Wszystkie oblicza sernika. Przepisy Szymona Czerwińskiego na wyjątkowy wielkanocny deser

Źródło: Dzień Dobry TVN
Polski sernik najlepszy na świecie
Polski sernik najlepszy na świecie
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Sernik to jedno z ulubionych ciast Polaków. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niego Wielkanocy i innych spotkań rodzinnych czy przyjęć. Jeśli szukasz zupełnie nowego, niesztampowego przepisu na sernik, którym zaskoczysz i zachwycisz wszystkich gości w czasie świąt wielkanocnych, sprawdź przepisy Szymona Czerwińskiego. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował on sernik królewski, aksamitny sernik nowojorski, sernik brzoskwiniowy, sernik z sucharków oraz serniczki bez pieczenia.

Sernik Królewski

Składniki na ciasto kruche:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
    • 300 g zimnego masła,
      • 2 żółtka jajek "0",
        • 4 łyżki kakao,
          • 1/2 szklanki cukru,
            • łyżka cukru waniliowego,
              • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
                • szczypta soli.

                  Składniki na masę serową:

                  • kilogram sera półtłustego twarogowego (może być z wiaderka),
                    • 1/2 kostki masła,
                      • szklanka cukru,
                        • 3 łyżeczki cukru waniliowego,
                          • budyń waniliowy,
                            • 5 żółtek jajek "0",
                              • 6 białek jajek "0",
                                • skórka z jednej cytryny,
                                  • szczypta soli.

                                    Przygotowanie:

                                    Do dzieży miksera (z hakiem) dodaj kolejno składniki: mąkę, masło, żółtka, kakao, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sól oraz zimne masło pokrojone w kostkę. Zacznij mieszać je ze sobą, wyrabiając jak najkrócej jest to możliwe. Połączone składniki w formie ciasta przełóż na blat kuchenny lub stolnicę, zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na około dwie godziny. Możesz również ciasto zrobić wieczorem i użyć go dopiero rano. Schłodzone ciasto podziel na dwie części (spód i wierzch). Część, którą przeznaczysz na wierzch zawiń ponownie w folię spożywczą i schowaj do zamrażalnika. Dno tortownicy (26 cm) lub formy prostokątnej wyłóż papierem do pieczenia. Boki wysmaruj dokładnie miękkim masłem, tak aby ciasto łatwiej od nich odeszło. Ciasto pokrój nożem na mniejsze kawałki, przełóż do formy i dokładnie rozprowadź po spodzie.

                                    Zwróć koniecznie uwagę, aby spód sernika był wyrównany. Następnie włóż do nagrzanego do 180 st. C piekarnika, na około 15 minut, aby się podpiekło. Do dzieży miksera lub dużej miski przełóż żółtka jaj oraz cukier. Utrzyj na puszystą jasną masę. Następnie rozpocznij dodawanie po łyżce sera, nie przerywając ubijania. Kolejno dodaj: cukier waniliowy oraz otartą skórkę z cytryny. Na końcu dodaj suche budynie i połącz ze sobą składniki. W drugiej misce ubij białka na puszystą pianę razem ze szczyptą soli. Tak przygotowaną pianę przełóż do masy serowej i za pomocą szpatułki wymieszaj ze sobą składniki. Masę serową wyłóż na przygotowany spód ciasta. Z zamrażalnika wyjmij drugą cześć ciasta i zetrzyj na tarce (grube oczka) na wierzch ciasta. Serniki piecz w temperaturze 180 st. C przez około godzinę.

                                    Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia w piekarniku. Sernik idealnie smakuje dwa dni po przygotowaniu. Możesz go więc upiec z wyprzedzeniem i podać podczas Świąt Wielkanocnych. 

                                    Aksamitny sernik nowojorski na Wielkanoc

                                    Aksamitny sernik nowojorski na Wielkanoc
                                    Aksamitny sernik nowojorski na Wielkanoc
                                    Aksamitny sernik nowojorski na Wielkanoc
                                    Źródło: Michał Woźniak/East News

                                    Składniki na spód sernika:

                                    • 100 g płatków owsianych,
                                      • 50 g masła,
                                        • 2 łyżki kakao,
                                          • 100 g orzechów laskowych.

                                            Składniki na masę serową:

                                            • 700 g serka śmietankowego,
                                              • 400 g białej czekolady,
                                                • 5 jajek,
                                                  • 100 ml śmietanki kremówki,
                                                    • łyżeczka ziaren wanilii,
                                                      • cytryna.

                                                        Składniki na polewę:

                                                        • 200 g kwaśnej śmietany 18 % - 3/4 szklanki
                                                          • 50 g cukru pudru - 2 czubate łyżki

                                                            Do dekoracji:

                                                            • 5 dojrzałych marakuj,
                                                              • świeże mikro kwiaty jadalne.

                                                                Przygotowanie:

                                                                W garnku rozpuść masło. Do blendera wsyp prażone oraz pozbawione skórki orzechy laskowe i blenduj, na mniejsze kawałki. Płatki owsiane i orzechy dodaj do masła razem z kakao, a następnie dokładnie wymieszaj. Spód tortownicy wyłóż przygotowanym spodem. Dokładnie wymieszaj i rozprowadź. W kąpieli wodnej lub w mikrofali rozpuść białą czekoladę. Do miski dodaj serek śmietankowy, jajka, kremówkę, sok i skórkę z połowy cytryny oraz wanilię. Wszystko wymieszaj. Dodaj do masy rozpuszczoną i ostudzoną białą czekoladę i również wymieszaj razem.

                                                                Przygotowaną wcześniej formę do pieczenia owiń od spodu szczelnie folią spożywczą, by nie dostała się do niej woda, ponieważ formę postawimy na blachę zalaną wodą, żeby ta parowała podczas pieczenia. Do formy przelej masę serową i wstaw do piekarnika na 1,5 godziny. Na blachę wylej gorącą wodę. Śmietanę i cukier puder umieść w naczyniu i wymieszaj dokładnie na gładką masę. Możesz zrobić to przy użyciu miksera. Gotową masę wylej na schłodzony sernik. Sernik umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (bez wody). Sernik piecz przez 15-20 minut.

                                                                Upieczone ciasto studź na kratce piekarnika przy otworzonych drzwiczkach. Następnie wierzch udekoruj obficie marakują i świeżymi kwiatami. 

                                                                Sernik z sucharków

                                                                Składniki:

                                                                • 600g kremu czekoladowego,
                                                                  • opakowanie sucharów,
                                                                    • litr śmietany kremówki,
                                                                      • 500 g mielonego serka z wiaderka,
                                                                        • laska wanilii,
                                                                          • 2 łyżki cukru pudru,
                                                                            • 12 listków żelatyny (1 łyżeczka żelatyny w proszku = 1 listek żelatyny),
                                                                              • 2 galaretki malinowe,
                                                                                • maliny,
                                                                                  • borówki.
                                                                                    Sernik z sucharków
                                                                                    Sernik z sucharków
                                                                                    Sernik z sucharków
                                                                                    Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                                                    Przygotowanie:

                                                                                    Za pomocą blendera lub ręcznie rozgnieć suchary na mniejsze kawałki. Pamiętaj, aby większe kawałki zostały - to one będą chrupać pod zębem. W misce połącz ze sobą rozgniecione suchary oraz krem czekoladowy. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa. Tortownicę (na przykład 28) wyłóż papierem do pieczenia. Następnie wyłóż przygotowany spód i ugnieć za pomocą łyżki. Pamiętaj, aby powstał równomierny spód. Włóż całość do lodówki na 20 minut. Do miski przelej kremówkę, a z laski wanilii wyjmij nasiona (pozostałą laskę włóż do pojemnika z cukrem, po kilku dniach powstanie cukier waniliowy). Ubij śmietanę, w międzyczasie dodaj partiami cukier puder. Następnie dodaj ser i dokładnie wymieszaj przy pomocy łyżki lub rózgi, aby pozbyć się wszelkich grudek.

                                                                                    Żelatynę zalej zimną wodą i poczekaj, aż napęcznieje. Następnie odsącz z wody, przełóż do suchego rondelka i na małym ogniu rozpuść (uważaj, aby jej nie zagotować, ponieważ wtedy straci swoje właściwości). Do rozpuszczonej żelatyny dodawaj łyżkami masę serowo – śmietanową i mieszaj cały czas przy pomocy rózgi, aby składniki się połączyły (zahartuj w ten sposób połowę masy). Połącz ze sobą masę żelatynowo – serową z pozostałą masą i dokładnie wymieszaj, aż się połączą ze sobą. Wyjmij tortownicę z lodówki, na spód wylej pierwszą warstwę masy, następnie ułóż maliny. Dodaj pozostałą cześć masy, wyrównaj wierzch i obsyp obficie borówkami (owoce wedle uznania i dostępności). Ciasto schłodź przez około 3 godziny. W czasie chłodzenia ciasta przygotuj galaretkę z połowy zalecanej wody, tzn. 2 galaretki na 500 ml wody. Przestudź i jak zacznie tężeć, wylej na wierz ciasta. Schłodź najlepiej całą noc w lodówce.

                                                                                    Sernik brzoskwiniowy

                                                                                    Składniki:

                                                                                    • kilogram tłustego twarogu mielonego z wiaderka,
                                                                                      • 10 żółtek,
                                                                                        • 5 białek,
                                                                                          • 200 g masła,
                                                                                            • 2 szklanki cukru pudru,
                                                                                              • 2 łyżki mąki pszennej,
                                                                                                • budyń śmietankowy,
                                                                                                  • łyżka cukru waniliowego,
                                                                                                    • pomarańcza,
                                                                                                      • puszka brzoskwiń.

                                                                                                        Przgotowanie:

                                                                                                        Do miski przełóż masło, cukier puder i cukier waniliowy. Ubijaj za pomocą miksera, aż powstanie jednolita, puszysta, jasna masa. Następnie dodawaj do niej żółtko po żółtku. Kiedy masa uzyska jednolitą konsystencję, wsyp przesianą przez sito mąkę oraz proszek do pieczenia i budyń. Połącz ze sobą składniki. W drugiej misce ubij na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli. Połącz ze sobą delikatnie obie masy za pomocą łyżki drewnianej lub szpatułki. Dodaj sok z pomarańczy i wymieszaj. Formę do ciasta wysmaruj dokładnie masłem i obsyp bułką tartą lub ciasteczkami owsianymi. Przełóż do niej ciasto, a na jego wierzch powtykaj ćwiartki brzoskwiń. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, przez około 70 minut. Upieczone ciasto studź w uchylonym piekarniku. Sernik będzie gotowy, kiedy boki odejdą od tortownicy, a wierzch będzie rumiany. Ostygnięte ciasto oprósz cukrem pudrem.

                                                                                                        Sprytne serniczki bez pieczenia

                                                                                                        Składniki:

                                                                                                        • 500 g twarogu mielonego z wiaderka,
                                                                                                          • 300 ml bitej śmietany 30% lub 36 %,
                                                                                                            • 100 g kremu czekoladowego,
                                                                                                              • łyżka kakao,
                                                                                                                • 2 łyżki drobnego cukru lub miodu,
                                                                                                                  • laska wanilii,
                                                                                                                    • 100 g ciasteczek owsianych.

                                                                                                                      Przygotowanie:

                                                                                                                      Twaróg przełóż do dużej miski, a następnie przy pomocy robota kuchennego lub rózgi cukierniczej połącz pozostałe składniki: krem czekoladowy, kakao, cukier lub miód, ziarna wanilii i 3/4 bitej śmietany (1/4 zostaw do dekoracji). Ubijaj, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Jeżeli masz w domu rękaw cukierniczy, przełóż do niego przygotowaną masę. Jak nie masz, użyj łyżki stołowej do wyłożenia kremu. Ciasteczka owsiane rozgnieć za pomocą wałka kuchennego lub butelki na drobne kawałki. Uważaj, aby nie zamienić ich w pył, zależy nam, aby były wyczuwalne kawałki. Do wysokich szklanek lub pucharków wyłóż pierwszą warstwę, którą jest masa sernikowa, a następnie dodaj warstwę z ciasteczek, znowu masę sernikową i na wierzch odłożona bitą śmietanę. Całość udekoruj ciasteczkami. 

                                                                                                                      Sernik bez pieczenia
                                                                                                                      Sernik bez pieczenia
                                                                                                                      Sernik bez pieczenia
                                                                                                                      Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                                                                                      Zobacz także:

                                                                                                                      Autor: Regina Łukasiewicz

                                                                                                                      Źródło: Szymon Czerwiński

                                                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News

                                                                                                                      podziel się:

                                                                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                      Materiał promocyjny

                                                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana