kurkuma

    kurkuma

    Zupa krem to rozwiązanie, które sprawdzi się doskonale, gdy mamy mniej czasu na ugotowanie obiadu. Możemy przygotować go więcej i zjeść kolejnego dnia lub nawet zamrozić. Jak przygotować rozgrzewający krem z marchewki i kurkumy? Jakie ma właściwości odżywcze?

    Złote mleko z kurkumy ma niezwykle pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. To forma naturalnego antybiotyku o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, dezynfekującym i uśmierzającym ból. Poznaj właściwości kurkumy, przepis na złote mleko i efekty jego stosowania.

    Sól, pieprz czy ostra papryka, to przyprawy, bez których trudno ugotować coś dobrego i niewielu z nas wyobraża sobie potraw bez nich. Wybór przypraw, jest ogromny. Okazuje się, że nie wszystkie doceniamy, tak jak powinniśmy. Które, mimo dobrego smaku i właściwości, wciąż są rzadko używane? W stworzeniu tej listy pomogli nam nasi ulubieni kucharze.

    Królową kwiatów jest róża, a przypraw – kurkuma. To nie tylko ceniona przyprawa, ale także lek, znany i z powodzeniem stosowany od wieków w medycynie tradycyjnej jako naturalny antybiotyk. Wzmocnić odporność warto szczególnie jesienią, w okresie wzmożonych przeziębień. Jak przyrządzić smaczne szoty odpornościowe dla dzieci i dorosłych? Kilka przepisów zdradziła nam Kornelia Westergaard, biotechnolog i psychodietetyk.

    Kurkuma nadaje potrawom piękny żółty kolor i niesamowity aromat. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski wykorzystał ją do zrobienia: wiosennych warzyw, filetów z kurczaka i ciasta z semoliny. Czy wiedziałeś, że kurkuma wybiela zęby? Zobacz, jak zrobić wybielającą pastę!

    Królową kwiatów jest róża, a przypraw - kurkuma. O jej właściwościach prozdrowotnych powiedziała w Dzień Dobry TVN prowadząca cykl "Naturalnie" Agnieszka Cegielska. Z czym łączyć tę przyprawę? W jakich ilościach dziennie warto ją jeść? Czym różni się sproszkowana kurkuma od tej w korzeniu? Agnieszka postawiła też super zdrowego drinka Marcinowi Prokopowi.