Jakie artykuły spożywcze wspomagają florę bakteryjną jelit?
Sprawdź, co warto jeść.
Jakub Józef Orliński to śpiewak operowy, który znany jest niemal na całym świecie. W najmowym wywiadzie 33-latek poruszył temat zdrowia, który w ostatnim czasie stał mu się wyjątkowo bliski z racji choroby. Zaapelował również do kobiet, by regularnie się badały.
Nieprawidłowy zwrot jelit to wada wrodzona przewodu pokarmowego.
Lekarzom udało się utrzymać ciąże.
Grzegorz i Zbyszek to dwie osobne historie, które w przyjaźń połączyła rzadka choroba. Panowie bardzo szybko złapali wspólny kontakt, a obecnie zdobywają razem góry, udowadniając, że problemy zdrowotne nie są przeszkodą. Jak radzą sobie z żywieniem pozajelitowym?
W rozmowie z redaktorką dziendobry.tvn.pl Bereniką Olesińską w ramach cyklu "Diagnozy gwiazd" wyznała: "Jestem ciekawa, co mnie dzisiaj spotka - zatwardzenie czy biegunka?".
Anna Lewandowska to jedna z najsłynniejszych polskich trenerek. Bizneswoman w najnowszym poście na Instagramie otworzyła się na temat schorzenia, które podobnie jak wielu Polakom, utrudnia jej codzienność. 35-latka zachęciła kobiety, które widzą u siebie podobne symptomy do podjęcia odpowiedniej diagnostyki.
Wykryte nieprawidłowości mogą zagrażać zdrowiu pacjentów.
"Jak mamy dobry ekosystem w jelitach, to mniej chorujemy".
Problemy z jelitami i całym układem pokarmowym ma coraz więcej osób. W ich łagodzeniu - poza odpowiednio dobraną farmakoterapią - pomaga również dieta. Co jeść? Których produktów unikać?
"Po ciąży było dużo gorzej".
Cuchnące gazy są objawem wielu chorób, ale też nieprawidłowej diety. Jeżeli problem nasilonych wzdęć nie ustępuje po zmianie dotychczasowej diety, należy skonsultować się z lekarzem. Jak pozbyć się śmierdzących gazów?
"Nie należy się do tego przyzwyczajać, tylko leczyć".
Cukrzyca typu 2. to jedna z częściej diagnozowanych chorób. Najnowsze badania pokazują, że skład mikrobiomu jelitowego może mieć związek z chorobą. Niektóre bakterie mogą sprzyjać cukrzycy, inne - chronić przed jej rozwojem. W jaki sposób?
Chcesz być piękny i gładki? Pij herbatki. A właściwe te jedną, konkretną. Kombucha to naturalne lekarstwo dla jelit, antidotum na zmęczenie i bóle głowy oraz świetny sposób na problemy skórne i alergie. Jak i kiedy pić napój nieśmiertelność?
Clostridioza to choroba atakująca jelita. Od przeszło dwóch lat boryka się z nią dr Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny. - Po pierwszym pobycie w szpitalu wyszłam wykończona - mówi w Dzień Dobry TVN.
- Efekt jest fenomenalny - zapewnia w studiu Dzień Dobry TVN dietetyk kliniczna dr Wanda Baltaza.
"To jest nasz drugi mózg w jelitach".
Dziennikarka Agnieszka Wesołowska na początku tego roku wyznała, że cierpi na zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO). W lutym tylko przez tydzień czuła się dobrze. Jak powiedziała, to wynik "lat zaniedbań swojego komfortu i zdrowia". W Dzień Dobry TVN opowiedziała o walce z zaburzeniem.
Sposób i częstotliwość wypróżnień bardzo dużo mówią o naszym zdrowiu. Ile wizyt w toalecie to jeszcze "norma"? Co powinno nas zaniepokoić? Kiedy konsultacja z lekarzem jest konieczna? Na ten temat rozmawialiśmy z Michałem Matyjaszczykiem, lekarzem rodzinnym.
"Wychodzimy z diety, suplementów, mówimy też o emocjach i zarządzaniu stresem"
Część pacjentów po przechorowaniu COVID-19 zmaga się z zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi. Badacze z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie chcą opracować dietę, która pomoże odbudować zniszczoną w czasie choroby florę bakteryjną. W jej stworzeniu mają pomóc ochotnicy.
Wizerunek Agaty Młynarskiej bezprawnie został wykorzystany do promowania leku, który po zażyciu może wyrządzić ogromną krzywdę. Wzburzona tą sytuacją dziennikarka przestrzegła fanów przed niebezpieczeństwem. Wszystko skonsultowała ze znanym transplantologiem i zaapelowała, by nie dać się nabrać przestępcom.
Pozytywnie wpływają na kondycję skóry, zasilają florę bakteryjną i poprawiają odporność. Twój organizm potrzebuje prebiotyków. W jakich produktach można je znaleźć?
Bakterie żyjące w jelitach są kluczowe dla naszego zdrowia. Jelita są miejscem kontaktu organizmu ze światem zewnętrznym, więc leki oraz przetworzona żywność mają wpływ na ich kondycję. Jak wspomagać swoją odporność i zadbać o dietę, by sprzyjała rozwojowi dobrej flory bakteryjnej? Kilku rad udzielił nam Oskar Kaczmarek, specjalista w zakresie mikrobiotyki jelitowej i probiotykoterapii.
Michael Mosley to znany brytyjski dziennikarz i producent. Od ponad 30 lat pracuje w BBC, gdzie prowadzi programy medyczne. W Polsce ukazała się jego książka "Jelita wiedzą lepiej", w której dziennikarz dowodzi, że istnieje komunikacja pomiędzy mózgiem w głowie, a mózgiem w jelitach. Michael zdecydował się na radykalny eksperyment i połknął kamerę w pigułce. Umyślnie również zaraził się tasiemcem. Jakie były efekty tych doświadczeń? Po eksperymentach Michael znacząco zmienił swoją dietę. Co według dziennikarza należy jeść, by zachować zdrową florę bakteryjną w jelitach? Z Michaelem rozmawiała dziennikarka Dzień Dobry TVN Anna Senkara.
Dobra flora bakteryjna jelit przekłada się na cały nasz organizm. To od niej zależy nasza odporność oraz samopoczucie. Dobrą florę bakteryjną pomagają nam budować kiszonki. Powstają one w wyniku naturalnej fermentacji, kiedy wydziela się kwas mlekowy. W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy dietetyk Justyna Markowska, która zdradziła, że kiszenie wydobywa z warzyw to, co najlepsze. Co to znaczy? I co możemy kisić?
Zwiększa uczucie sytości, wspomaga trawienie, obniża stężenie glukozy oraz ciśnienie tętnicze krwi. Często jest rekomendowany tym, którzy chcą schudnąć. Czym jest błonnik? Ile powinniśmy go jeść i dlaczego? Czy każdy powinien jeść błonnik? W jakich produktach go znajdziemy? I czy niedobór błonnika w diecie może przyczyniać się do otyłości? O błonniku rozmawialiśmy z dietetyk Justyną Markowską, gościem Dzień Dobry TVN.
Okazuje się, że od flory bakteryjnej w jelitach zależy, czy jesteśmy szczupli, czy otyli. O wyjaśnienie tej kwestii poprosiliśmy gościa Dzień Dobry TVN immunologa dr Pawła Grzesiowskiego. Dowiedzieliśmy się również, co niszczy florę bakteryjną i jak działają probiotyki.