Kucharz zaproponował przepis na świąteczne Tagliatelle z ragù z kaczki, wielkanocnego kurczaka, wiosenne pulpeciki z indyka i paschalną perliczkę. Wszystkie potrawy przygotowane z polskiego mięsa.
Świąteczne Tagliatelle z ragù z kaczki
Składniki:
- 800 g mięsa z kaczki (może być pierś),
- 700 g passaty pomidorowej,
- 300 g wody,
- średnia marchewka,
- 2 małe łodygi selera,
- średnia złota cebula,
- 3 liście laurowy,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- 2 ziarna jałowca,
- 300 ml białego wina,
- oliwa z oliwek extra virgin do smaku,
- 200 ml mleka,
- 3 filety anchois,
- sól do smaku,
- pieprz czarny do smaku,
- oliwa,
- świeży tymianek,
- świeży rozmaryn,
- 200 g sera Parmigiano
- 500 g makaronu jajecznego tagliatelle.
Przygotowanie:
Mięso z kaczki wyczyścić ze skóry/tłuszczu. Następnie zmielić lub bardzo drobno posiekać. Seler, marchewkę i cebulę wyczyścić i również drobno posiekać. Na dużej patelni rozgrzać dużą ilość oliwy z oliwek i smażyć na niej warzywa, aż się przyrumienią. Do dużego garnka wlać dużą ilość oliwy z oliwek, dodać mięso i smażyć, aż się przyrumieni. Dodać wtedy warzywa oraz białe wino. Gotować aż alkohol odparuje. Dodać passatę pomidorową. Wlać wodę do butelki po passacie, wyczyścić ją i wlać całość do garnka razem z resztą składników. Gotować przez 2 godziny. Na koniec dolać mleko, gotować kolejne 30 minut i przyprawić solą oraz pieprzem. Makaron gotować al dente. Odcedzić go, wymieszać z sosem, posypać serem Parmigiano.
Wielkanocny kurczak z leśnym twistem
Składniki:
- 1,2 kg kurczaka,
- 500 g passaty pomidorowej
- cebula,
- marchewka,
- gałązka selera naciowego,
- 3 ząbki czosnku,
- 150 ml czerwonego wina,
- rozmaryn,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz, oliwa.
Przygotowanie:
Pokroić warzywa w kostkę lub je po kolei zblendować na małe kawałki. Wlać sporą ilość oliwy do dużego garnka i dodać mięso z kurczaka. Smażyć aż się przyrumieni z wszystkich stron. Dodać wino i poczekać aż alkohol odparuje. Następnie dodać marchewkę, selera, cebulę, oliwki, czosnek, rozmaryn (suszony lub świeży), a także passatę pomidorową. Wymieszać całość, przykryć i gotować na małym ogniu przez około godzinę. Po tym czasie przyprawić solą i pieprzem. Podać na talerz i posypać świeżą natką pietruszki.
Wiosenne pulpeciki z indyka
Składniki:
- 2 kromki czerstwego chleba,
- 100 ml mleka,
- jajko,
- 150 g szpinaku,
- 100 g sera Parmigiano,
- 350 g mielonego mięsa z indyka,
- 4 średnie ziemniaki,
- 2 szalotki,
- 100 g specku pokrojonego w słupki,
- 70 g bułki tartej,
- ząbek czosnku,
- oliwa extra vergine,
- mąka,
- świeża natka pietruszki,
- pomarańcza,
- świeża bazylia,
- 2 brzoskwinie,
- sól,
- pieprz czarny.
Przygotowanie:
Umieścić pokrojony grubo chleb w misce. Zamoczyć go w mleku, w ilości wystarczającej do tego, aby zmiękł, bez nadmiaru płynu. Odstawić na 5 minut. Dodać jajko i wszystko dokładnie wymieszać widelcem. Umyć, osuszyć i grubo posiekać szpinak. Smażyć go przez kilka minut na małym ogniu z odrobiną oliwy i czosnku, aż zmięknie. Koniecznie odcisnąć, aby pozbyć się nadmiaru płynu, a następnie posiekać nożem. Dodać szpinak do namoczonego chleba, a następnie dodać mięso, skórkę z pomarańczy, parmezan i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, a następnie zagnieść ręcznie, ewentualnie poprawiając konsystencję łyżką bułki tartej (uwaga, aby nie wysuszyć nadmiernie). Uformować pulpeciki o wielkości nieco większej niż orzech włoski i szybko obtoczyć w mące. Układać je na oprószonej mąką desce. Oczyścić szalotkę i posiekać nożem. Usmażyć ją na złoty kolor na szerokiej patelni z niewielką ilością oliwy. Następnie dodać także specka i podsmażyć.
Później położyć pulpeciki na patelni i delikatnie przewróć, aby lekko się zrumieniły. Następnie dodać obrane, umyte i pokrojone w ósemki ziemniaki, równomiernie je rozkładając. Zalać ciepłą wodą i sokiem z pomarańczy. Brzoskwinie pokroić w kliny i grillować. Sos doprowadzić do wrzenia, przykryć pokrywką i gotować na minimalnym ogniu przez około dwadzieścia minut, czasami sprawdzając, czy dno nie wysycha (w razie potrzeby dodać odrobinę ciepłej wody). Gdy sos stanie się kremowy, a ziemniaki zaczną się rozpadać, wyłączyć ogień. Podawać pulpeciki z indyka duszone z ziemniakami, skrapiając oliwą i posypując posiekaną natką pietruszki. Dodatkowo udekorować świeżą bazylią, skórką z pomarańczy i grillowanymi brzoskwiniami.
Paschalna perliczka
Składniki:
- cała perliczka (ok. 1,2 kg),
- 6 ząbków czosnku,
- świeży rozmaryn,
- świeży tymianek,
- świeża szałwia,
- majeranek,
- łyżeczka kurkumy,
- łyżka słodkiej papryki,
- łyżka miodu,
- 100 g jogurtu naturalnego,
- 100 g oliwy,
- cytryna,
- szalotka,
- świeża natka pietruszki,
- 500 g ziemniaków,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Obrać ziemniaki i gotować je przez 30 minut. Potem je pokroić w kliny. W międzyczasie w misce wymieszać jogurt, paprykę, kurkumę, siekany świeży rozmaryn, siekany świeży tymianek, miód, sok z cytryny, majeranek, siekaną szałwię i sporą ilość oliwy z oliwek. Osuszyć perliczkę papierem kuchennym. Posmarować całą perliczkę przygotowaną marynatą. Do środka perliczki dodać resztki cytryny, rozmarynu, kilka ząbków czosnku, obraną szalotkę i parę kawałków ziemniaka. Wsadzić perliczkę do brytfanny, a następnie przyprawić solą i pieprzem i piec w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez 25 minut. Po tym czasie dodać do brytfanki ziemniaki. Przyprawić je solą, pieprzem oraz oliwą. Całość wsadzić do piekarnika na kolejne 40 minut (również 190 stopni) lub aż się przyrumieni.
Zobacz także:
- Dania z kurczakiem. Poznaj przepisy Darii Ładochy
- Pierś z kurczaka po cygańsku, czyli wariacje na temat drobiu
- Kurczak w cieście naleśnikowym – przepis
Źródło: Matteo Brunetti
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News