Te bakterie dają szczęście. Dzięki nim mniej chorujemy

Źródło: Dzień Dobry TVN
Bakterie, które dają szczęście
Bakterie, które dają szczęście
Styczeń - zdrowy i silny brzuch (napisy)
Styczeń - zdrowy i silny brzuch (napisy)
Co wydłuża, a co skraca nam życie?
Co wydłuża, a co skraca nam życie?
Choroby, które dostajemy w spadku
Choroby, które dostajemy w spadku
Wynalazek Polaków ratuje życie i zdrowie dzieci
Wynalazek Polaków ratuje życie i zdrowie dzieci
Całoroczne wyzwanie Raczków: styczeń – zdrowy i silny brzuch
Całoroczne wyzwanie Raczków: styczeń – zdrowy i silny brzuch
Czy Polacy dbają o zdrowie swojej wątroby?
Czy Polacy dbają o zdrowie swojej wątroby?
Jak wiatr wpływa na zdrowie człowieka?
Jak wiatr wpływa na zdrowie człowieka?
Oleje i octy do picia – moda czy przepis na zdrowie?
Oleje i octy do picia – moda czy przepis na zdrowie?
Zdrowie zaczyna się na talerzu
Zdrowie zaczyna się na talerzu
Owoce czarnego bzu na zdrowie
Owoce czarnego bzu na zdrowie
Turbo miody na turbo zdrowie!
Turbo miody na turbo zdrowie!
Zdrowie rodziny na talerzu
Zdrowie rodziny na talerzu
Pozytywny wpływ śmiechu na zdrowie
Pozytywny wpływ śmiechu na zdrowie
Jak wiatr wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie?
Jak wiatr wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie?
Chodzenie na zdrowie
Chodzenie na zdrowie
Naturalne syropy na zdrowie
Naturalne syropy na zdrowie
Zespół Marfana – choroba wysokich ludzi
Zespół Marfana – choroba wysokich ludzi
Protonoterpia w leczeniu dzieci w Polsce
Protonoterpia w leczeniu dzieci w Polsce
Światowy Dzień Zdrowia Psychicznego
Światowy Dzień Zdrowia Psychicznego
Wiosenne przesilenie w pełni. Wiele osób choruje, niektórzy muszą brać antybiotyki. Z tego powodu na pewno nie są zadowolone jelita, które uważane są za drugi mózg. W dbaniu o ich kondycję pomogą pro- i prebiotyki. Czym są? Które możemy sami zrobić w domu? W Dzień Dobry TVN wyjaśniała to Ana Krysiewicz, farmaceutka, autorka bloga "Matka aptekarka".

Probiotyki i prebiotyki - czym się różnią?

Probiotyki według definicji WHO są to żywe mikroorganizmy (bakterie oraz niektóre drożdże), które po spożyciu w odpowiedniej ilości wywierają korzystne działanie na organizm gospodarza. Muszą spełnić trzy kryteria:

  • posiadać dokładne pochodzenie (rodzaj, gatunek, szczep),
    • mieć udokumentowane korzystne działanie w ściśle określonej sytuacji zdrowotnej (np. zapobieganie biegunce podczas antybiotykoterapii, wzmacnianie odporności czy łagodzenie kolki niemowlęcej),
      • posiadać badania potwierdzające bezpieczeństwo i skuteczność stosowania.

        Mimo że źródłem probiotyków mogą być preparaty farmaceutyczne (leki, suplementy diety, wyroby medyczne, dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego) oraz produkty fermentowane (mleczne, kiszonki), jeśli nie ma w ich składzie konkretnego szczepu, to nie mają korzystnych właściwości probiotycznych na organizm. Jednak nie oznacza to, że ich przyjmowanie jest bez sensu, wręcz przeciwnie. Powinny się znaleźć w codziennej diecie zarówno dzieci, jak i dorosłych, gdyż dzięki nim flora bakteryjna w jelitach będzie lepszej jakości.

        Prebiotyki (oligosacharydy, galaktooligosacharydy, inulina, laktuloza) to substancje obecne w pożywieniu lub do niego wprowadzane, które nie ulegają trawieniu, docierają do jelit i tam pobudzają prawidłowy wzrost i/lub aktywność flory jelitowej, tym samym wpływając na poprawę stanu zdrowia. 

        W odróżnieniu od probiotyków, prebiotyki nie zawierają szczepów bakterii.

        - Można powiedzieć, że są pożywieniem dla probiotyków, to jest to, co zjemy. (...) Dzięki temu nasz różnorodny mikrobiom, który mamy w jelitach, ma co jeść - wyjaśniała farmaceutka Ana Krysiewicz.

        Zdrowe jelita to zdrowy człowiek

        Naturalnie w jelitach są bakterie z rodziny Lactobacillus i Bifidobacterie. Naturalne probiotyki powinny się znaleźć każdego dnia w diecie zarówno dzieci, jak i dorosłych, gdyż mają wiele korzystnych właściwości dla zdrowia. Wpisują się idealnie w ideę "lepiej zapobiegać niż leczyć", ponieważ pielęgnowanie fizjologicznej flory bakteryjnej oraz dbanie o jej jakość może zapobiec niejednej chorobie.

        Ale, co ważne, naturalne probiotyki (z jedzenia) nie działają immunomodulująco, więc tak naprawdę nie działają profilaktycznie. Dopiero takie kupione w aptece, które mają 3-członową nazwę, np. Lactobacillus rhamnosus GG czy Lactobacillus plantarum 299 v mają właściwości prozdrowotne. Niemniej warto dbać o ich odpowiednią podaż w diecie, gdyż nieprawidłowa flora bakteryjna sprzyja infekcjom przewodu pokarmowego (np. biegunki, zaparcia, bóle brzucha) i układu oddechowego. Natomiast prawidłowa, fizjologiczna w dużym stopniu chroni przed chorobami.

        - Na co dzień polecam zdrową dietę, dlatego że w jedzeniu mamy tzw. probiotyki. Będę dbały o różnorodność w jelitach. A jak mamy dobry ekosystem w jelitach, to mniej chorujemy - podkreślała gościni Dzień Dobry TVN.

        Źródła naturalnych probiotyków

        Źródła naturalnych probiotyków to produkty mleczne (kefir, maślanka, jogurty, kwaśne mleko), kiszone warzywa (ogórki, biała kapusta, czerwona kapusta, czosnek, buraki, dynia, papryka, kalafior, cukinia), zakwasy (np. z buraka, z kapusty, marchewkowy).

        Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry Extra znajdziesz na platformie Player.pl.

        Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie.  Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

        Zobacz także:

        Autor: Luiza Bebłot

        Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

        podziel się:

        Pozostałe wiadomości

        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
        Materiał promocyjny

        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana