Makaron farfalle - w sałatce czy w zapiekance? Dowiedz się, do czego go użyć

danie z makaronem
Makaron farfalle - z czym go podawać?
Źródło: annabogush/Getty Images
Makaron farfalle w Polsce często nazywany bywa kokardkami, choć samo słowo w języku włoskim oznacza motyla. Stanowi doskonały dodatek zarówno do dań na ciepło, jak i pysznych przekąsek na zimno, np. sałatki z kurczakiem.

Makaron farfalle pasuje do gęstych i rzadszych sosów, a przy tym będzie pysznym dodatkiem do zapiekanek czy dań smażonych, np. z kurczakiem i szpinakiem. Poznaj przepisy na potrawy z makaronem kokardki i wybierz ten, który najbardziej trafia w twój gust.

Porady dietetyków

Źródło: Dzień Dobry TVN
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?

Sałatka z kurczakiem i makaronem kokardki

Sałatka z makaronem kokardki i kurczakiem to dość prosta propozycja dania na zimno, która może stanowić doskonałą przekąskę, np. na spotkanie ze znajomymi lub lunch do pracy. Do przygotowania ok. 4-5 porcji potrzebne będą:

  • opakowanie makaronu farfalle;
    • kostka sera feta;
      • garść suszonych pomidorów;
        • pierś z kurczaka;
          • pół szklanki zielonych oliwek;
            • łyżka suszonej bazylii;
              • odrobina oliwy z oliwek;
                • sól i pieprz do smaku.

                  Przygotowanie:

                  Pierś z kurczaka umyć, pokroić w drobne kawałki i usmażyć na patelni. Ser feta pokroić w kostkę, a oliwki przekroić na pół. Makaron farfalle ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, po czym starannie odsączyć. Wszystkie składniki, łącznie z suszonymi pomidorami, wymieszać w dużej misce. Dodać sól, pieprz i bazylię i ponownie zamieszać. Sałatka z makaronem farfalle gotowa. Możesz też wykonać jej inną wersję, tworząc np. sałatkę z kurczakiem wędzonym i makaronem kokardki.

                  Makaron kokardki z kurczakiem czy z tuńczykiem?

                  Sałatki z makaronem kokardki i kurczakiem to najczęściej wybierana propozycja. Czasem warto jednak zdecydować się na nieco rzadziej stosowany, za to bardziej oryginalny wariant. W przypadku sałatek z makaronem kokardki, można wybrać np. przepisy z tuńczykiem. Tego typu potrawę dla ok. 5-6 osób można przygotować np. z:

                  • opakowania makaronu farfalle;
                    • 2 ogórków konserwowych;
                      • 2 pomidorów;
                        • puszki kukurydzy;
                          • puszki tuńczyka w sosie własnym;
                            • 4 łyżek majonezu;
                              • soli i pieprzu do smaku.

                                Przygotowanie:

                                Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Kukurydzę opłukać w sitku i odcedzić. Pomidory i ogórki pokroić w drobną kostkę. Składniki, razem z tuńczykiem, wymieszać w misce. Dodać majonez, sól i pieprz i ponownie zamieszać. Spośród sałatek z makaronem kokardki, przepisy nie muszą zawierać mięsa. Dla zwolenników kuchni wegetariańskiej dobrym wyborem może być zastąpienie go fasolą lub gotowanymi brokułami.

                                Gorące danie z makaronem kokardki – makaron farfalle z kurczakiem i szpinakiem

                                W przypadku makaronu kokardki, przepisy na dania na ciepło również mogą okazać się doskonałym pomysłem. Jednym z łatwiejszych, a przy tym pysznych i sycących, jest makaron farfalle z kurczakiem i brokułami. Do przygotowania 2 porcji potrzebne będą:

                                • paczka makaronu farfalle;
                                  • duża pierś z kurczaka;
                                    • 3 ząbki czosnku;
                                      • duży brokuł;
                                        • czerwona cebulka;
                                          • pół szklanki tartego sera;
                                            • jogurt naturalny do polania (ok. 150g);
                                              • oliwa z oliwek do smażenia;
                                                • sól i pieprz.

                                                  Przygotowanie:

                                                  Makaron ugotować w osolonej wodzie. Brokuł pokroić w różyczki i podgotować. Posiekać czosnek i cebulę, po czym zeszklić na patelni. W tym czasie umyć i pokroić kurczaka w kostkę, a następnie dołożyć go na patelnię. Wszystkie składniki połączyć i posypać serem. Jogurt doprawić do smaku i polać nim potrawę. Takie połączenie makaronu kokardki z kurczakiem to przepis na szybki i dość lekki obiad, który z pewnością warto wypróbować.

                                                  Jak zrobić zapiekankę z makaronem kokardki? Prosty przepis

                                                  Zapiekanki z makaronem farfalle to przepisy nieco bardziej kaloryczne od dań z patelni, za to niezwykle sycące. Do przygotowania ok. 6 porcji tego typu potrawy potrzebne będą:

                                                  • opakowanie makaronu farfalle;
                                                    • kulka mozzarelli;
                                                      • ok. 15 dag ulubionej szynki;
                                                        • 3 jajka;
                                                          • czubata łyżka mąki, najlepiej ziemniaczanej;
                                                            • czerwona cebula;
                                                              • szklanka jogurtu naturalnego;
                                                                • odrobina oliwy z oliwek do smażenia;
                                                                  • łyżeczka suszonej bazylii;
                                                                    • sól i pieprz do smaku.

                                                                      Przygotowanie:

                                                                      Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Naczynie żaroodporne nasmarować olejem i włożyć do niego makaron. Mozzarellę posiekać w kostkę, a szynkę pokroić w cienkie paski, po czym wysypać razem z cebulką na makaron. Do jogurtu dodać sól, pieprz, bazylię i mąkę, a następnie wymieszać i polać nim zapiekankę. Całość piec w 180℃ przez ok. 15-20 minut. W wersji wegetariańskiej szynkę można zastąpić warzywami lub pieczarkami.

                                                                      Wszystkie te przepisy kulinarne - sałatka z makaronem kokardki i kurczakiem lub tuńczykiem, danie z patelni czy zapiekanka, mogą okazać się prawdziwym strzałem w dziesiątkę. Wypróbuj je, a z pewnością pokochasz ich niepowtarzalny smak!

                                                                      Zobacz także:

                                                                      Autor: Adrian Adamczyk

                                                                      Źródło zdjęcia głównego: annabogush/Getty Images

                                                                      podziel się:

                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                      Materiał promocyjny

                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana