Materiał promocyjny

Pyszny, aromatyczny i z chrupiącą skórką, czyli kurczak na wiele sposobów

Pyszny, aromatyczny i z chrupiącą skórką, czyli kurczak na wiele sposobów
Kurczak w roli głównej
Źródło: Dzień Dobry TVN
Masz ochotę na kurczaka na obiad, ale nie wiesz, jak go przygotować? Wszystkie pomysły wydają się nudne? Poznaj niebanalne przepisy na kurczaka Szymona Czerwińskiego z kuchni Dzień Dobry TVN i przygotuj pyszną ucztę zamiast nudnego obiadu. A na koniec sprzątanie zostaw zmywarce i specjalnym kapsułkom.

Koniec z uporczywym zmywaniem dzięki specjalnym kapsułkom

Przygotowanie pysznych potraw to jedynie połowa sukcesu. Po skończonym posiłku zostają brudne naczynia, które niejednokrotnie trzeba doszorować i domyć. Zwłaszcza pieczone dania mogą uprzykrzyć nam życie — zapieczone resztki, które ciężko schodzą to zmora nawet dla posiadaczy zmywarek. Dzięki kapsułkom Somat 4w1 to koniec z uporczywym zmywaniem i szorowaniem przypalonego jedzenia.

Kapsułki Somat Excelence 4w1 to nowy wymiar mycia w zmywarce, dzięki którym usunięte zostaną nawet największe zabrudzenia. Wielofunkcyjna moc zamknięta w jednej kapsułce to połączenie skutecznego proszku i 3 unikalnych żeli w biodegradowalnej, wodorozpuszczalnej foli. Dzięki nim uzyskasz doskonałą czystość, idealny blask, a przy tym ochronę delikatnych naczyń i zmywarki. To koniec z polerowaniem — Somat zrobi to za ciebie. Ciesz się z zastawy bez zacieków — prosto ze zmywarki. 

To świetne rozwiązanie również dla osób, którym środowisko nie jest obojętne. Kapsułki Somat Excelence 4w1 są skuteczne również w niskich temperaturach w trybie ECO. Dzięki nim zaoszczędzisz na energii bardziej niż przy trybach standardowych.

Kurczakowa Pizza na dwa sposoby

Składniki na pizzę czerwoną:

  • 1 kg filetu z kurczaka,
    • 4 łyżki kukurydzy,
      • 300 g tartego sera typu gouda,
        • 200 g pieczarek,
          • 300 g salami lub chorizo z dziczyzny,
            • 200 g rukoli.

              Składniki na pizzę białą:

              • 200 g sera dojrzewającego z pleśnią,
                • 200 g kiełbasy z dziczyzny,
                  • duża biała cebula,
                    • duża czerwona cebula,
                      • 2 gruszki,
                        • garść świeżego szpinaku,
                          • 4 kulki sera regionalnego typu mozzarella,
                            • garść orzechów włoskich,
                              • przyprawy i zioła: szczypta pieprzu; rozmaryn.
                                Kurczakowa pizza
                                Kurczakowa pizza
                                Kurczakowa pizza
                                Źródło: Ola Skowron/East News

                                Składniki na sos czerwony:

                                • 250 ml passaty pomidorowej,
                                  • 2 ząbki czosnku,
                                    • 2 łyżki oliwy,
                                      • łyżeczka cukru,
                                        • liście świeżej bazylii,
                                          • oregano,
                                            • pieprz,
                                              • sól.

                                                Składniki na sos biały:

                                                • 200 g sera typu mascarpone,
                                                  • 200 g śmietany 30%,
                                                    • sól i pieprz.

                                                      Sposób przygotowania:

                                                      Sos czerwony:

                                                      Na patelni nagrzej oliwkę. Czosnek przepuść przez praskę i podsmażaj chwilę na oliwie, na średniej mocy palnika. Passatę pomidorową oraz pozostałe składniki. Gotuj przez około 10 minut. Zależy nam, aby sos się nie gotował, a parował.

                                                      Sos biały:

                                                      Do miski przełóż mascarpone i śmietanę, połącz ze sobą. Następnie spód ciasta posmaruj sosem. Ułóż poszarpaną gorgonzolę, mozzarellę, pokrojoną w cienkie plastry cebulę białą i czerwoną, pokrojone w plastry gruszki, kiełbasę, orzechy i przyprawy.

                                                      Filet z kurczaka rozbij na duże kotlety i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dopraw solą i pieprzem. Przygotowane filety podziel na dwie grupy. Jedne posmaruj sosem czerwonym i ułóż składniki zgodnie z recepturą, a drugą grupę sosem białym. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40 minut.

                                                      Pizza z kurczakiem
                                                      Pizza z kurczakiem
                                                      Pizza z kurczakiem
                                                      Źródło: Ola Skowron/East News

                                                      Sałatka Cezar jakiej nie znacie - z pieczonymi ziemniakami

                                                      Składniki:

                                                      • 400 g filetu z kurczaka,
                                                        • 500 g młodych ziemniaków,
                                                          • 250 g szparagi zielone,
                                                            • 2 cebule dymki,
                                                              • pęczek kopru,
                                                                • 2 łyżki zioła prowansalskie,
                                                                  • 2 łyżki masła,
                                                                    • główka sałaty rzymskiej,
                                                                      • 10 łyżek tartego parmezanu (parmigiano reggiano),
                                                                        • 1/2 bagietki,
                                                                          • oliwa z oliwek.

                                                                            Składniki na sos cezar:

                                                                            • 3 łyżki majonezu,
                                                                              • 1 łyżeczka musztardy Dijon,
                                                                                • 2 ząbki czosnku ,
                                                                                  • 2 łyżki tartego parmezanu,
                                                                                    • 2 fileciki anchois,
                                                                                      • 1,5 łyżki soku z cytryny,
                                                                                        • 9 łyżek oliwy z oliwek,
                                                                                          • 2 łyżeczki sosu Worcestershire.
                                                                                            Sałatka Cezar
                                                                                            Sałatka Cezar
                                                                                            Sałatka Cezar
                                                                                            Źródło: Ola Skowron/East News

                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                            Ziemniaki umyj dokładnie, następnie osusz i pokrój na ćwiartki. Przełóż do miski, dodaj oliwę z oliwek, 2 łyżki ziół prowansalskich. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Tak przygotowane ziemniaki, przełóż na blachę i piecz do chwili, aż będą chrupkie i złociste.

                                                                                            Oderwij zdrewniałe końcówki w szparagach, następnie pokrój na pół i przesmaż na patelni na maśle. Dopraw solą i pieprzem.

                                                                                            Filet z kurczaka oczyść z błon i umyj pod bieżącą wodą, następnie osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na cztery części. Każdą z nich nasmaruj oliwą z oliwek oraz dopraw solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni grillowej przesmaż filety po 4-5 minut z każdej strony. Pamiętaj, że nie jemy surowego mięsa z kurczaka.

                                                                                            Na tej samej rozgrzanej patelni grillowej ułóż pokrojoną bagietkę i grilluj, aż będzie przypieczona i rumiana.

                                                                                            Przygotuj sos Cezar w sprytny sposób — wszystkie składniki sosu oprócz oliwy umieść w pojemniku malaksera lub blendera. Włącz i poczekaj, aż się zaczną rozdrabniać. Następnie łyżeczka po łyżeczce dodawaj oliwę i cały czas miksuj. Sos będzie gotowy, jak jego konsystencja będzie kremowa, jasna i puszysta.

                                                                                            Sałatę rzymską umyj i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Następnie poszarp każdy z liści i ułóż je na głębokim talerzu. Na nich ułóż grillowanego kurczaka, pieczone ziemniaki, szparagi oraz polej całość sosem. Danie udekoruj płatkami parmezanu.

                                                                                            Sałatka Cezar z pieczonymi ziemniakami
                                                                                            Sałatka Cezar z pieczonymi ziemniakami
                                                                                            Sałatka Cezar z pieczonymi ziemniakami
                                                                                            Źródło: Ola Skowron/East News

                                                                                            Buffalo Wings

                                                                                            Składniki:

                                                                                            • 1 kg skrzydełek z kurczaka,
                                                                                              • 3 łyżki oliwy,
                                                                                                • 2 ząbki czosnku,
                                                                                                  • 1/2 szklanki sosu Buffalo,
                                                                                                    • 2 łyżki miodu,
                                                                                                      • 2 łyżki masła,
                                                                                                        • sól i pieprz.

                                                                                                          Składniki na sos:

                                                                                                          • 700 ml ketchupu lub pasaty,
                                                                                                            • 200 ml soku pomidorowego,
                                                                                                              • 2 łyżeczki sosu tabasco,
                                                                                                                • 150 ml octu winnego,
                                                                                                                  • 2 łyżki brązowego cukru,
                                                                                                                    • 100 g masła,
                                                                                                                      • 1/4 łyżeczki sosu Worcestershire,
                                                                                                                        • sól i pieprz,
                                                                                                                          • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
                                                                                                                            • 2 ząbki czosnku.
                                                                                                                              Buffalo Wings
                                                                                                                              Buffalo Wings
                                                                                                                              Buffalo Wings
                                                                                                                              Źródło: Ola Skowron/East News

                                                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                                                              Do garnka umieszczonego na średnim ogniu dodaj ketchup, sok pomidorowy, tabasco, ocet winny, cukier brązowy, masło, sos Worcestershire, paprykę, przeciśnięty przez prasę czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez około 20 minut, aż sos zgęstnieje.

                                                                                                                              Piekarnik nagrzej do 200 st. C, a dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Skrzydełka z kurczaka umyj pod bieżącą wodą i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Do dużej miski przełóż mięso i dodaj oliwę, przeciśnięty przez prasę czosnek sól i pieprz. Dokładnie połącz ze sobą składniki poprzez wcieranie w mięso marynaty.

                                                                                                                              Przełóż skrzydełka na papier do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 50 minut — aż będą złociste i chrupiące. Następnie przełóż do dużej miski.

                                                                                                                              W rondelku połącz ze sobą sos Buffalo, miód, masło oraz dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu, mieszając za pomocą rózgi, aż połączą się składniki w jednolity sos. Do miski ze skrzydełkami przelej przygotowany sos. Wymieszaj dokładnie ze sobą składniki, do czasu, aż skrzydełka będą w całości pokryte w glazurze.

                                                                                                                              Ułóż ponownie na blasze do pieczenia i wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 5 minut — do czasu, aż glazura skarmelizuje się.

                                                                                                                              Kurczak na słodko po Azjatycku

                                                                                                                              Składniki:

                                                                                                                              • 500 g filetu z kurczaka pokrojonego w małe kawałeczki,
                                                                                                                                • szklanka mąki kukurydzianej,
                                                                                                                                  • 4 jajka,
                                                                                                                                    • 2 l oleju do smażenia,
                                                                                                                                      • sól i pieprz,
                                                                                                                                        • 100 g ryżu jaśminowego,
                                                                                                                                          • cienki szczypior,
                                                                                                                                            • sezam.

                                                                                                                                              Składniki na sos słodko-kwaśny:

                                                                                                                                              • ocet,
                                                                                                                                                • cukier,
                                                                                                                                                  • woda,
                                                                                                                                                    • ketchup,
                                                                                                                                                      • ewentualnie mąka ziemniaczana do zagęszczania.
                                                                                                                                                        Kurczak i sos azjatycki
                                                                                                                                                        Kurczak i sos azjatycki
                                                                                                                                                        Kurczak i sos azjatycki
                                                                                                                                                        Źródło: Ola Skowron/East News

                                                                                                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                        Warzywa umyj pod wodą, paprykę i marchew pokrój w cienkie plastry. Ananasa obierz, wykrój środek i pokrój w trójkąciki. Do rondelka przelej ocet i połącz razem z cukrem i wodą. Wymieszaj i podgrzewaj. Dodaj warzywa i pozostałe składniki. Na koniec dodaj keczup. Jeżeli sos jest za rzadki możesz zagęścić mąką ziemniaczaną.

                                                                                                                                                        Kurczaka przypraw sola i pieprzem. W miseczce przygotuj panierkę. Jajka rozbełtaj, dodaj mąkę kukurydzianą. Olej rozgrzej do 180 stopni C. Każdy kawałek zanurz w cieście z mąki kukurydzianej i wrzucaj na rozgrzany olej. Następnie po zarumienieniu się przełóż na papier do pieczenia. Tak usmażone kawałki polej sosem słodko-kwaśnym i udekoruj cienkim szczypiorem i sezamem.

                                                                                                                                                        Podawaj z ryżem.

                                                                                                                                                        Kurczak na słodko po Azjatycku
                                                                                                                                                        Kurczak na słodko po Azjatycku
                                                                                                                                                        Kurczak na słodko po Azjatycku
                                                                                                                                                        Źródło: Ola Skowron/East News

                                                                                                                                                        Zobacz także:

                                                                                                                                                        Źródło: Szymon Czerwiński

                                                                                                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

                                                                                                                                                        Materiał promocyjny
                                                                                                                                                        podziel się:

                                                                                                                                                        Pozostałe wiadomości