Przepisy kulinarne

Pieczone filety z kurczaka z mozarellą, czyli kurczak na bogato

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Źródło:
Grzegorz Zawierucha

W kuchni Dzień Dobry TVN zagościł kurczak na bogato! Grzegorz Zawierucha pokazał swoje sposoby na przygotowanie tego drobiu. Sprawdź, jak zrobić pieczone filety z kurczaka z mozarellą.

Pieczone filety z kurczaka z mozarellą - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka
  • 140 g startej mozzarelli
  • mąka do obtoczenia
  • 1 jajko
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 400 ml sosu passaty
  • 100 g parmezanu
  • garść świeżego szpinaku
  • garść posiekanej bazylii
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskimi
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania pieczonych filetów z kurczaka z mozarellą

  • Piersi doprawiamy solą, pieprzem i robimy głębokie nacięcia.
  • Wkładamy do każdej porcji mięsa kawałek mozzarelli i kilka listków szpinaku.
  • Następnie obtaczamy mięso w mące, jajku i bułce tartej. Każdą pierś obtaczamy ponownie w żółtku i bułce tartej.
  • Na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju obsmażamy piersi z każdej strony.
  • Do naczynia żaroodpornego wlewamy 3/4 passaty. Doprawiamy sos pomidorowy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  • Na sosie układamy mięso i zalewamy resztą passaty.
  • Całość posypujemy parmezanem i świeżą posiekaną bazylią.
  • Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło: Grzegorz Zawierucha

Źródło zdjęcia głównego: Bartosz Krupa/East News

Pozostałe wiadomości