Holistyczne wzmacnianie odporności
Karolina i Maciej Szaciłło są specjalistami od życia w zgodzie z naturalnymi procesami organizmu. Czerpią wiedzę i mądrość z ajurwedy, czyli starożytnej nauki o zdrowiu. Niedawno wydali książkę "Projekt odporność", w której piszą o holistycznym podejściu do budowania i wspomagania systemu obronnego każdego człowieka. Co to znaczy?
- Wychodzimy z diety i suplementów i idziemy trochę szerzej, czyli mówimy też o emocjach, zarządzaniu stresem, o oddechu, uregulowaniu rytmu dobowego, o tym, kiedy kładziemy się spać, kiedy jemy posiłki - tłumaczyła Karolina Szaciłło.
Prawidłowe funkcjonowanie jelit ma ogromny wpływ na zdrowie. - Mikrobiota jelitowa warunkuje naszą odporność. A jak mówi ajurweda, a także potwierdza to psychodietetyka, trawimy na dwóch poziomach: fizycznym i emocjonalnym. To, jak zarządzamy emocjami i stresem, wpływa również na trawienie. Z jednej strony ważna jest zawartość talerza, a z drugiej strony praca na poziomie emocji, obniżanie stresu, praca z oddechem - wyjaśniała nasza rozmówczyni.
- Jeśli przyjmujemy suplementy i mamy talerz zapełniony zdrowymi, ekologicznymi produktami, to okazuje się, że my możemy nie strawić tych produktów, a wtedy tworzą się toksyny - dodał Maciej Szaciłło.
Jak pracować nad odpornością?
Lepsze trawienie to lepsze zdrowie. Na prawidłową pracę jelit zbawienny wpływ mają przyprawy, m.in.: kmin rzymski, kardamon, cynamon, imbir, kurkuma, pieprz, tymianek, majeranek.
- Szczególnie teraz, kiedy robi się chłodno, jedzenie powinno być ciepłe, odpowiednio przyprawione, z umiarkowaną ilością dobrych jakościowo tłuszczy. Jesteśmy fanami olejowania od wewnątrz i na zewnątrz. Zamiast balsamów nakładamy na ciało zimnotłoczony olej sezamowy, nawet maleńkie dzidziusie można nim masować. On ochrania, odżywia - zachwalała Karolina.
- Olej jest też świetny do płukania ust. Wtedy oczyszczamy krew z toksyn. Ssąc olej, robimy w jamie ustnej coś w rodzaju podciśnienia, a pod językiem przepływa bardzo dużo krwi. Dzięki temu oczyszczamy cały okład krwionośny z zanieczyszczeń - podkreślił Maciej Szaciłło.
Odporność wspiera również życie w zgodzie z rytmem okołodobowym. - To mało znane podejście do odporności, ale to, o której kładziemy się spać, o której wstajemy, jemy posiłki, bardzo wpływa na mikroflorę jelitową. Lepiej kłaść się spać bliżej 22 niż 23, wstawać bliżej 6-7, bo tak robiliśmy przez stulecia - radziła Karolina Szaciłło.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.
Zobacz także:
- Czy szkoły będą zamknięte? Adam Niedzielski: "Chcemy, żeby ludzie przestrzegali zasad dyscypliny społecznej"
- Zmiany w pracy zdalnej. Państwowa Inspekcja Pracy zapuka do drzwi pracowników?
- Jak pomóc maleństwu wyciszyć się przed snem? "Zasypianie jest procesem, który musi trwać"
Autor: Justyna Piąsta
Źródło zdjęcia głównego: Justyna Rojek-Linda/East News