Kucharz zrobił domową pizzę ze szparagami i kurczakiem, z kaszanką, a także z mięsem mielonym i sosem pomidorowym. Sprawdź przepisy poniżej.
Domowa pizza z białym sosem, szparagami i kurczakiem
Składniki na ciasto:
- 150 ml ciepłej wody,
- 2 łyżki oleju lub oliwy,
- łyżeczka soli,
- 25 g drożdży świeżych,
- 280 g mąki pszennej typ 00,
- 100 g maki krupczatki.
Składniki na sos:
- 100 ml śmietany kwaśnej/creme fraiche,
- 2 żółtka.
Dodatki:
- 500 g szparagów zielonych,
- 2 cebule białe (pokrojone w piórka),
- 5 jajek,
- 300 g piesi z kurczaka (pokrojonej w paski),
- 150 g sera mozzarella (wiórki),
- 50 g sera Grana Padano,
- pęczek szczypiorku,
- olej do smażenia,
- sól, pieprz i curry do smaku.
Sposób przygotowania:
Ciasto: Drożdże mieszamy z wodą, a następnie dodajemy mąkę (typ 00) i intensywnie wyrabiamy. Na samym końcu dodajemy oliwę i formujemy kulkę lub dwie mniejsze. Potem podsypujemy kulkę mąką krupczatką i wałkujemy na placek o grubości 1 cm. Ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.
Przygotowanie składników: Pokrojonego kurczaka marynujemy w przyprawach i podsmażamy przez 2 minuty na patelni. Szparagi kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy przez 3 minuty w osolonej wodzie.
Wyrośnięte ciasto smarujemy śmietaną wymieszaną z żółtkami, posypujemy serem mozzarella, a następnie układamy na nim szparagi z cebulą oraz kurczaka. Wkładamy pizzę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, na około 15 minut.
Następnie ostrożnie wbijamy na wierzch jajka i pieczemy jeszcze przez 5 minut. Na końcu posypujemy pizzę szczypiorkiem i serem Grana Padano.
Domowa pizza z kaszanką
Składniki na ciasto:
- 150 ml ciepłej wody,
- 2 łyżki oleju lub oliwy,
- łyżeczka soli,
- 25 g drożdży świeżych,
- 280 g mąki pszennej typ 00,
- 100 g maki krupczatki.
Składniki na sos:
- 100 ml śmietany kwaśnej/creme fraiche,
- 2 żółtka.
Dodatki:
- 400 g kaszanki,
- 2 cebule białe (pokrojone w piórka),
- 5 jajek,
- 2 jabłka (pokrojone w paski),
- 200 g boczku wędzonego w plastrach,
- 150 g sera mozzarella (wiórki),
- 4 ząbki czosnku (pokrojone w paski),
- garść orzechów włoskich,
- doniczka majeranku.
Sposób przygotowania:
Ciasto: Drożdże mieszamy z wodą, a następnie dodajemy mąkę (typ 00) i intensywnie wyrabiamy. Na samym końcu dodajemy oliwę i formujemy kulkę lub dwie mniejsze. Potem podsypujemy kulkę mąką krupczatką i wałkujemy na placek o grubości 1 cm. Ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.
Kaszankę podsmażamy z cebulą na patelni. Wyrośnięte ciasto smarujemy śmietaną wymieszaną z żółtkami, posypujemy serem mozarella, a potem na wierzch wykładamy kaszankę, kładziemy jabłka z majerankie i boczek. Na koniec posypujemy orzechami.
Następnie pizzę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, na około 15 minut, a następnie ostrożnie wybijamy jajka i pieczemy jeszcze przez 5 minut. Na końcu posypujemy świeżym majerankiem.
Domowa pizza z mięsem mielonym i sosem pomidorowym
Składniki na ciasto:
- 150 ml ciepłej wody,
- 2 łyżki oleju lub oliwy,
- łyżeczka soli,
- 25 g drożdży świeżych,
- 280 g mąki pszennej typ 00,
- 100 g maki krupczatki.
Składniki na sos pomidorowy:
- 2 puszki pomidorów,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 ząbki czosnku,
- oregano,
- bazylia,
- łyżka miodu.
Dodatki:
- 500 g mięsa mielonego,
- 2 cebule białe (pokrojone w piórka),
- garść kukurydzy,
- 200 g boczku wędzonego w plastrach,
- 150 g sera mozzarella (wiórki),
- 4 ząbki czosnku,
- 15 pieczarek (pokrojonych w plastry),
- 2 papryczki jalapeno (pokrojone w plastry),
- doniczka oregano,
- doniczka bazyli,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Ciasto: Drożdże mieszamy z wodą, a następnie dodajemy mąkę (typ 00) i intensywnie wyrabiamy. Na samym końcu dodajemy oliwę i formujemy kulkę lub dwie mniejsze. Potem podsypujemy kulkę mąką krupczatką i wałkujemy na placek o grubości 1 cm. Ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.
Pomidory oraz koncentrat pomidorowy gotujemy przez około 10 minut na średnim ogniu, a następnie dodajemy resztę składników i blenderujemy. Podsmażamy cebulę na złoty kolor, a potem dodajemy mięso mielone oraz czosnek i smażymy przez kilka minut. Pieczarki podsmażamy na patelni i doprawiamy.
Wyrośnięte ciasto smarujemy sosem i posypujemy serem. Wykładamy na nie mięso. pieczarki, jalapeno i kukurydzę. Wkładamy pizzę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 20 minut, a na końcu posypujemy świeżym oregano i bazylią.
Zobacz także:
- Prawdziwa włoska pizza od wicemistrza świata Valerio Valle
- Jego pizza zajęła 3. miejsce na mistrzostwach świata. Jaki jest sekret idealnego wypieku?
- Domowa wegańska pizza - przepis krok po kroku
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Patryk Galewski
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News