jelita

    jelita

    Bakterie żyjące w jelitach są kluczowe dla naszego zdrowia. Jelita są miejscem kontaktu organizmu ze światem zewnętrznym, więc leki oraz przetworzona żywność mają wpływ na ich kondycję. Jak wspomagać swoją odporność i zadbać o dietę, by sprzyjała rozwojowi dobrej flory bakteryjnej? Kilku rad udzielił nam Oskar Kaczmarek, specjalista w zakresie mikrobiotyki jelitowej i probiotykoterapii.

    Michael Mosley to znany brytyjski dziennikarz i producent. Od ponad 30 lat pracuje w BBC, gdzie prowadzi programy medyczne. W Polsce ukazała się jego książka "Jelita wiedzą lepiej", w której dziennikarz dowodzi, że istnieje komunikacja pomiędzy mózgiem w głowie, a mózgiem w jelitach. Michael zdecydował się na radykalny eksperyment i połknął kamerę w pigułce. Umyślnie również zaraził się tasiemcem. Jakie były efekty tych doświadczeń? Po eksperymentach Michael znacząco zmienił swoją dietę. Co według dziennikarza należy jeść, by zachować zdrową florę bakteryjną w jelitach? Z Michaelem rozmawiała dziennikarka Dzień Dobry TVN Anna Senkara.

    Dobra flora bakteryjna jelit przekłada się na cały nasz organizm. To od niej zależy nasza odporność oraz samopoczucie. Dobrą florę bakteryjną pomagają nam budować kiszonki. Powstają one w wyniku naturalnej fermentacji, kiedy wydziela się kwas mlekowy. W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy dietetyk Justyna Markowska, która zdradziła, że kiszenie wydobywa z warzyw to, co najlepsze. Co to znaczy? I co możemy kisić?

    Zwiększa uczucie sytości, wspomaga trawienie, obniża stężenie glukozy oraz ciśnienie tętnicze krwi. Często jest rekomendowany tym, którzy chcą schudnąć. Czym jest błonnik? Ile powinniśmy go jeść i dlaczego? Czy każdy powinien jeść błonnik? W jakich produktach go znajdziemy? I czy niedobór błonnika w diecie może przyczyniać się do otyłości? O błonniku rozmawialiśmy z dietetyk Justyną Markowską, gościem Dzień Dobry TVN.

    Okazuje się, że od flory bakteryjnej w jelitach zależy, czy jesteśmy szczupli, czy otyli. O wyjaśnienie tej kwestii poprosiliśmy gościa Dzień Dobry TVN immunologa dr Pawła Grzesiowskiego. Dowiedzieliśmy się również, co niszczy florę bakteryjną i jak działają probiotyki.

    Jakie są najczęstsze przyczyny wzdęć? Czy w Święta można ich uniknąć? Gościem Dzień Dobry TVN była Agata Ziemnicka, dietetyczka, która zdradziła kilka sprawdzonych sposobów na to, jak złagodzić skutki świątecznego obżarstwa.

    Bakterie w przewodzie pokarmowym odpowiedzialne za przybieranie na wadze? Okazuje się, że od flory bakteryjnej w naszych jelitach może zależeć to, czy jesteśmy szczupli czy mamy nadwagę. Jak to możliwe? O tym w Dzień Dobry TVN dr Paweł Grzesiowski oraz dietetyczka Dorota Osóbka. Czy można pobrać jelitową florę bakteryjną od osoby szczupłej i zaszczepić ją u otyłej?

    Dr Piotr Gryglas odpowia w Dzień Dobry TVN na listy widzów. Tym razem radzi, co zrobić z uporczywymi zaparciami. Czy wystarczą leki przeczyszczające i herbatki ziołowe? Co jest przyczną leniwej pracy jelit? Czy przeziębienie częściej przenosi sie drogą kropelkową, czy przez dotyk? Zobaczcie eksperyment, który dr Piotr Gryglas przeprowadził w Dzień Dobry TVN. A jaką teorię na temat zarazków i wirusów ma Marcin Prokop?

    Z danych Krajowego Rejestru Choroby Lesniowskiego-Crohna wynika, że dziś w Polsce żyje około 5 tysięcy osób z tą chorobą. W rzeczywistości może być ich więcej, ponieważ nie wszyscy wiedzą o tym, że są chorzy. Schorzenie to nie jest łatwe do rozpoznania. Pierwsze objawy przypominają zatrucie pokarmowe. Są to ból brzucha, biegunka, brak apetytu, czasem zaparcia. Choroba najczęściej ujawnia się u młodych ludzi.