Jesz dużo słodkości? Możesz mieć problemy z odpornością

kawałek ciasta z owocami
Jak dieta bogata w cukier wpływa na nasze zdrowie?
Źródło: Joff Lee/Getty Images
O tym, że nadmiar cukru w diecie może być niebezpieczny lekarze informowali już wielokrotnie. Jednak najnowsze badania rzucają na ten problem nowe światło. Naukowcy wykazali, że spożywanie cukru, np. słodzonych napojów, zmienia DNA bakterii obecnych w naszych jelitach. Co więcej, cukier osłabia działanie układu odpornościowego i sprawia, że w organizmie częściej rozwija się stan zapalny.
Kluczowe fakty:
  • Spożywanie słodkich produktów może mieć niekorzystny wpływ na zdrowie.
  • Badacze z Izraela wykazali, że dieta bogata w cukier wpływa na nasze bakterie jelitowe.
  • Cukier zaburza także pracę układu odpornościowego i sprawia, że stajemy się bardziej podatni na rozwój stanu zapalnego.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej.

DD_20241014_Cukier_REP_napisy
Co z tym cukrem? - napisy
Źródło: Dzień Dobry TVN

Cukier - jak wpływa na układ odpornościowy?

Żyjące w jelitach zwierząt czy ludzi bakterie ewoluowały razem ze swoimi gospodarzami i są nieodzownym warunkiem dobrego zdrowia całego organizmu, nie tylko układu pokarmowego – przypominają naukowcy z Izraelskiego Instytutu Technicznego Technion.

Bakterie te mają zdolność do dostosowywania się do zmiennych warunków życia, m.in. związanych z dietą. Zespół prowadzony przez prof. Naamę Geva-Zatorsky i jej zespół z Technion, we wcześniejszych badaniach odkrył, że jelitowe bakterie stosują proces znany jako inwersja DNA. To gwałtowna zmiana, w której fragment genomu jest odwracany o 180 stopni, co umożliwia szybkie dostosowanie się do nowej sytuacji. W ramach nowego eksperymentu ta sama grupa badawcza odkryła, że słodzone napoje powodują tego typu inwersję w Bacteroides thetaiotaomicron - powszechnej w jelitach bakterii, która pomaga w łagodzeniu stanów zapalnych w jelitach.

Jak cukier wpływa na bakterie jelitowe?

Naukowcy zbadali wpływ spożywania różnych składników diety na profil inwersji DNA tych mikroorganizmów w warunkach laboratoryjnych, u myszy oraz u ludzi. Odkryli, że spożycie białego cukru powoduje inwersje DNA w tych bakteriach, która prowadzi do zmian markerów zapalnych w tym zmiany w populacjach limfocytów T i w wydzielaniu cytokin.

Zaobserwowano też zmiany w przepuszczalności jelit. Dobra wiadomość jest taka – podkreślają badacze – że opisane skutki są odwracalne. Po zmianie diety profil bakterii wrócił do normy, a układ odpornościowy do prawidłowego funkcjonowania. Badanie to pokazuje więc, jak ważne jest sprawdzanie złożonego wpływu diety na mikrobiom i zdrowie człowieka. Naukowcy oceniają, że takie podejście pozwoli na opracowanie spersonalizowanych zaleceń żywieniowych dla ludzi, które poprawią funkcjonowanie ich układu odpornościowego i ogólny stan zdrowia.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości