Kurkuma – właściwości odżywcze i zdrowotne. Zastosowania kurkumy

Kurkuma
Jakie właściwości ma kurkuma? Jak ją stosować?
Źródło: krisanapong detraphiphat/Getty Images
Kurkuma to przyprawa o wielu zastosowaniach w kuchni. To właśnie ona nadaje żółty kolor przyprawie curry. Używana jest także w medycynie – kurkuma ma właściwości lecznicze, odchudzające, mówiąc najogólniej: właściwości zdrowotne. Z jej działaniem nadzieje wiąże branża farmaceutyczna, prowadząca badania w kierunku profilaktyki i leczenia licznych chorób, także nowotworowych.

Kurkuma to inaczej ostryż, szafranica lub żółcień. Jest byliną z rodziny imbirowatych. Doliczono się aż 93 gatunków tej rośliny. W środowisku naturalnym spotkać ją można w Azji, Australii i Afryce. Kurkuma wykorzystywana jest jako składnik przypraw, a także w produkcji ekstraktów do suplementów diety, a to z powodu działania i cennych właściwości kurkumy.

Kurkuma – właściwości odżywcze. Jak stosować kurkumę?

Kurkuma jest chętnie wykorzystywana do celów gastronomicznych. Jest składnikiem mieszanek, np. przyprawy curry. Można nią zabarwić na złocisty kolor np. ryż, a nawet ciasta. Warto dodać ją do mleka i płatków śniadaniowych. Jeśli chodzi o odżywcze właściwości kurkumy – 100 g tej przyprawy to prawie 28 g błonnika, nieco ponad 3 g tłuszczu, niecałe 70 g węglowodanów i 312 kcal. Poza tym kurkuma zawiera też witaminy: C, E, K, B6 oraz kwas foliowy, tiaminę i ryboflawinę.

Zioła - naturalne metody leczenia

Źródło: Dzień Dobry TVN
Jak zadbać o siebie naturalnie
Jak zadbać o siebie naturalnie
Naturalne sposoby na mocne włosy i paznokcie
Naturalne sposoby na mocne włosy i paznokcie
Lecznicze zioła prosto z Kaszub
Lecznicze zioła prosto z Kaszub
W tej chacie aż pachnie zdrowiem
W tej chacie aż pachnie zdrowiem

Kurkuma to też źródło kwasów tłuszczowych i minerałów (fosforu, magnezu, wapnia, żelaza, sodu, potasu i cynku). Zawiera kurkuminę – o ciemnożółtym, prawie pomarańczowym kolorze. Z tego powodu wykorzystuje się ją jako naturalny barwnik w przemyśle spożywczym. Nadano jej symbol E100. Jest dodatkiem wzbogacającym kolor wyrobów, takich jak np. przyprawy i ich mieszanki, musztardy, makarony, majonezy, ryż, płatki śniadaniowe, a nawet słodycze. Jednak rosnącą w ostatnich latach popularność zawdzięcza głównie doniesieniom o leczniczych właściwościach kurkumy, np. w Indiach używa się jej do walki z niestrawnością i jako substancję przyspieszającą gojenie ran. Powszechnie ceni się też kurkumę za silne działanie antywirusowe, przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne

Kurkuma – właściwości lecznicze

Kurkuma jest coraz bardziej ceniona za swoje właściwości zdrowotne. Zawiera kurkuminoidy, czyli związki o silnych właściwościach leczniczych. Najważniejszym z nich jest kurkumina. Lecznicze właściwości kurkumy cenione są w Indiach od setek lat. Kurkumina jest naturalnym środkiem przeciwzapalnym, dlatego może być pomocna szczególnie w walce z przewlekłymi stanami zapalnymi, mającymi niemały wpływ na powstawanie chorób cywilizacyjnych, np. chorób serca, nowotworów, choroby Alzheimera, cukrzycy czy miażdżycy.

Według niektórych badań kurkumina ma skuteczność porównywalną z przeciwzapalnymi środkami farmaceutycznymi. Posiada natomiast właściwości przeciwutleniające, przez co chroni organizm przed wolnymi rodnikami. Spowalnia w ten sposób procesy starzenia organizmu, a także zapobiega rozwojowi wspomnianych wcześniej chorób cywilizacyjnych. Spośród nich masowym wręcz problemem są choroby serca. Liczne badania potwierdzają, że kurkumina poprawia działanie komórek śródbłonka, przez co pomaga w walce z chorobami serca i obniża ryzyko zawału.

Prowadzone są też badania nad spowolnieniem postępowania choroby Alzheimera dzięki wpływowi kurkuminy. Substancja ta działa również łagodząco na objawy zapalenia stawów. Stwierdzono, że może być w tym skuteczniejsza niż niektóre leki przeciwzapalne. Badania potwierdzają także pozytywny wpływ kurkuminy na osoby cierpiące na depresję. Kurkumina wykazuje pod tym względem skuteczność równie wysoką co leki przeciwdepresyjne.

Stosowana w odpowiednich dawkach, zmniejsza też ból, np. ból pooperacyjny czy bóle stawów. Jej działanie przy zastosowaniu 500 mg na dobę można porównać z działaniem 2 g paracetamolu.

Kurkuma – właściwości antynowotworowe. Duże nadzieje naukowców

Przez naukowców od lat prowadzone są badania, które wydają się potwierdzać antynowotworowe właściwości kurkumy. Świadczą o tym m.in. testy przeprowadzane na zwierzętach w warunkach laboratoryjnych. Wykazano w nich wielokrotnie, że może ona hamować rozwój komórek nowotworowych, występowanie przerzutów i zatrzymywać wzrost guzów. Testy w kierunku wykorzystywania potencjalnych antynowotworowych właściwości kurkumy stale trwają i niewykluczone, że ich wyniki pozwolą na zastosowanie jej na szeroką skalę w walce z wieloma odmianami nowotworów.

Odchudzające właściwości kurkumy

Wiele osób zwraca uwagę także na odchudzające właściwości kurkumy i wspomaganie procesu oczyszczania organizmu z toksyn. Jest to możliwe, ponieważ kurkumina zawarta w kurkumie wspiera wytwarzanie żółci przez wątrobę, a ta z kolei ma swój ogromny udział w procesie trawienia tłuszczów. Sprawdzonym sposobem jest codzienne picie wody z sokiem wyciśniętym z jednej cytryny z dodatkiem ćwierci łyżeczki kurkumy.

Właściwości wybielające kurkumy

Dla zębów kurkuma może mieć właściwości wybielające. Według licznych porad po zmieszaniu oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek z łyżeczką kurkumy uzyskuje się naturalną pastę wybielającą do zębów. Z innych właściwości kosmetycznych kurkumy wymienia się pozytywny wpływ maseczki z kurkumy na szybszy porost włosów oraz jej przydatność w walce z młodzieńczym trądzikiem.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: krisanapong detraphiphat/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana