Jak zwiększyć odporność dietą? Niezwykłe przepisy Sylwii Majcher, które musisz wypróbować w domu

Sylwia Majcher w Dzień Dobry TVN
Czy zielony listek jest zawsze eko?
Źródło: Michał Woźniak/East News

Sylwia Majcher, autorka bestsellerowej książki "Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku", podzieliła się w kuchni Dzień Dobry TVN swoimi sekretami na zwiększenie odporności za pomocą diety. Wieloletnia edukatorka ekologiczna i dziennikarka z bogatym doświadczeniem kulinarnym pokazała, jak proste może być łączenie zdrowia z dbałością o środowisko.

Sylwia Majcher regularnie dzieli się z nami swoimi przepisami na dania, które nie tylko smakują, ale również wzmacniają naszą odporność. W swojej kuchni stawia na naturalne produkty, zaś jej przepisy są proste, szybkie i ekologiczne.

Gryczanka z rokitnikiem, buraczane kluski z kiszoną karmelizowaną kapustą, tarta orkiszowa z cebulą i jarmużem czy kisiel z siemienia lnianego i pietruszki z sosem żurawinowym – to propozycje na wzmocnienie odporności zimą. Koniecznie sprawdź te przepisy.

Gryczanka z rokitnikiem

Składniki:

  • szklanka kaszy gryczanej,
  • 2 szklanki napoju roślinnego – np. orzechowego lub migdałowego,
  • łyżeczka kakao,
  • łyżka miodu,
  • 3 łyżki soku z rokitnika,
  • łyżka orzechów włoskich,
  • garść świeżego rozmarynu,
  • 1 jabłko.

Sposób przygotowania:

Kaszę opłucz, zalej napojem roślinnym. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Potem ciepłą zblenduj z kakao, miodem.

Orzechy pokrój drobno i upraż na suchej patelni. Jabłka pokrój w kostkę. Rozmaryn posiekaj. Jabłka i rozmaryn przełóż do miseczki, zalej sokiem z rokitnika. Zostaw na 5 minut. Zblendowaną kaszę ułóż w niedużych szklankach. Na wierzchu umieść jabłka w soku. Posyp prażonymi orzechami.

Buraczane kluski z kiszoną karmelizowaną kapustą

Składniki:

  • 4 nieduże buraki,
  • 2 łyżki mąki orkiszowej,
  • 1 jajko,
  • pół łyżeczki soli,
  • łyżeczka kuminu rzymskiego,
  • lyżeczka pieprzu,
  • 4 łyżki oleju/oliwy,
  • 0,5 kg kapusty kiszonej,
  • natka pietruszki lub kolendry,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki miodu – najlepiej gryczanego,
  • 2-3 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej.

Sposób przygotowania:

Buraki dobrze umyj, ułóż na blaszce do pieczenia, skrop delikatnie olejem lub oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 40 minut. Po upieczeniu ciepłe przeciśnij przez praskę, dodaj jajko, przyprawy i mąkę. Wymieszaj, tak by powstało zwarte ciasto. Przestudź je.

W tym czasie przygotuj kapustę. Posiekaj ją, dodaj natkę pietruszki. Na patelnię wlej olej, przełóż kapustę, oprósz cynamonem, podgrzewaj przez 2-3 minuty. Potem dodaj czosnek i miód. Podsmażaj do momentu, aż składniki się skarmelizują.

2-3 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej wsyp na rozgrzaną suchą patelnię. Zmniejsz ogień i praż ją, aż całkowicie straci wilgoć i stanie się chrupka.

Ciasto podziel na 4 części i z każdej uformuj wałek. Pokrój na nieduże kawałki. Kluski delikatnie naciśnij widelcem, by powstało wgłębienie.

W garnku zagotuj wodę. Dodaj szczyptę soli i do wrzącej wsypuj partiami kluski. Gorące podawaj z kapustą i posypką z uprażonej kaszy gryczanej.

Tarta orkiszowa z cebulą i jarmużem

Składniki:

  • 250 g mąki orkiszowej,
  • 120 g zimnego masła,
  • 1 jajko,
  • łyżeczka papryki wędzonej,
  • 2-3 duże liście jarmużu,
  • 4 większe czerwone cebule,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • pół łyżeczki goździków w proszku,
  • sól/pieprz,
  • garść świeżego tymianku,
  • łyżeczka czarnuszki,
  • 3 łyżki oleju lub oliwy.

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, paprykę wędzoną i wymieszaj. Masło pokrój w mniejsze kawałki, połącz z mąką, potem wbij jako i zagnieć ciasto. Gotowe powinno być elastyczne. Przełóż je do mniejszej miski, przykryj i wstaw do lodówki na pół godziny.

Po tym czasie wysmaruj formę do tarty masłem i wylep ciastem. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, wstaw formę i piecz spód przez 20 minut.

W tym czasie przygotuj farsz. 3 cebule pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej olej/oliwę. Wrzuć cebule, dodaj przyprawy i przesmaż do zarumienienia – jakieś 5 minut. Gorącą cebulę wyłóż na podpieczony spód. Posyp tymiankiem. Jedną cebulę pokrój w krążki. Liście jarmużu porwij na mniejsze kawałki. Ułóż je na cebuli, posyp czarnuszką i krążkami cebuli. Skrop olejem/oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 5 minut.

Kisiel z siemienia lnianego i pietruszki z sosem żurawinowym

Składniki:

  • 2 pietruszki korzeń,
  • jedna gruszka,
  • szklanka świeżej żurawiny,
  • szklanka siemienia lnianego,
  • łyżka płatków migdałowych,
  • 2 łyżki miodu,
  • pół łyżeczki kardamonu,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • garść świeżej mięty,
  • opcjonalnie płatki róży do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Pietruszki wyszoruj, ułóż na blaszce do pieczenia. Formę wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz przez 20 minut. Gruszkę pokrój w kostkę. Gorące pietruszki pokrój, przełóż do naczynia blendera, dodaj gruszkę, przyprawy, płatki migdałowe i łyżkę miodu. Zblenduj na gładki sos.

Siemię lniane przełóż do garnka, dodaj 2,5 szklanki wody i gotuj przez 10 minut. Zostaw do napęcznienia. W tym czasie umytą żurawinę przełóż do garnka, wlej pół szklanki wody. Duś przez 5 minut, aż żurawina się rozpadnie i zmięknie. Dodaj miód.

Kisiel z siemienia lnianego wymieszaj z musem z pietruszki, przełóż do pucharków albo miseczek. Na wierzch wyłóż sos z żurawiny. Posyp posiekaną miętą i płatkami róży.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości