Jesień, to sezon, w którym naszej odporności przyda się wzmocnienie. Ula Somow, dietetyczka przedstawiła nam sposoby na dostarczenie organizmowi skoncentrowanej dawki witamin. Oto kilka przepisów na prozdrowotne napary, koktajle i szoty.
Ogrodnik Łukasz Skop zaprezentował widzom Dzień Dobry TVN przykłady owoców będących nieocenioną pomocą w podnoszeniu odporności.
Co można zrobić, aby dziecko rzadziej chorowało? W jaki sposób wzmocnić jego odporność? O tym Dzień Dobry TVN opowiedział Marcin Korczyk, farmaceuta, "Pan Tabletka".
Poznaj porady dietetyczki.
Późne wykrycie może powodować nieodwracalne zmiany w organizmie.
"Przesilenie wiosenne nie będzie dla nas straszne".
Członkowie klubu "Morsy Krosno" wspólne morsują trzy razy w tygodniu. Te spotkania służą nie tylko wzmacnianiu odporności organizmu, ale także są doskonałą okazją do rozmów. Co daje morsowanie?
Stawianie baniek to jedna z metod wspomagających odporność organizmu, czy łagodzących dolegliwości mięśniowe.
Jak je przygotowywać, aby w pełni skorzystać z cennych substancji, które zawierają?
"To naturalny antybiotyk".
Psycholog radzi, jak sobie z tym poradzić.
Na jakie zachowania nie powinniśmy pozwalać psom czy kotom?
Bywa, że termin ten stosowany jest błędnie jako synonim sepsy, posocznicy lub ogólnoustrojowej reakcji zapalnej.
"Zostawiamy go na kwadrans"
Rośnie liczba przeziębionych i chorych Polek i Polaków. To niebezpieczna sytuacja dla kobiet w ciąży. Jak mogą wesprzeć swoją odporność? Jakich substancji powinny unikać? W Dzień Dobry TVN opowiedział o tym ginekolog dr Jacek Tulimowski.
Sok z karczocha dostarcza wielu składników odżywczych, witamin i minerałów.
W okresie jesienno-zimowym warto zadbać o wsparcie odporności. Michał Korczyk, farmaceuta, proponuje czerpać prozdrowotne właściwości z produktów pszczelich.
"Zdrowe jelita, to zdrowy człowiek".
Kiedy za oknami spadają pierwsze liście, a temperatury stają się coraz niższe, zaczynamy myśleć o przygotowaniach do sezonu jesienno-zimowego. To, o co szczególnie warto zadbać, to wzmocnienie organizmu i wsparcie odporności u dzieci i dorosłych.
Co jeszcze chroni maluchy przed chorobą?
Wiosna to doskonały czas, aby zrobić zapasy i przygotować ziołową apteczkę. Syropy, które wzmocnią odporność czy po prostu wspomogą działanie organizmu można sporządzić na bazie mniszka lekarskiego, czy pędów sosny. Co jeszcze można wykorzystać? O tym w Dzień Dobry TVN opowiadał farmaceuta Marcin Korczyk, znany także jako "Pan Tabletka".
Omikron groźny również dla ozdrowieńców.
Badacze dostrzegli, że przeciwciała po przechorowaniu COVID-19 "zyskują" na jakości.
Morsowanie cieszy się w Polsce ogromną popularnością. Już w najbliższych dniach do Mielna zjadą morsy z całego świata na Międzynarodowy Zlot Morsów. Jak wygląda spotkanie miłośników kąpieli w zimnej wodzie?
Wielu z nas zastanawia się, czy można zbudować odporność przeciw COVID-19. Naukowcy przeprowadzili badania, z których wynika, że jest to możliwe w dwóch przypadkach. Co jest najbardziej skuteczne?
Eksperci jak mantrę powtarzają, że o odporność należy dbać przez cały rok. Tylko jak to robić skutecznie? Jakie nawyki powinniśmy wprowadzić w życie? Na te pytania w Dzień Dobry TVN odpowiedzieli prof. Marek Postuła, internista i kardiolog oraz Katarzyna Staszak, dziennikarka.
Ziołomiody uznawane są za niezwykle zdrowe, gdyż łączą w sobie właściwości miodu oraz ziół. Na rynku dostępnych jest wiele wariantów, jednak które z nich są najlepsze? Kiedy i jak można ich używać? Znamy odpowiedzi na te pytania.
Z głogu można przygotowywać napary, herbaty, nalewki, ale też soki i syropy. W tym celu można wykorzystywać jego kwiaty lub owoce, które są w różnych kolorach, od zielonego, przez żółty, ciemnoczerwony, a nawet fioletowy. Sprawdź jak łatwo można przygotować domowy sok z głogu.
Sosna to iglaste drzewo popularne na terenach Polski. Mało kto wie, że z jego igieł można wykonywać nie tylko maceraty i olejki, ale również wzmacniającą herbatkę lub napar. Co więcej, również z jej szyszek można wykonać taki napój. Sprawdź, jak go zrobić i jakie ma właściwości.