Wiosenne warzywa w sosie z kurkumy
Sos
Składniki:
1 cebula
2 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżeczki kurkumy Kamis
0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
2 szczypty ostrej papryki
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
0,5 łyżeczki nasion kolendry
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek posiekać i poddusić na oliwie z oliwek.
Dodać przyprawy i wszystko razem podprażyć i zalać mlekiem kokosowym.
Gotować przez 10-15 minut.
Warzywa
Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 pęczek zielonych szparagów
1 pęczek rzodkiewki
0,5 główki młodej kapusty
1 pęczek dymki
Sól i pieprz
1 puszka mleka kokosowego
Sok z cytryny
Przygotowanie: Warzywa pokroić na miej więcej równej wielkości kawałki i na osobnej dużej patelni podsmażyć przez kilka minut. Zalać sosem i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Doprawić solą, pieprzem i zbalansować smak sokiem z cytryny. Podawać z ryżem.
Żółte filety z kurczaka z kurkumą
Kurczak
Składniki:
4 filety z kurczaka
6 łyżeczek kurkumy Kamis
2 łyżki wody
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Kurkumę wymieszać z wodą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Filety z kurczaka delikatnie naciąć i zamarynować w mieszance.
Odstawić na 2 godziny do zamarynowania a jeśli to możliwe to najlepiej na noc do lodówki, żeby nabrały koloru i smaku.
Następnie upiec w piekarniku rozgrzanym do 140 st. C przez 30 minut.
Sałatka z kuskusu
Składniki:
200 g kuskusu
2 duże malinowe pomidory
5 pęczków natki pietruszki
2 łyżki posiekanej mięty
Sok z jednej cytryny
Oliwa z oliwek
Sól i pieprz
Przygotowanie:
Kuskus polać 5 łyżkami oliwy, wymieszać a następnie zalać 500 ml gorącej wody i odstawić żeby nasiąknęła.
Kilka razy przemieszać widelcem aby się nie posklejała. Odstawić do ostygnięcia.
Pomidory pokroić w drobną kostkę.
Pietruszkę bardzo drobno posiekać.
Wszystko dodać do kuskusu.
Polać obficie oliwą z oliwek.
Skropić sokiem z cytryny.
Przyprawić solą i pieprzem.
Filety podawać na sałatce z kuskusu.
Ciasto z semoliny kurkumą
Składniki:
180 ml oleju słonecznikowego
200 ml soku pomarańczowego
160 g dżemu pomarańczowego
4 jajka
70 g cukru
120 g mąki pszennej
200 g semoliny
2 łyżki posiekanych migdałów
2 łyżeczki kurkumy Kamis
0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Grecki jogurt do podania
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C.
Olej wymieszać z sokiem z pomarańczy, dżemem, jajkami i cukrem aż wszystko dobrze się połączy.
W drugiej misce wymieszać wszystkie suche składniki.
Dodać je do mokrych i dokładnie wymieszać.
Dwie 20 cm keksówki wyłożyć papierem do pieczenia.
Przelać do nich ciasto i wstawić do piekarnika i piec przez około 45-50 minut.
Podawać z greckim jogurtem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN