Domowa pizza to doskonałe danie na rodzinny obiad. Wypróbuj przepisy Patryka Galewskiego

Domowa pizza to doskonałe danie na rodzinny obiad. Wypróbuj przepisy Patryka Galewskiego
Źródło: Dzień Dobry TVN
Domowa pizza dla całej rodziny
Domowa pizza dla całej rodziny
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Pizza to najpopularniejsze danie kuchni włoskiej. Jest uwielbiana na całym świecie, zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Żeby podać ją swojej rodzinie na obiad czy podwieczorek, wcale nie trzeba jednak zamawiać jej z profesjonalnej pizzerii. Przecież pyszną pizzę możesz zrobić samodzielnie w domu. W kuchni Dzień Dobry TVN Patryk Galewski zaprezentował, jak przygotować to danie w trzech wariantach.

Kucharz zrobił domową pizzę ze szparagami i kurczakiem, z kaszanką, a także z mięsem mielonym i sosem pomidorowym. Sprawdź przepisy poniżej.

Domowa pizza z białym sosem, szparagami i kurczakiem

Składniki na ciasto:

  • 150 ml ciepłej wody,
    • 2 łyżki oleju lub oliwy,
      • łyżeczka soli,
        • 25 g drożdży świeżych,
          • 280 g mąki pszennej typ 00,
            • 100 g maki krupczatki.

              Składniki na sos:

              • 100 ml śmietany kwaśnej/creme fraiche,
                • 2 żółtka.

                  Dodatki:

                  • 500 g szparagów zielonych,
                    • 2 cebule białe (pokrojone w piórka),
                      • 5 jajek,
                        • 300 g piesi z kurczaka (pokrojonej w paski),
                          • 150 g sera mozzarella (wiórki),
                            • 50 g sera Grana Padano,
                              • pęczek szczypiorku,
                                • olej do smażenia,
                                  • sól, pieprz i curry do smaku.
                                    Domowa pizza z białym sosem, jajkiem, szparagami i kurczakiem
                                    Domowa pizza z białym sosem, jajkiem, szparagami i kurczakiem
                                    Domowa pizza z białym sosem, jajkiem, szparagami i kurczakiem
                                    Źródło: Ola Skowron/East News

                                    Sposób przygotowania:

                                    Ciasto: Drożdże mieszamy z wodą, a następnie dodajemy mąkę (typ 00) i intensywnie wyrabiamy. Na samym końcu dodajemy oliwę i formujemy kulkę lub dwie mniejsze. Potem podsypujemy kulkę mąką krupczatką i wałkujemy na placek o grubości 1 cm. Ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.

                                    Przygotowanie składników: Pokrojonego kurczaka marynujemy w przyprawach i podsmażamy przez 2 minuty na patelni. Szparagi kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy przez 3 minuty w osolonej wodzie.

                                    Wyrośnięte ciasto smarujemy śmietaną wymieszaną z żółtkami, posypujemy serem mozzarella, a następnie układamy na nim szparagi z cebulą oraz kurczaka. Wkładamy pizzę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, na około 15 minut.

                                    Następnie ostrożnie wbijamy na wierzch jajka i pieczemy jeszcze przez 5 minut. Na końcu posypujemy pizzę szczypiorkiem i serem Grana Padano.

                                    Domowa pizza z kaszanką

                                    Składniki na ciasto:

                                    • 150 ml ciepłej wody,
                                      • 2 łyżki oleju lub oliwy,
                                        • łyżeczka soli,
                                          • 25 g drożdży świeżych,
                                            • 280 g mąki pszennej typ 00,
                                              • 100 g maki krupczatki.

                                                Składniki na sos:

                                                • 100 ml śmietany kwaśnej/creme fraiche,
                                                  • 2 żółtka.

                                                    Dodatki:

                                                    • 400 g kaszanki,
                                                      • 2 cebule białe (pokrojone w piórka),
                                                        • 5 jajek,
                                                          • 2 jabłka (pokrojone w paski),
                                                            • 200 g boczku wędzonego w plastrach,
                                                              • 150 g sera mozzarella (wiórki),
                                                                • 4 ząbki czosnku (pokrojone w paski),
                                                                  • garść orzechów włoskich,
                                                                    • doniczka majeranku.
                                                                      Domowa pizza z kaszanką
                                                                      Domowa pizza z kaszanką
                                                                      Domowa pizza z kaszanką
                                                                      Źródło: Ola Skowron/East News

                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                      Ciasto: Drożdże mieszamy z wodą, a następnie dodajemy mąkę (typ 00) i intensywnie wyrabiamy. Na samym końcu dodajemy oliwę i formujemy kulkę lub dwie mniejsze. Potem podsypujemy kulkę mąką krupczatką i wałkujemy na placek o grubości 1 cm. Ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.

                                                                      Kaszankę podsmażamy z cebulą na patelni. Wyrośnięte ciasto smarujemy śmietaną wymieszaną z żółtkami, posypujemy serem mozarella, a potem na wierzch wykładamy kaszankę, kładziemy jabłka z majerankie i boczek. Na koniec posypujemy orzechami.

                                                                      Następnie pizzę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, na około 15 minut, a następnie ostrożnie wybijamy jajka i pieczemy jeszcze przez 5 minut. Na końcu posypujemy świeżym majerankiem.

                                                                      Domowa pizza z mięsem mielonym i sosem pomidorowym

                                                                      Składniki na ciasto:

                                                                      • 150 ml ciepłej wody,
                                                                        • 2 łyżki oleju lub oliwy,
                                                                          • łyżeczka soli,
                                                                            • 25 g drożdży świeżych,
                                                                              • 280 g mąki pszennej typ 00,
                                                                                • 100 g maki krupczatki.

                                                                                  Składniki na sos pomidorowy:

                                                                                  • 2 puszki pomidorów,
                                                                                    • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
                                                                                      • 2 ząbki czosnku,
                                                                                        • oregano,
                                                                                          • bazylia,
                                                                                            • łyżka miodu.

                                                                                              Dodatki:

                                                                                              • 500 g mięsa mielonego,
                                                                                                • 2 cebule białe (pokrojone w piórka),
                                                                                                  • garść kukurydzy,
                                                                                                    • 200 g boczku wędzonego w plastrach,
                                                                                                      • 150 g sera mozzarella (wiórki),
                                                                                                        • 4 ząbki czosnku,
                                                                                                          • 15 pieczarek (pokrojonych w plastry),
                                                                                                            • 2 papryczki jalapeno (pokrojone w plastry),
                                                                                                              • doniczka oregano,
                                                                                                                • doniczka bazyli,
                                                                                                                  • sól i pieprz.
                                                                                                                    Domowa pizza z mięsem mielonym i sosem pomidorowym
                                                                                                                    Domowa pizza z mięsem mielonym i sosem pomidorowym
                                                                                                                    Domowa pizza z mięsem mielonym i sosem pomidorowym
                                                                                                                    Źródło: Ola Skowron/East News

                                                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                                                    Ciasto: Drożdże mieszamy z wodą, a następnie dodajemy mąkę (typ 00) i intensywnie wyrabiamy. Na samym końcu dodajemy oliwę i formujemy kulkę lub dwie mniejsze. Potem podsypujemy kulkę mąką krupczatką i wałkujemy na placek o grubości 1 cm. Ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.

                                                                                                                    Pomidory oraz koncentrat pomidorowy gotujemy przez około 10 minut na średnim ogniu, a następnie dodajemy resztę składników i blenderujemy. Podsmażamy cebulę na złoty kolor, a potem dodajemy mięso mielone oraz czosnek i smażymy przez kilka minut. Pieczarki podsmażamy na patelni i doprawiamy.

                                                                                                                    Wyrośnięte ciasto smarujemy sosem i posypujemy serem. Wykładamy na nie mięso. pieczarki, jalapeno i kukurydzę. Wkładamy pizzę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 20 minut, a na końcu posypujemy świeżym oregano i bazylią.

                                                                                                                    Zobacz także:

                                                                                                                    Autor: Regina Łukasiewicz

                                                                                                                    Źródło: Patryk Galewski

                                                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

                                                                                                                    podziel się:

                                                                                                                    Pozostałe wiadomości