Materiał promocyjny

Pyszny, aromatyczny i z chrupiącą skórką, czyli kurczak na wiele sposobów

Pyszny, aromatyczny i z chrupiącą skórką, czyli kurczak na wiele sposobów
Kurczak w roli głównej
Źródło: Dzień Dobry TVN
Masz ochotę na kurczaka na obiad, ale nie wiesz, jak go przygotować? Wszystkie pomysły wydają się nudne? Poznaj niebanalne przepisy na kurczaka Szymona Czerwińskiego z kuchni Dzień Dobry TVN i przygotuj pyszną ucztę zamiast nudnego obiadu. A na koniec sprzątanie zostaw zmywarce i specjalnym kapsułkom.

Koniec z uporczywym zmywaniem dzięki specjalnym kapsułkom

Przygotowanie pysznych potraw to jedynie połowa sukcesu. Po skończonym posiłku zostają brudne naczynia, które niejednokrotnie trzeba doszorować i domyć. Zwłaszcza pieczone dania mogą uprzykrzyć nam życie — zapieczone resztki, które ciężko schodzą to zmora nawet dla posiadaczy zmywarek. Dzięki kapsułkom Somat 4w1 to koniec z uporczywym zmywaniem i szorowaniem przypalonego jedzenia.

Kapsułki Somat Excelence 4w1 to nowy wymiar mycia w zmywarce, dzięki którym usunięte zostaną nawet największe zabrudzenia. Wielofunkcyjna moc zamknięta w jednej kapsułce to połączenie skutecznego proszku i 3 unikalnych żeli w biodegradowalnej, wodorozpuszczalnej foli. Dzięki nim uzyskasz doskonałą czystość, idealny blask, a przy tym ochronę delikatnych naczyń i zmywarki. To koniec z polerowaniem — Somat zrobi to za ciebie. Ciesz się z zastawy bez zacieków — prosto ze zmywarki. 

To świetne rozwiązanie również dla osób, którym środowisko nie jest obojętne. Kapsułki Somat Excelence 4w1 są skuteczne również w niskich temperaturach w trybie ECO. Dzięki nim zaoszczędzisz na energii bardziej niż przy trybach standardowych.

Kurczakowa Pizza na dwa sposoby

Składniki na pizzę czerwoną:

  • 1 kg filetu z kurczaka,
  • 4 łyżki kukurydzy,
  • 300 g tartego sera typu gouda,
  • 200 g pieczarek,
  • 300 g salami lub chorizo z dziczyzny,
  • 200 g rukoli.

Składniki na pizzę białą:

  • 200 g sera dojrzewającego z pleśnią,
  • 200 g kiełbasy z dziczyzny,
  • duża biała cebula,
  • duża czerwona cebula,
  • 2 gruszki,
  • garść świeżego szpinaku,
  • 4 kulki sera regionalnego typu mozzarella,
  • garść orzechów włoskich,
  • przyprawy i zioła: szczypta pieprzu; rozmaryn.
Kurczakowa pizza
Kurczakowa pizza
Kurczakowa pizza
Źródło: Ola Skowron/East News

Składniki na sos czerwony:

  • 250 ml passaty pomidorowej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • łyżeczka cukru,
  • liście świeżej bazylii,
  • oregano,
  • pieprz,
  • sól.

Składniki na sos biały:

  • 200 g sera typu mascarpone,
  • 200 g śmietany 30%,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Sos czerwony:

Na patelni nagrzej oliwkę. Czosnek przepuść przez praskę i podsmażaj chwilę na oliwie, na średniej mocy palnika. Passatę pomidorową oraz pozostałe składniki. Gotuj przez około 10 minut. Zależy nam, aby sos się nie gotował, a parował.

Sos biały:

Do miski przełóż mascarpone i śmietanę, połącz ze sobą. Następnie spód ciasta posmaruj sosem. Ułóż poszarpaną gorgonzolę, mozzarellę, pokrojoną w cienkie plastry cebulę białą i czerwoną, pokrojone w plastry gruszki, kiełbasę, orzechy i przyprawy.

Filet z kurczaka rozbij na duże kotlety i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dopraw solą i pieprzem. Przygotowane filety podziel na dwie grupy. Jedne posmaruj sosem czerwonym i ułóż składniki zgodnie z recepturą, a drugą grupę sosem białym. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40 minut.

Pizza z kurczakiem
Pizza z kurczakiem
Pizza z kurczakiem
Źródło: Ola Skowron/East News

Sałatka Cezar jakiej nie znacie - z pieczonymi ziemniakami

Składniki:

  • 400 g filetu z kurczaka,
  • 500 g młodych ziemniaków,
  • 250 g szparagi zielone,
  • 2 cebule dymki,
  • pęczek kopru,
  • 2 łyżki zioła prowansalskie,
  • 2 łyżki masła,
  • główka sałaty rzymskiej,
  • 10 łyżek tartego parmezanu (parmigiano reggiano),
  • 1/2 bagietki,
  • oliwa z oliwek.

Składniki na sos cezar:

  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon,
  • 2 ząbki czosnku ,
  • 2 łyżki tartego parmezanu,
  • 2 fileciki anchois,
  • 1,5 łyżki soku z cytryny,
  • 9 łyżek oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire.
Sałatka Cezar
Sałatka Cezar
Sałatka Cezar
Źródło: Ola Skowron/East News

Sposób przygotowania:

Ziemniaki umyj dokładnie, następnie osusz i pokrój na ćwiartki. Przełóż do miski, dodaj oliwę z oliwek, 2 łyżki ziół prowansalskich. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Tak przygotowane ziemniaki, przełóż na blachę i piecz do chwili, aż będą chrupkie i złociste.

Oderwij zdrewniałe końcówki w szparagach, następnie pokrój na pół i przesmaż na patelni na maśle. Dopraw solą i pieprzem.

Filet z kurczaka oczyść z błon i umyj pod bieżącą wodą, następnie osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na cztery części. Każdą z nich nasmaruj oliwą z oliwek oraz dopraw solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni grillowej przesmaż filety po 4-5 minut z każdej strony. Pamiętaj, że nie jemy surowego mięsa z kurczaka.

Na tej samej rozgrzanej patelni grillowej ułóż pokrojoną bagietkę i grilluj, aż będzie przypieczona i rumiana.

Przygotuj sos Cezar w sprytny sposób — wszystkie składniki sosu oprócz oliwy umieść w pojemniku malaksera lub blendera. Włącz i poczekaj, aż się zaczną rozdrabniać. Następnie łyżeczka po łyżeczce dodawaj oliwę i cały czas miksuj. Sos będzie gotowy, jak jego konsystencja będzie kremowa, jasna i puszysta.

Sałatę rzymską umyj i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Następnie poszarp każdy z liści i ułóż je na głębokim talerzu. Na nich ułóż grillowanego kurczaka, pieczone ziemniaki, szparagi oraz polej całość sosem. Danie udekoruj płatkami parmezanu.

Sałatka Cezar z pieczonymi ziemniakami
Sałatka Cezar z pieczonymi ziemniakami
Sałatka Cezar z pieczonymi ziemniakami
Źródło: Ola Skowron/East News

Buffalo Wings

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 szklanki sosu Buffalo,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki masła,
  • sól i pieprz.

Składniki na sos:

  • 700 ml ketchupu lub pasaty,
  • 200 ml soku pomidorowego,
  • 2 łyżeczki sosu tabasco,
  • 150 ml octu winnego,
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • 100 g masła,
  • 1/4 łyżeczki sosu Worcestershire,
  • sól i pieprz,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 2 ząbki czosnku.
Buffalo Wings
Buffalo Wings
Buffalo Wings
Źródło: Ola Skowron/East News

Sposób przygotowania:

Do garnka umieszczonego na średnim ogniu dodaj ketchup, sok pomidorowy, tabasco, ocet winny, cukier brązowy, masło, sos Worcestershire, paprykę, przeciśnięty przez prasę czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez około 20 minut, aż sos zgęstnieje.

Piekarnik nagrzej do 200 st. C, a dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Skrzydełka z kurczaka umyj pod bieżącą wodą i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Do dużej miski przełóż mięso i dodaj oliwę, przeciśnięty przez prasę czosnek sól i pieprz. Dokładnie połącz ze sobą składniki poprzez wcieranie w mięso marynaty.

Przełóż skrzydełka na papier do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 50 minut — aż będą złociste i chrupiące. Następnie przełóż do dużej miski.

W rondelku połącz ze sobą sos Buffalo, miód, masło oraz dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu, mieszając za pomocą rózgi, aż połączą się składniki w jednolity sos. Do miski ze skrzydełkami przelej przygotowany sos. Wymieszaj dokładnie ze sobą składniki, do czasu, aż skrzydełka będą w całości pokryte w glazurze.

Ułóż ponownie na blasze do pieczenia i wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 5 minut — do czasu, aż glazura skarmelizuje się.

Kurczak na słodko po Azjatycku

Składniki:

  • 500 g filetu z kurczaka pokrojonego w małe kawałeczki,
  • szklanka mąki kukurydzianej,
  • 4 jajka,
  • 2 l oleju do smażenia,
  • sól i pieprz,
  • 100 g ryżu jaśminowego,
  • cienki szczypior,
  • sezam.

Składniki na sos słodko-kwaśny:

  • ocet,
  • cukier,
  • woda,
  • ketchup,
  • ewentualnie mąka ziemniaczana do zagęszczania.
Kurczak i sos azjatycki
Kurczak i sos azjatycki
Kurczak i sos azjatycki
Źródło: Ola Skowron/East News

Sposób przygotowania:

Warzywa umyj pod wodą, paprykę i marchew pokrój w cienkie plastry. Ananasa obierz, wykrój środek i pokrój w trójkąciki. Do rondelka przelej ocet i połącz razem z cukrem i wodą. Wymieszaj i podgrzewaj. Dodaj warzywa i pozostałe składniki. Na koniec dodaj keczup. Jeżeli sos jest za rzadki możesz zagęścić mąką ziemniaczaną.

Kurczaka przypraw sola i pieprzem. W miseczce przygotuj panierkę. Jajka rozbełtaj, dodaj mąkę kukurydzianą. Olej rozgrzej do 180 stopni C. Każdy kawałek zanurz w cieście z mąki kukurydzianej i wrzucaj na rozgrzany olej. Następnie po zarumienieniu się przełóż na papier do pieczenia. Tak usmażone kawałki polej sosem słodko-kwaśnym i udekoruj cienkim szczypiorem i sezamem.

Podawaj z ryżem.

Kurczak na słodko po Azjatycku
Kurczak na słodko po Azjatycku
Kurczak na słodko po Azjatycku
Źródło: Ola Skowron/East News

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości