Panierowana pierś z kurczaka z sosem cytrynowym - przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 piersi kurczaka,
- mąka ,
- masło 60g/70g,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 2 całe jajka,
- opakowanie liści szpinaku,
- ząbek czosnku.
Porady Katarzyny Bosackiej
Dla zdrowego brzuszka - oregano, bazylia i pietruszka
Złe i dobrze dobrane duety spożywcze
Kasza czy ziemniaki?
Co to jest zdrowa przekąska?
Co nam mówią symbole na opakowaniach?
Zdrowe grillowanie
Jakie ryby warto jeść?
Jak dobrze przechowywać przyprawy, aby były świeże i aromatyczne?
Jak mądrze kupować?
Zdrowe śniadanie
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Składniki na sos:
- 3/4 szalotki,
- skórka z 1/2 cytryny,
- sok z cytryny do smaku,
- rosół z kurczaka 150 ml,
- łyżka masła 30g/40g,
- kilka kropli octu z białego wina,
- natka pietruszki,
- sól i pieprz,
- opcjonalnie: trochę białego wytrawnego wina, odrobinę skrobi kukurydzianej.
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 70/80°. Pokrój pierś z kurczaka wzdłuż na pół. Za pomocą młotka rozbij powstałe eskalopki z kurczaka przez plastikową folię (np. żywnościową) na grubość 3 do 4 mm.
- Obtocz kurczaka w mące (uprzednio przesiewanej i doprawionej solą do smaku).
- Jajka rozbij i wymieszaj dokładnie. Na patelni roztapiaj 2 łyżki masła 1 łyżkę oliwy z oliwek. Oprószonego mąką kurczaka zanurz w jajku i natychmiast smaż na złoty kolor z obu stron. Trik: trzymaj w ciepłym piekarniku aż do podania.
- Na tej samej patelni dodaj odrobinę oliwy z oliwek i smaż 1 szalotkę posiekaną w drobną kostkę na jasnozłoty kolor.
- Dodaj szpinak, drobno posiekany czosnek i skórkę z cytryny i smaż aż zmięknie, posól do smaku. Wyjmij i udekoruj każdą pierś kurczaka kilkoma łyżkami szpinaku.
- Na patelni lub w rondlu dodaj kilka łyżek masła i podsmaż szalotki na jasnozłoty kolor, dodaj sok z cytryny, ocet, posiekaną natkę pietruszki i chochlę rosołu z kurczaka.
- Delikatnie zredukuj na małym ogniu. Na koniec poza ogniem dodaj kilka łyżek masła dobrze mieszając by zagęścić sos i zrównoważyć kwasowość cytryny i octu. Dopraw solą i pieprzem.
Zobacz także:
- Pieczone filety z kurczaka z mozarellą, czyli kurczak na bogato
- Filet z kurczaka po parysku – sposób na szybki obiad
- Pierś z kurczaka po cygańsku, czyli wariacje na temat drobiu
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Mikołaj Rey
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News
podziel się: