W kuchni Dzień Dobry TVN krokiety w różnych odsłonach. Poznaj przepisy Szymona Czerwińskiego

Szymon Czerwiński w kuchni Dzień Dobry TVN
Szymon Czerwiński w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Aleksandra Podedworna/Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN krokiety w kilku pysznych wariantach. Szymon Czerwiński zaprezentował, jak przygotować naleśniki oraz farsz, a także pokazał, co zrobić, żeby ciasto nie pękało. Zapoznaj się z jego przepisami na krokiety.

Przepis na ciasto naleśnikowe

Składniki:

  • 2 szklanki mąki / 350 g
    • 2 szklanki mleka ciepłego / 500 ml 
      • 3 łyżki masła roztopionego 
        • 3 jaja w temperaturze pokojowej 
          • szczypta soli 
            • szczypta cukru
              • masło klarowane do smażenia 

                Przygotowanie:

                Do dużej miski dodaj kolejno: mąkę, jaja, cukier, sól, mleko oraz rozpuszczone masło. Dokładnie za pomocą rózgi cukierniczej lub miksera połącz składniki na jednolitą masę bez grudek. Odstaw masę na 30 minut. Rozgrzej patelnię do naleśników. Użyj masła klarowanego lub oleju. Smaż cienkie naleśniki. Układaj jeden na drugim, a następnie przykryj większym talerzem. Tak przechowywane naleśniki będą elastyczne. 

                Krokiety mięsne z sosem - przepis

                Składniki:

                • 1 kg wołowiny łopatka 
                  • 300 g szpondera 
                    • 300 g pręgi wołowej 
                      • 400 g udek z kurczaka 
                        • 2 cebule białe duże 
                          • 2 marchewki 
                            • korzeń pietruszki 
                              • 1/2 selera 
                                • liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz 
                                  • pęczek natki z pietruszki 
                                    • bułka kajzerka 
                                      •  200 g pieczarek
                                        • 2 duże cebule 
                                          • jajko 

                                            Panierka:

                                            • 2 jajka 
                                              • mąka pszenna 
                                                • bułka tarta 
                                                  • masło klarowane do smażenia. 

                                                    Przygotowanie:

                                                    Do garnka przełóż mięso, warzywa oraz przyprawy. Zalej zimną wodą. Gotuj mięso przez około półtorej godziny pod przykryciem. Następnie ugotowany bulion odlej do ganka. Zostaw na dnie tyle, aby wchłonęła go kajzerka. Dodaj do niego bułeczkę i poczekaj, aż nasiąknie. Następnie odstaw do ostygnięcia. W tym czasie pokrój w drobną kostkę cebulę oraz pieczarki. Przesmaż na patent i daj do pozostałych produktów. Ugotowane mięso wyjmij z bulionu i zmiel w maszynce do mięsa. Tak przygotowane produkty zmiel w maszynce do mięsa razem z marchewką. Dokładnie wymieszaj masę. Sprawdź, czy potrzeba soli i pieprzu. Dopraw farsz. Dodaj jajko, które połączy farsz i ponownie wymieszaj. Gotowy farsz nakładaj na środek naleśników i zawijaj. Tak przygotowane krokiety obtocz w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Smaż na rozgrzanej patelni. 

                                                    Krokiety jajeczne - przepis

                                                    Składniki na farsz:

                                                    • 2 łyżki majonezu
                                                      • 10 jaj "0" 
                                                        • 200 g pieczarek 
                                                          • 2 cebule białe obrane 
                                                            • 2 łyżeczki musztardy
                                                              • szczypior cienki
                                                                • sól i pieprz
                                                                  • łyżka masła klarowanego

                                                                    Przygotowanie:

                                                                    Jajka ugotuj na twardo - 6 minut licząc od zagotowania. Następnie ostudź w ziemnej wodzie i obierz ze skorupek. Pokrój w kostkę, oraz rozgnieć na jednolitą masę za pomocą widelca. Pieczarki pokrój w kostkę razem z cebulą i przesmaż na maśle klarowanym. Dodaj majonez domowy, musztardę, ostudzoną cebulę i pieczarki, poszatkowany szczypior oraz dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj razem składniki do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowany farsz nakładaj na naleśniki i zawijaj. Krokiety panieruj w mące, jajku i bułce tartej. Smaż na maśle klarowanym. 

                                                                    Krokiety z białą kiełbasą - przepis

                                                                    Składniki:

                                                                    • 2 białe cebule 
                                                                      • 2 ząbki czosnku
                                                                        • 4 surowe wysokiej jakości kiełbasy
                                                                          • 300 g boczku wędzonego w kostce 
                                                                            • 200 g twardego sera 
                                                                              • 200 g gouda 
                                                                                • 300 g kurek 
                                                                                  • sól i pieprz 
                                                                                    • masło klarowane do smażenia 

                                                                                      Przygotowanie:

                                                                                      Pokrojony w kostkę boczek, jeżeli jest tłusty - wytop i na tym tłuszczu smaż następne produkty. Jeżeli jest chudy, użyj do tego masła klarowanego. Cebulę poszatkuj w drobną kostkę, następnie przesmaż na patelni. Dodaj przeciśnięty przez prasę czosnek. Dodaj pokrojony w kostkę boczek oraz kiełbasę. Przesmaż. Dodaj grzyby, odparuj wodę. Ostaw farsz to wystygnięcia. Do tak przygotowanego farszu dodaj sery i połącz. Faszeruj naleśniki. Obtaczaj w panierce i smaż na maśle. Kiełbasę obierz ze skórki i dodaj na patelnię. Dopraw sola i pieprzem. 

                                                                                      Krokiety ziemniaczane z kapustą kiszoną i oscypkiem - przepis

                                                                                      Składniki na ciasto:

                                                                                      • 1,5 kg ziemniaków 
                                                                                        • jajko 
                                                                                          • 2 łyżki mąki pszennej 
                                                                                            • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
                                                                                              • sól i pieprz 

                                                                                                Składniki na farsz:

                                                                                                • 300 g pieczarek 
                                                                                                  • 300 g sera gouda
                                                                                                    • 100 g sera bursztyn
                                                                                                      • duża cebula 
                                                                                                        • 200 g dobrej jakości kapusty kiszonej 
                                                                                                          • majeranek
                                                                                                            • czosnek niedźwiedzi suszony
                                                                                                              • sól i pieprz
                                                                                                                • masło klarowane do smażenia 

                                                                                                                  Przygotowanie:

                                                                                                                  Ziemniaki ugotuj do miękkości. Możesz również użyć z dnia poprzedniego. Gorące ziemniaki przeciśnij przez prasę. Do małego garnka wlej szklankę wody, łyżeczkę cukru. Przykryj garnek i zagotuj kapustę. Gotuj do miękkości, czyli około 20 minut. Odlej wodę i pozostaw kapustę do przestudzenia. Następnie odciśnij z wody i posiekaj. Cebulę poszatkuj w drobną kostkę. Pieczarki dokładnie umyj i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Warzywa przesmaż na patelni na maśle klarowanym. Poczekaj, aż woda operuje. Dodaj kapustę pieczoną. Następnie sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj składniki i odstaw do przestudzenia. Do tak przygotowanego farszu dodaj ser żółty. Wymieszaj farsz i skosztuj, czy trzeba doprawić. Do ugotowanych i przeciśniętych przez prasę ziemniaków dodaj jajko, mąkę oraz sól i pieprz. Składniki połącz ze sobą w jednolitą masę. Z tak przygotowanej masy pobieraj porcję ziemniaków, spłaszcz je na ręce, nałóż farsz i zamknij kształtując cepelina. Obtocz krokieta w bułce tartej. Tak przygotowane krokiety smaż na maśle klarowanym. 

                                                                                                                  Szybki barszcz czerwony - przepis

                                                                                                                  Składniki:

                                                                                                                  • 2 l bulionu wołowego 
                                                                                                                    • 1 kg obranych czerwonych surowych buraków 
                                                                                                                      • 4 ząbki czosnku 
                                                                                                                        • 5 suszonych grzybów 
                                                                                                                          • majeranek
                                                                                                                            • cukier
                                                                                                                              • ocet
                                                                                                                                • sól i pieprz 

                                                                                                                                  Przygotowanie:

                                                                                                                                  Do przecedzonego bulionu (mięso i warzywa wykorzystaliśmy do pasztecików) dodaj obrane i pokrojone w mniejsze kawałki buraki czerwone. Dodaj czosnek oraz liście laurowe. Gotuj przez około godzinę na małym ogniu do chwili, aż będą miękkie buraki. Na sam koniec dodaj majeranek. Przecedź zupę przez sito i dodaj cukier, ocet oraz sól i pieprz. 

                                                                                                                                  Krokiety na słodko - przepis

                                                                                                                                  Składniki:

                                                                                                                                  • szklanka mąki
                                                                                                                                    • 1/4 szklanki cukru pudru
                                                                                                                                      • łyżka cukru waniliowego
                                                                                                                                        • 2 łyżki kakao
                                                                                                                                          • 2 jaja
                                                                                                                                            • 1/3 szklanki wody gazowanej
                                                                                                                                              • szklanka mleka
                                                                                                                                                • łyżka masła
                                                                                                                                                  • sól

                                                                                                                                                    Przygotowanie:

                                                                                                                                                    Do dużej miski dodaj kolejno: mąkę, cukry, kakao, wodę gazowaną, mleko oraz rozpuszczone masło. Dokładnie za pomocą rózgi cukierniczej lub miksera połącz składniki na jednolitą masę bez grudek. Odstaw masę na 30 minut. Rozgrzej patelnię do naleśników. Użyj masła klarowanego lub oleju. Smaż cienkie naleśniki.

                                                                                                                                                    Krokiety z mascarpone i malinami - przepis

                                                                                                                                                    Składniki:

                                                                                                                                                    • 600 g mascarpone 
                                                                                                                                                      • 300 g malin 
                                                                                                                                                        • łyżeczka cukru pudru 

                                                                                                                                                          Przygotowanie:

                                                                                                                                                          Serek mascarpone rozmasuj na naleśniku, ułóż następnie owoce i zwiń w rulon. Panieruj i smaż na rozgrzanym maśle. 

                                                                                                                                                          Krokiety z jabłkami i cynamonem - przepis

                                                                                                                                                          Składniki na farsz:

                                                                                                                                                          • 10 dużych jabłek 
                                                                                                                                                            • łyżeczka cynamonu
                                                                                                                                                              • 3 łyżki cukru brązowego 
                                                                                                                                                                • jajko 
                                                                                                                                                                  • bułka tarta 
                                                                                                                                                                    • masło klarowane do smażenia 
                                                                                                                                                                      • cukier puder

                                                                                                                                                                        Przygotowanie:

                                                                                                                                                                        Jabłka obierz, usuń gniazda nasenne i pokrój w małą kostkę. Dodaj masło i cynamon. Smaż, aby były chrupiące. Odsącz i przełóż do miseczki. Tak przygotowany farsz nakładaj na naleśniki. Obtocz w jajku i bułce tartej i smaż na maśle. 

                                                                                                                                                                        Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.

                                                                                                                                                                        Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady. 

                                                                                                                                                                        Zobacz także:

                                                                                                                                                                        Autor: Regina Łukasiewicz

                                                                                                                                                                        Źródło: Szymon Czerwiński

                                                                                                                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                                                        podziel się:

                                                                                                                                                                        Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                                                        Materiał promocyjny

                                                                                                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana