jedną z najzdrowszych na świecie. Jednak nie istnieją żadne badania naukowe potwierdzające tę tezę. Sól, która zawiera mnóstwo minerałów niezbędnych dla ludzkiego organizmu, zawiera również pierwiastki, takie jak: rtęć, ołów, neptun, uran, a nawet złoto i platynę. Sól wydobywana jest ręcznie, na głębokości 500 m pod ziemią. Sól himalajska, jak każda inna, nie powinna być spożywana w nadmiarze.

Substancją, która znajduje się w soli i niekorzystnie wpływa na organizm ludzki, jest sód. Dostarczanie dużej ilości tego pierwiastka grozi udarem, niekorzystnie wpływa na ciśnienie krwi. Ponadto każda sól zatrzymuje wodę w organizmie, dlatego niezależnie od tego, czy mamy do czynienia z solą kuchenną, czy też himalajską, należy ograniczyć jej spożycie. Jednak sól himalajska znajduje dość szerokie zastosowanie w kosmetyce i może pomóc w walce z niektórymi przypadłościami. Warto poznać wady i zalety soli himalajskiej.

Skład i właściwości soli himalajskiej

Sól, poza oczywistą rolą, czyli jako środek używany w kuchni dla podkreślenia smaku potraw, znajduje także inne zastosowanie. Często jest wykorzystywana do płukania gardła przy różnego rodzaju infekcjach i dolegliwościach. Woda z solą himalajską stworzą więc płukankę wartą polecenia przy chorobach gardła. Zaleca się także przygotowywanie inhalacji z dodatkiem soli różowej, a także kąpieli leczniczych. Na co pomaga sól himalajska?

Warto stosować okłady na opuchliznę powstałą w wyniku ukąszenia owadów lub peelingi z dodatkiem różowej soli, które korzystnie wpływają na kondycję skóry. Jaki jest skład soli himalajskiej? Różowa sól zawiera wiele pierwiastków korzystnych dla zdrowia człowieka. Wśród niemal 90 z nich znajdują się: magnez, wapń, potas, fosfor, chrom, sód, mangan, żelazo, selen, cynk, brom. Badania potwierdziły również, że w składzie soli himalajskiej występują także substancje mające szkodliwy wpływ na organizm ludzki: uran, neptun, pluton, rtęć, polon, rad, ołów, bizmut. Różowa sól zawiera także złoto i platynę, jednak nadal kwestią sporną jest występowanie w niej jodu. Wszystkie wspomniane pierwiastki znajdują się w soli jedynie w ilości śladowej.

Zastosowanie soli himalajskiej

Różowa sól himalajska znajduje zastosowanie przede wszystkim w kuchni, jako środek spożywczy, wybierany w zastępstwie powszechnie używanej soli kuchennej. Sól himalajska bardzo często nazywana jest najzdrowszą i najczystszą odmianą soli, a niektóre źródła wskazują na jej dobroczynne dla zdrowia właściwości. Inne zaprzeczają tej teorii, twierdząc, że różowa sól niczym nie różni się od zwykłego chlorku sodu. Czy zatem sól himalajska jest szkodliwa, a może jest cudownym lekarstwem na liczne dolegliwości?

Czy himalajska sól jest lepsza i to ją należy wybrać? Przede wszystkim należy wziąć pod uwagę przekonanie środowiska medycznego, że spożywanie którejkolwiek soli w nadmiarze może wywoływać szkodliwe działanie. Zdrową zasadą jest więc umiarkowane używanie soli, nawet tej himalajskiej. Składnikiem soli działającym niekorzystnie na ludzki organizm jest sód, który może prowadzić do rozwoju nadciśnienia tętniczego czy udarów mózgu. Dowiedziono także, że sól spożywana w nadmiarze powoduje zatrzymanie wody w organizmie. Na pytanie, czy sól himalajska jest zdrowa , należałoby odpowiedzieć, że tylko wtedy, gdy jest użyta odpowiednio i w określonych ilościach. Jaka jest zdrowa ilość soli himalajskiej? Specjaliści ze Światowej Organizacji Zdrowia twierdzą, że nie powinno się przekraczać zalecanej dobowej dawki soli, czyli około 5 g, to jest porcji mieszczącej się na łyżeczce do herbaty. Dotyczy to soli każdego rodzaju.

Na co pomaga sól himalajska?

Mimo że sól spożywana w nadmiarze szkodzi, ma wiele zastosowań, które mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie i kondycję człowieka. Warto więc zamienić sól kuchenną na himalajską lub po prostu spróbować kilku zabiegów z jej użyciem. Co można zrobić z różowej soli?

  1. Kąpiel w soli himalajskiej – pomaga pozbyć się cellulitu, oczyścić organizm z toksyn. Woda z solą himalajską, czyli solanka, pomaga walczyć z łuszczycą, trądzikiem i grzybicą stóp, a także wzmacniać odporność organizmu.
  2. Inhalacje z soli himalajskiej pomagają zwalczyć infekcje gardła i jamy ustnej.
  3. Płukanki solankowe działają przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Terapia solą himalajską polecana jest na opuchniętą i zmęczoną twarz, dlatego warto dodawać ją do domowych maseczek.
  4. Peeling z dodatkiem soli himalajskiej usuwa martwy naskórek, działa antybakteryjnie i tonizująco – skóra po takim zabiegu jest doskonale przygotowana na przyjęcie dobroczynnych kosmetyków.
  5. Woda z solą himalajską do picia działa oczyszczająco, eliminuje metale ciężkie z organizmu i wspomaga układ pokarmowy; coraz częściej stosowana przez sportowców, osoby odchudzające się i ceniące zdrowy tryb życia.

Wodę z solą do picia można przygotować w prosty sposób. Na jeden litr wody należy wsypać ¼ łyżeczki różowej soli i dobrze wymieszać. Najlepiej pić napój zaraz po przebudzeniu, pamiętając o odpowiedniej ilości płynów w ciągu dnia. Najważniejsze jednak jest rozsądne korzystanie z soli i nieprzekraczanie zalecanej dobowej dawki.

Zobacz także:

Zobacz wideo: Jak dbać o serce?

x-news

Autor: Adrian Adamczyk

podziel się:
Tagi:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!