Tradycyjny ratatouille, pierś z kurczaka ze smardzami w sosie z porto i śmietaną, a na deser - gruszki poszetowane z pistacjami, sosem karmelowym i gorgonzolą. Takie pyszności przyrządza w naszej kuchni Pascal Brodnicki. Poznaj jego sprawdzone przepisy na dania kuchni francuskiej.
W kuchni Dzień Dobry TVN Beata Kartowicz przygotowała moc przekąsek idealnych na podróż. Oto jej przepisy na: chruściki z piersi kurczaka, ciabatę z pastą jajeczną, kanapkę Klubową, hummus z suszonymi pomidorami i chrupiące warzywa, falafele w picie, spring rolls, sałatkę owocową, ciastka brownie, lemoniadę ogórkową i smoothie z mango. Czy wiesz jakiego jedzenia nie brać ze sobą do pociągu?
Kurkuma nadaje potrawom piękny żółty kolor i niesamowity aromat. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski wykorzystał ją do zrobienia: wiosennych warzyw, filetów z kurczaka i ciasta z semoliny. Czy wiedziałeś, że kurkuma wybiela zęby? Zobacz, jak zrobić wybielającą pastę!
Chude mięso drobiowe jest smaczne, ale czy na pewno zdrowe? Dlaczego kurczaki faszeruje się antybiotykami? Czy to jest legalne? Jaki wpływ ma na nasze zdrowie ma spożywanie mięsa zwierząt, którym podaje się antybiotyki? Jak może zareagować ludzki organizm na zbyt dużą dawkę hormonów? I wreszcie, gdzie szukać bezpiecznego mięsa, do którego producenci nie dodają antybiotyków? W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy Marcina Michalskiego, głównego weterynarza Farmio S.A. i doktora Pawła Grzesiowskiego.