Panierowana pierś z kurczaka ze szpinakiem i z sosem cytrynowym. Wyśmienity przepis Mikołaja Reya

Cytrynowy zawrót głowy
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey przygotował wariacje na temat cytryny. Sprawdź jego przepis na panierowaną pierś z kurczaka ze szpinakiem w sosie cytrynowym.

Panierowana pierś z kurczaka z sosem cytrynowym - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka,
    • mąka ,
      • masło 60g/70g,
        • łyżka oliwy z oliwek,
          • 2 całe jajka,
            • opakowanie liści szpinaku,
              • ząbek czosnku.

                Porady Katarzyny Bosackiej

                Źródło: Dzień Dobry TVN
                Dla zdrowego brzuszka - oregano, bazylia i pietruszka
                Dla zdrowego brzuszka - oregano, bazylia i pietruszka
                Złe i dobrze dobrane duety spożywcze
                Złe i dobrze dobrane duety spożywcze
                Kasza czy ziemniaki?
                Kasza czy ziemniaki?
                Co to jest zdrowa przekąska?
                Co to jest zdrowa przekąska?
                Co nam mówią symbole na opakowaniach?
                Co nam mówią symbole na opakowaniach?
                Zdrowe grillowanie
                Zdrowe grillowanie
                Jakie ryby warto jeść?
                Jakie ryby warto jeść?
                Jak dobrze przechowywać przyprawy, aby były świeże i aromatyczne?
                Jak dobrze przechowywać przyprawy, aby były świeże i aromatyczne?
                Jak mądrze kupować?
                Jak mądrze kupować?
                Zdrowe śniadanie
                Zdrowe śniadanie
                Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
                Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce

                Składniki na sos:

                • 3/4 szalotki,
                  • skórka z 1/2 cytryny,
                    • sok z cytryny do smaku,
                      • rosół z kurczaka 150 ml,
                        • łyżka masła 30g/40g,
                          • kilka kropli octu z białego wina,
                            • natka pietruszki,
                              • sól i pieprz,
                                • opcjonalnie: trochę białego wytrawnego wina, odrobinę skrobi kukurydzianej.

                                  Sposób przygotowania

                                  1. Rozgrzej piekarnik do 70/80°. Pokrój pierś z kurczaka wzdłuż na pół. Za pomocą młotka rozbij powstałe eskalopki z kurczaka przez plastikową folię (np. żywnościową) na grubość 3 do 4 mm.
                                    1. Obtocz kurczaka w mące (uprzednio przesiewanej i doprawionej solą do smaku).
                                      1. Jajka rozbij i wymieszaj dokładnie. Na patelni roztapiaj 2 łyżki masła 1 łyżkę oliwy z oliwek. Oprószonego mąką kurczaka zanurz w jajku i natychmiast smaż na złoty kolor z obu stron. Trik: trzymaj w ciepłym piekarniku aż do podania.
                                        1. Na tej samej patelni dodaj odrobinę oliwy z oliwek i smaż 1 szalotkę posiekaną w drobną kostkę na jasnozłoty kolor.
                                          1. Dodaj szpinak, drobno posiekany czosnek i skórkę z cytryny i smaż aż zmięknie, posól do smaku. Wyjmij i udekoruj każdą pierś kurczaka kilkoma łyżkami szpinaku.
                                            1. Na patelni lub w rondlu dodaj kilka łyżek masła i podsmaż szalotki na jasnozłoty kolor, dodaj sok z cytryny, ocet, posiekaną natkę pietruszki i chochlę rosołu z kurczaka.
                                              1. Delikatnie zredukuj na małym ogniu. Na koniec poza ogniem dodaj kilka łyżek masła dobrze mieszając by zagęścić sos i zrównoważyć kwasowość cytryny i octu. Dopraw solą i pieprzem.

                                                Zobacz także:

                                                Autor: Teofila Siewko

                                                Źródło: Mikołaj Rey

                                                Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

                                                podziel się:

                                                Pozostałe wiadomości

                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                Materiał promocyjny

                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana