Herbatka z igieł sosny - właściwości i zastosowanie. Sprawdź prosty przepis na napar z igliwia

Igliwie w moździerzu
Herbatka z igieł sosny - właściwości
Źródło: shironagasukujira/Getty Images
Sosna to iglaste drzewo popularne na terenach Polski. Mało kto wie, że z jego igieł można wykonywać nie tylko maceraty i olejki, ale również wzmacniającą herbatkę lub napar. Co więcej, również z jej szyszek można wykonać taki napój. Sprawdź, jak go zrobić i jakie ma właściwości. 

Igliwie sosny bogate jest w wiele cennych składników, które mogą wzmocnić odporność. Świeże gałązki sosny najlepiej jest zbierać wiosną. Wtedy mają najwięcej witamin i nie są zanieczyszczone.

Herbatka z igieł sosny - właściwości

Igły sosny bogate są w różne składniki, między innymi w witaminę C i A. Dodatkowo można znaleźć w nich olejek lotny, żywicę, garbniki oraz gorycz. Składniki te nie tylko działają pozytywnie pod postacią olejków aromatycznych, ale również pod postacią nalewek i naparów. Herbatka ma działanie moczopędne, przeciwzapalne, antyseptyczne, przeciwgorączkowe i wykrztuśne. To idealne połączenie sprawia, że napój ten wspiera wzmocnienie odporności organizmu, pracę wątroby oraz przy wszelkich stanach zapalnych i przeziębieniach.

Wiosna

Źródło: Dzień Dobry TVN
Wiosna, ach to ty!
Wiosna, ach to ty!
Jaka będzie wiosna w tym roku? (napisy)
Jaka będzie wiosna w tym roku? (napisy)
Wiosna w Ogrodzie Botanicznym w Krakowie
Wiosna w Ogrodzie Botanicznym w Krakowie
Atopowe zapalenie skóry atakuje wiosną – jak łagodzić objawy?
Atopowe zapalenie skóry atakuje wiosną – jak łagodzić objawy?
Skaldowie – „Wiosna”
Skaldowie – „Wiosna”
Wiosna już za rogiem, czas odkurzyć rower
Wiosna już za rogiem, czas odkurzyć rower
Szukamy wiosny w lesie
Szukamy wiosny w lesie
HGTV: Wiosenne prace w warzywniku. Jak przygotować glebę
HGTV: Wiosenne prace w warzywniku. Jak przygotować glebę
Przygotowania do wiosny
Przygotowania do wiosny
Wiosenna dawka energii od Qczaja
Wiosenna dawka energii od Qczaja
Olek Klembalski w piosence „Ulotnie”
Olek Klembalski w piosence „Ulotnie”

Warto podkreślić, że ilość witaminy C zawartej w 50 gramach igliwia sosnowego pokrywa dzienne na nią zapotrzebowanie.

Herbatka z igieł sosny - gdzie zbierać igliwie?

Igliwie to rodzaj liści. Drzewa iglaste, podobnie jak liściaste, wymieniają je, jednak nie robią tego co roku na jesieni, a powoli przez cały rok. Jakie ma to znaczenie podczas zbiorów? Ze względu na to, że igły trzymają się rośliny przez kilka lat, to w ciągu całego tego czasu magazynują różne substancje - tak pozytywne, jak i negatywne. Sosny rosnące blisko miast i miejsc zanieczyszczonych mogą więc kumulować w sobie znacznie więcej niezdrowych dla człowieka składników.

W związku z tym, jeśli chce się zbierać igły na napar warto wybrać drzewa w głębi lasu, z dala od potencjalnych nieczystości. Dodatkowo poleca się zbierać młode igliwie. Na wiosnę łatwo je rozpoznać - jest krótsze i rośnie typowymi kępkami - to wtedy najlepiej je zbierać. Jednak nawet jesienią i zimą łatwo rozpoznać jednoroczne igły, gdyż są one nieco jaśniejsze i jędrniejsze.

Herbatka z igieł sosny - przepis krok po kroku

Składniki:

  • świeże igły sosny - 25 g,
    • woda - 250 ml,
      • imbir - plasterek,
        • cytryna - plasterek,
          • miód - 1 łyżeczka (opcjonalnie.)

            Sposób przygotowania:

            1. Igły dokładnie wymyć i delikatnie osuszyć. Przełożyć do moździerza i delikatnie ugniatać, aż puszczą pierwszy sok.
              1. Do rondelka wlać wodę i wsypać rozgniecione igły. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 15 minut.
                1. Po tym czasie do wywaru dołożyć imbir i gotować kolejne 5 minut.
                  1. Wywar przelać przez sitko, dodać cytryny, a kiedy ostygnie można posłodzić.

                    Zobacz wideo: Recepty od matki natury na infekcje

                    Recepty od matki natury na infekcje
                    Źródło: Dzień Dobry TVN

                    Zobacz także:

                    Autor: Teofila Siewko

                    Źródło zdjęcia głównego: shironagasukujira/Getty Images

                    podziel się:

                    Pozostałe wiadomości

                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                    Materiał promocyjny

                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana