Rośnie liczba przeziębionych i chorych Polek i Polaków. To niebezpieczna sytuacja dla kobiet w ciąży. Jak mogą wesprzeć swoją odporność? Jakich substancji powinny unikać? W Dzień Dobry TVN opowiedział o tym ginekolog dr Jacek Tulimowski.
W piękny, zimowy sobotni poranek ekipa Dzień Dobry TVN była w Kołobrzegu. W mieście z niesamowitą historią i smacznymi wyrobami powstało świąteczne miasteczko. Mówiliśmy przede wszystkim o zdrowiu i odporności, bo o to warto zadbać szczególnie o tej porze roku.
W okresie jesienno-zimowym warto zadbać o wsparcie odporności. Michał Korczyk, farmaceuta, proponuje czerpać prozdrowotne właściwości z produktów pszczelich.
Kiedy za oknami spadają pierwsze liście, a temperatury stają się coraz niższe, zaczynamy myśleć o przygotowaniach do sezonu jesienno-zimowego. To, o co szczególnie warto zadbać, to wzmocnienie organizmu i wsparcie odporności u dzieci i dorosłych.
Wiosna to doskonały czas, aby zrobić zapasy i przygotować ziołową apteczkę. Syropy, które wzmocnią odporność czy po prostu wspomogą działanie organizmu można sporządzić na bazie mniszka lekarskiego, czy pędów sosny. Co jeszcze można wykorzystać? O tym w Dzień Dobry TVN opowiadał farmaceuta Marcin Korczyk, znany także jako "Pan Tabletka".
Morsowanie cieszy się w Polsce ogromną popularnością. Już w najbliższych dniach do Mielna zjadą morsy z całego świata na Międzynarodowy Zlot Morsów. Jak wygląda spotkanie miłośników kąpieli w zimnej wodzie?
Wielu z nas zastanawia się, czy można zbudować odporność przeciw COVID-19. Naukowcy przeprowadzili badania, z których wynika, że jest to możliwe w dwóch przypadkach. Co jest najbardziej skuteczne?
Eksperci jak mantrę powtarzają, że o odporność należy dbać przez cały rok. Tylko jak to robić skutecznie? Jakie nawyki powinniśmy wprowadzić w życie? Na te pytania w Dzień Dobry TVN odpowiedzieli prof. Marek Postuła, internista i kardiolog oraz Katarzyna Staszak, dziennikarka.
Ziołomiody uznawane są za niezwykle zdrowe, gdyż łączą w sobie właściwości miodu oraz ziół. Na rynku dostępnych jest wiele wariantów, jednak które z nich są najlepsze? Kiedy i jak można ich używać? Znamy odpowiedzi na te pytania.
Z głogu można przygotowywać napary, herbaty, nalewki, ale też soki i syropy. W tym celu można wykorzystywać jego kwiaty lub owoce, które są w różnych kolorach, od zielonego, przez żółty, ciemnoczerwony, a nawet fioletowy. Sprawdź jak łatwo można przygotować domowy sok z głogu.
Sosna to iglaste drzewo popularne na terenach Polski. Mało kto wie, że z jego igieł można wykonywać nie tylko maceraty i olejki, ale również wzmacniającą herbatkę lub napar. Co więcej, również z jej szyszek można wykonać taki napój. Sprawdź, jak go zrobić i jakie ma właściwości.
Olej z wątroby rekina może pozytywnie oddziaływać na układ nerwowy, układ krwionośny, a także układ immunologiczny. Prozdrowotne właściwości oleju z rekina na tym się jednak nie kończą. Do czego stosuje się ten olej z ryby? Dlaczego działa na ludzkie ciało?
Złote mleko z kurkumy ma niezwykle pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. To forma naturalnego antybiotyku o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, dezynfekującym i uśmierzającym ból. Poznaj właściwości kurkumy, przepis na złote mleko i efekty jego stosowania.