Sylwia Majcher, autorka bestsellerowej książki "Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku", podzieliła się w kuchni Dzień Dobry TVN swoimi sekretami na zwiększenie odporności za pomocą diety. Wieloletnia edukatorka ekologiczna i dziennikarka z bogatym doświadczeniem kulinarnym pokazała, jak proste może być łączenie zdrowia z dbałością o środowisko.
Sylwia Majcher regularnie dzieli się z nami swoimi przepisami na dania, które nie tylko smakują, ale również wzmacniają naszą odporność. W swojej kuchni stawia na naturalne produkty, zaś jej przepisy są proste, szybkie i ekologiczne.
Gryczanka z rokitnikiem, buraczane kluski z kiszoną karmelizowaną kapustą, tarta orkiszowa z cebulą i jarmużem czy kisiel z siemienia lnianego i pietruszki z sosem żurawinowym – to propozycje na wzmocnienie odporności zimą. Koniecznie sprawdź te przepisy.
Gryczanka z rokitnikiem
Składniki:
- szklanka kaszy gryczanej,
- 2 szklanki napoju roślinnego – np. orzechowego lub migdałowego,
- łyżeczka kakao,
- łyżka miodu,
- 3 łyżki soku z rokitnika,
- łyżka orzechów włoskich,
- garść świeżego rozmarynu,
- 1 jabłko.
Sposób przygotowania:
Kaszę opłucz, zalej napojem roślinnym. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Potem ciepłą zblenduj z kakao, miodem.
Orzechy pokrój drobno i upraż na suchej patelni. Jabłka pokrój w kostkę. Rozmaryn posiekaj. Jabłka i rozmaryn przełóż do miseczki, zalej sokiem z rokitnika. Zostaw na 5 minut. Zblendowaną kaszę ułóż w niedużych szklankach. Na wierzchu umieść jabłka w soku. Posyp prażonymi orzechami.
Buraczane kluski z kiszoną karmelizowaną kapustą
Składniki:
- 4 nieduże buraki,
- 2 łyżki mąki orkiszowej,
- 1 jajko,
- pół łyżeczki soli,
- łyżeczka kuminu rzymskiego,
- lyżeczka pieprzu,
- 4 łyżki oleju/oliwy,
- 0,5 kg kapusty kiszonej,
- natka pietruszki lub kolendry,
- łyżeczka cynamonu,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki miodu – najlepiej gryczanego,
- 2-3 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej.
Sposób przygotowania:
Buraki dobrze umyj, ułóż na blaszce do pieczenia, skrop delikatnie olejem lub oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 40 minut. Po upieczeniu ciepłe przeciśnij przez praskę, dodaj jajko, przyprawy i mąkę. Wymieszaj, tak by powstało zwarte ciasto. Przestudź je.
W tym czasie przygotuj kapustę. Posiekaj ją, dodaj natkę pietruszki. Na patelnię wlej olej, przełóż kapustę, oprósz cynamonem, podgrzewaj przez 2-3 minuty. Potem dodaj czosnek i miód. Podsmażaj do momentu, aż składniki się skarmelizują.
2-3 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej wsyp na rozgrzaną suchą patelnię. Zmniejsz ogień i praż ją, aż całkowicie straci wilgoć i stanie się chrupka.
Ciasto podziel na 4 części i z każdej uformuj wałek. Pokrój na nieduże kawałki. Kluski delikatnie naciśnij widelcem, by powstało wgłębienie.
W garnku zagotuj wodę. Dodaj szczyptę soli i do wrzącej wsypuj partiami kluski. Gorące podawaj z kapustą i posypką z uprażonej kaszy gryczanej.
Tarta orkiszowa z cebulą i jarmużem
Składniki:
- 250 g mąki orkiszowej,
- 120 g zimnego masła,
- 1 jajko,
- łyżeczka papryki wędzonej,
- 2-3 duże liście jarmużu,
- 4 większe czerwone cebule,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- pół łyżeczki goździków w proszku,
- sól/pieprz,
- garść świeżego tymianku,
- łyżeczka czarnuszki,
- 3 łyżki oleju lub oliwy.
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, paprykę wędzoną i wymieszaj. Masło pokrój w mniejsze kawałki, połącz z mąką, potem wbij jako i zagnieć ciasto. Gotowe powinno być elastyczne. Przełóż je do mniejszej miski, przykryj i wstaw do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie wysmaruj formę do tarty masłem i wylep ciastem. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, wstaw formę i piecz spód przez 20 minut.
W tym czasie przygotuj farsz. 3 cebule pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej olej/oliwę. Wrzuć cebule, dodaj przyprawy i przesmaż do zarumienienia – jakieś 5 minut. Gorącą cebulę wyłóż na podpieczony spód. Posyp tymiankiem. Jedną cebulę pokrój w krążki. Liście jarmużu porwij na mniejsze kawałki. Ułóż je na cebuli, posyp czarnuszką i krążkami cebuli. Skrop olejem/oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 5 minut.
Kisiel z siemienia lnianego i pietruszki z sosem żurawinowym
Składniki:
- 2 pietruszki korzeń,
- jedna gruszka,
- szklanka świeżej żurawiny,
- szklanka siemienia lnianego,
- łyżka płatków migdałowych,
- 2 łyżki miodu,
- pół łyżeczki kardamonu,
- pół łyżeczki cynamonu,
- pół łyżeczki kurkumy,
- garść świeżej mięty,
- opcjonalnie płatki róży do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Pietruszki wyszoruj, ułóż na blaszce do pieczenia. Formę wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz przez 20 minut. Gruszkę pokrój w kostkę. Gorące pietruszki pokrój, przełóż do naczynia blendera, dodaj gruszkę, przyprawy, płatki migdałowe i łyżkę miodu. Zblenduj na gładki sos.
Siemię lniane przełóż do garnka, dodaj 2,5 szklanki wody i gotuj przez 10 minut. Zostaw do napęcznienia. W tym czasie umytą żurawinę przełóż do garnka, wlej pół szklanki wody. Duś przez 5 minut, aż żurawina się rozpadnie i zmięknie. Dodaj miód.
Kisiel z siemienia lnianego wymieszaj z musem z pietruszki, przełóż do pucharków albo miseczek. Na wierzch wyłóż sos z żurawiny. Posyp posiekaną miętą i płatkami róży.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Która pizza zdaniem Polaków jest najlepsza? Wybór może zaskoczyć
- Domowa pizza to doskonałe danie na rodzinny obiad. Wypróbuj przepisy Patryka Galewskiego
- Jak zrobić pizzę idealną? Swój sekret zdradził uczestnikom "MasterChef Nastolatki" mistrz pizzy Valerio Valle
Autor: DC
Źródło: Simone Mangone, Łukasz Janiszewski
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News