Koniec z uporczywym zmywaniem dzięki specjalnym kapsułkom
Przygotowanie pysznych potraw to jedynie połowa sukcesu. Po skończonym posiłku zostają brudne naczynia, które niejednokrotnie trzeba doszorować i domyć. Zwłaszcza pieczone dania mogą uprzykrzyć nam życie — zapieczone resztki, które ciężko schodzą to zmora nawet dla posiadaczy zmywarek. Dzięki kapsułkom Somat 4w1 to koniec z uporczywym zmywaniem i szorowaniem przypalonego jedzenia.
Kapsułki Somat Excelence 4w1 to nowy wymiar mycia w zmywarce, dzięki którym usunięte zostaną nawet największe zabrudzenia. Wielofunkcyjna moc zamknięta w jednej kapsułce to połączenie skutecznego proszku i 3 unikalnych żeli w biodegradowalnej, wodorozpuszczalnej foli. Dzięki nim uzyskasz doskonałą czystość, idealny blask, a przy tym ochronę delikatnych naczyń i zmywarki. To koniec z polerowaniem — Somat zrobi to za ciebie. Ciesz się z zastawy bez zacieków — prosto ze zmywarki.
To świetne rozwiązanie również dla osób, którym środowisko nie jest obojętne. Kapsułki Somat Excelence 4w1 są skuteczne również w niskich temperaturach w trybie ECO. Dzięki nim zaoszczędzisz na energii bardziej niż przy trybach standardowych.
Kurczakowa Pizza na dwa sposoby
Składniki na pizzę czerwoną:
- 1 kg filetu z kurczaka,
- 4 łyżki kukurydzy,
- 300 g tartego sera typu gouda,
- 200 g pieczarek,
- 300 g salami lub chorizo z dziczyzny,
- 200 g rukoli.
Składniki na pizzę białą:
- 200 g sera dojrzewającego z pleśnią,
- 200 g kiełbasy z dziczyzny,
- duża biała cebula,
- duża czerwona cebula,
- 2 gruszki,
- garść świeżego szpinaku,
- 4 kulki sera regionalnego typu mozzarella,
- garść orzechów włoskich,
- przyprawy i zioła: szczypta pieprzu; rozmaryn.
Składniki na sos czerwony:
- 250 ml passaty pomidorowej,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy,
- łyżeczka cukru,
- liście świeżej bazylii,
- oregano,
- pieprz,
- sól.
Składniki na sos biały:
- 200 g sera typu mascarpone,
- 200 g śmietany 30%,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Sos czerwony:
Na patelni nagrzej oliwkę. Czosnek przepuść przez praskę i podsmażaj chwilę na oliwie, na średniej mocy palnika. Passatę pomidorową oraz pozostałe składniki. Gotuj przez około 10 minut. Zależy nam, aby sos się nie gotował, a parował.
Sos biały:
Do miski przełóż mascarpone i śmietanę, połącz ze sobą. Następnie spód ciasta posmaruj sosem. Ułóż poszarpaną gorgonzolę, mozzarellę, pokrojoną w cienkie plastry cebulę białą i czerwoną, pokrojone w plastry gruszki, kiełbasę, orzechy i przyprawy.
Filet z kurczaka rozbij na duże kotlety i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dopraw solą i pieprzem. Przygotowane filety podziel na dwie grupy. Jedne posmaruj sosem czerwonym i ułóż składniki zgodnie z recepturą, a drugą grupę sosem białym. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40 minut.
Sałatka Cezar jakiej nie znacie - z pieczonymi ziemniakami
Składniki:
- 400 g filetu z kurczaka,
- 500 g młodych ziemniaków,
- 250 g szparagi zielone,
- 2 cebule dymki,
- pęczek kopru,
- 2 łyżki zioła prowansalskie,
- 2 łyżki masła,
- główka sałaty rzymskiej,
- 10 łyżek tartego parmezanu (parmigiano reggiano),
- 1/2 bagietki,
- oliwa z oliwek.
Składniki na sos cezar:
- 3 łyżki majonezu,
- 1 łyżeczka musztardy Dijon,
- 2 ząbki czosnku ,
- 2 łyżki tartego parmezanu,
- 2 fileciki anchois,
- 1,5 łyżki soku z cytryny,
- 9 łyżek oliwy z oliwek,
- 2 łyżeczki sosu Worcestershire.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyj dokładnie, następnie osusz i pokrój na ćwiartki. Przełóż do miski, dodaj oliwę z oliwek, 2 łyżki ziół prowansalskich. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Tak przygotowane ziemniaki, przełóż na blachę i piecz do chwili, aż będą chrupkie i złociste.
Oderwij zdrewniałe końcówki w szparagach, następnie pokrój na pół i przesmaż na patelni na maśle. Dopraw solą i pieprzem.
Filet z kurczaka oczyść z błon i umyj pod bieżącą wodą, następnie osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na cztery części. Każdą z nich nasmaruj oliwą z oliwek oraz dopraw solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni grillowej przesmaż filety po 4-5 minut z każdej strony. Pamiętaj, że nie jemy surowego mięsa z kurczaka.
Na tej samej rozgrzanej patelni grillowej ułóż pokrojoną bagietkę i grilluj, aż będzie przypieczona i rumiana.
Przygotuj sos Cezar w sprytny sposób — wszystkie składniki sosu oprócz oliwy umieść w pojemniku malaksera lub blendera. Włącz i poczekaj, aż się zaczną rozdrabniać. Następnie łyżeczka po łyżeczce dodawaj oliwę i cały czas miksuj. Sos będzie gotowy, jak jego konsystencja będzie kremowa, jasna i puszysta.
Sałatę rzymską umyj i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Następnie poszarp każdy z liści i ułóż je na głębokim talerzu. Na nich ułóż grillowanego kurczaka, pieczone ziemniaki, szparagi oraz polej całość sosem. Danie udekoruj płatkami parmezanu.
Buffalo Wings
Składniki:
- 1 kg skrzydełek z kurczaka,
- 3 łyżki oliwy,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 szklanki sosu Buffalo,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki masła,
- sól i pieprz.
Składniki na sos:
- 700 ml ketchupu lub pasaty,
- 200 ml soku pomidorowego,
- 2 łyżeczki sosu tabasco,
- 150 ml octu winnego,
- 2 łyżki brązowego cukru,
- 100 g masła,
- 1/4 łyżeczki sosu Worcestershire,
- sól i pieprz,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 2 ząbki czosnku.
Sposób przygotowania:
Do garnka umieszczonego na średnim ogniu dodaj ketchup, sok pomidorowy, tabasco, ocet winny, cukier brązowy, masło, sos Worcestershire, paprykę, przeciśnięty przez prasę czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez około 20 minut, aż sos zgęstnieje.
Piekarnik nagrzej do 200 st. C, a dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Skrzydełka z kurczaka umyj pod bieżącą wodą i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Do dużej miski przełóż mięso i dodaj oliwę, przeciśnięty przez prasę czosnek sól i pieprz. Dokładnie połącz ze sobą składniki poprzez wcieranie w mięso marynaty.
Przełóż skrzydełka na papier do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 50 minut — aż będą złociste i chrupiące. Następnie przełóż do dużej miski.
W rondelku połącz ze sobą sos Buffalo, miód, masło oraz dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu, mieszając za pomocą rózgi, aż połączą się składniki w jednolity sos. Do miski ze skrzydełkami przelej przygotowany sos. Wymieszaj dokładnie ze sobą składniki, do czasu, aż skrzydełka będą w całości pokryte w glazurze.
Ułóż ponownie na blasze do pieczenia i wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 5 minut — do czasu, aż glazura skarmelizuje się.
Kurczak na słodko po Azjatycku
Składniki:
- 500 g filetu z kurczaka pokrojonego w małe kawałeczki,
- szklanka mąki kukurydzianej,
- 4 jajka,
- 2 l oleju do smażenia,
- sól i pieprz,
- 100 g ryżu jaśminowego,
- cienki szczypior,
- sezam.
Składniki na sos słodko-kwaśny:
- ocet,
- cukier,
- woda,
- ketchup,
- ewentualnie mąka ziemniaczana do zagęszczania.
Sposób przygotowania:
Warzywa umyj pod wodą, paprykę i marchew pokrój w cienkie plastry. Ananasa obierz, wykrój środek i pokrój w trójkąciki. Do rondelka przelej ocet i połącz razem z cukrem i wodą. Wymieszaj i podgrzewaj. Dodaj warzywa i pozostałe składniki. Na koniec dodaj keczup. Jeżeli sos jest za rzadki możesz zagęścić mąką ziemniaczaną.
Kurczaka przypraw sola i pieprzem. W miseczce przygotuj panierkę. Jajka rozbełtaj, dodaj mąkę kukurydzianą. Olej rozgrzej do 180 stopni C. Każdy kawałek zanurz w cieście z mąki kukurydzianej i wrzucaj na rozgrzany olej. Następnie po zarumienieniu się przełóż na papier do pieczenia. Tak usmażone kawałki polej sosem słodko-kwaśnym i udekoruj cienkim szczypiorem i sezamem.
Podawaj z ryżem.
Zobacz także:
- Kurczak po malajsku – jak go przygotować?
- Pyszne i ekologiczne dania z drobiu. Przepisy Andrzeja Polana
- Wyjątkowe dania z drobiu - wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Źródło: Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News