Materiał promocyjny

Jak zadbać o odporność w sezonie chorobowym? Ekspertka zdradza skuteczne sposoby  

Pogoda_Herbalife_2

Pogoda_Herbalife_2
Projekt ima w Bielski-Białej - Hanna Stolińska, Herbalife
Źródło: Dzień Dobry TVN

Zima wciąż daje się we znaki, a grypa rozprzestrzenia się z prędkością światła. Jak w sezonie chorobowym zadbać o odporność? Czy odpowiednia dieta może nam w tym pomóc? O sprawdzonych sposobach opowiedziała nam dr n. o zdr. Hanna Stolińska, konsultantka Herbalife ds. edukacji żywieniowej.

Zadbaj o odporność nie tylko zimą

Zbilansowana dieta i regularne nawyki żywieniowe są kluczowe przez cały rok. Jednak w chłodniejszych miesiącach szczególnie ważne jest dostarczanie organizmowi odpowiednich składników odżywczych wspierających odporność i energię. Na co zwracać uwagę komponując codzienny jadłospis? Jak przyznała nasza ekspertka, w okresie zimowym zużywamy więcej energii na ogrzanie ciała, dlatego warto stawiać na posiłki bogate w białko, zdrowe tłuszcze i węglowodany złożone, nie zapominając przy tym o różnorodności.

- Trzeba dbać o jelita, bo odporność znajduje się w brzuchu, a nasze jelita kochają różnorodność. Żeby nasza dieta nie była monotonna, powinniśmy spożywać od 20 do 30 różnych warzyw i owoców w ciągu tygodnia. Zima absolutnie nas nie zwalnia, bo mamy kiszonki, warzywa marynowane, mrożone. Musimy dostarczyć błonnik pokarmowy i dużo białka - dodała.

Doktor Hanna Stolińska podkreśliła jednak, że zdrowa dieta to nie wszystko.

- Pamiętajmy, że żeby zadbać o odporność, trzeba pracować przez cały rok. Potrzebna jest nie tylko dieta, ale i aktywność fizyczna, dobry sen, unikanie stresu. Badania pokazują, że świetnie działa medytacja i śpiewanie. Należy dbać też o to, by nie było chorób przewlekłych, by była prawidłowa masa ciała – wyjaśniła ekspertka.

Odpowiednia suplementacja w okresie zimowym

Nawyki żywieniowe powinniśmy wdrażać stopniowo. Kluczem do sukcesu jest bowiem regularność, odpowiednie nawodnienie oraz uzupełnianie diety o składniki wspierające zdrowie, takie jak witaminy i minerały. Co zatem suplementować zimą?

- Jeśli chodzi o suplementację, wszyscy rzucamy się na witaminę C. Nasze polskie superfoods tj. natka pietruszki czy papryka zawierają bardzo dużo tej witaminy i powinniśmy je spożywać. Suplementować powinniśmy zaś kwasy omega 3, witamina D, ewentualnie cynk, który też sprzyja naszej odporności – podsumowała Hanna Stolińska.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości