Czy makaron tuczy? Dietetyk obala popularny mit

Czy makaron tuczy?
Źródło: Dzień Dobry TVN
Makaron - podstawa kuchni włoskiej i codziennej diety wielu z nas. Anna Radowicka, dietetyczka, zdradziła, która pasta jest są najzdrowsza oraz radzi, jak należy ją gotować, żeby zachować ich wartości odżywcze i witaminy.

Makaron: tuczy czy nie?

Wiele osób uważa, że makarony wszelkiego gatunku należą do wyjątkowo tuczących produktów, przez co spożywają ich niewiele - w znikomych ilościach. Dietetyczka Anna Radowicka postanowiła obalić ten mit w Dzień Dobry TVN. Kobieta zauważyła, że makarony tak jak inne produkty pełnoziarniste są niezbędne w codziennej diecie każdego człowieka.

- Makarony to tak naprawdę podstawa naszej diety. Powinny stanowić, tak jak w ogóle większość produktów pełnoziarnistych jak pieczywa, kasze, ryże, 50 procent naszego indywidualnego zapotrzebowania, bo to właśnie one dają energię. - zaznaczyła w programie dietetyczka.

Makaron: jaki rodzaj makaronu powinniśmy spożywać?

Pszenny, pełnoziarnisty, ryżowy, bezglutenowy - na rynku spożywczym wciąż przybywa nowych rodzajów makaronów z całego świata. Różnią się one nie tylko smakiem, zawartością soli, ale również wartościami glikemicznymi. Warto zwracać uwagę na to, jak się go dobiera, zwłaszcza gdy ma się problemy zdrowotne np. nadwrażliwość jelit, celiaklię itp.

- Tak naprawdę zależy to od tego, jaki mamy problem, albo potrzeby. Jeżeli chcemy się odchudzać, to lepiej jeść makarony pełnoziarniste, które są najmniej oczyszczone - mają wtedy więcej błonnika, więcej witamin, składników mineralnych, dają większe uczucie sytości. Ale na przykład są osoby, które mają problemy z nadwrażliwością jelit, różne problemy żołądkowe i wtedy te osoby muszą spożywać makarony oczyszczone, czyli właśnie te pszenne. To wcale nie znaczy, że im zaszkodzą lub oni przez to przytyją. - wyjaśniła Anna Radowicka.

Jak dobrze ugotować makaron?

Jak się okazuje, makaron powinniśmy gotować zgodnie z zaleceniami umieszczonymi przez producenta na opakowaniu. Makaron nie powinien być rozgotowany, ponieważ wtedy traci się jego wartości. Ponadto pamiętać należy o tym, żeby nie opłukiwać go zimną wodą, ponieważ tracimy wtedy witaminy, które są w nim zawarte.

Zobacz także:

Makaronowa kuchnia Sebastiana Olmy
Źródło: x-news

Autor: Milena Jaworska

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana