Przepis na ciasto naleśnikowe
Składniki:
- 2 szklanki mąki / 350 g
- 2 szklanki mleka ciepłego / 500 ml
- 3 łyżki masła roztopionego
- 3 jaja w temperaturze pokojowej
- szczypta soli
- szczypta cukru
- masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
Do dużej miski dodaj kolejno: mąkę, jaja, cukier, sól, mleko oraz rozpuszczone masło. Dokładnie za pomocą rózgi cukierniczej lub miksera połącz składniki na jednolitą masę bez grudek. Odstaw masę na 30 minut. Rozgrzej patelnię do naleśników. Użyj masła klarowanego lub oleju. Smaż cienkie naleśniki. Układaj jeden na drugim, a następnie przykryj większym talerzem. Tak przechowywane naleśniki będą elastyczne.
Krokiety mięsne z sosem - przepis
Składniki:
- 1 kg wołowiny łopatka
- 300 g szpondera
- 300 g pręgi wołowej
- 400 g udek z kurczaka
- 2 cebule białe duże
- 2 marchewki
- korzeń pietruszki
- 1/2 selera
- liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz
- pęczek natki z pietruszki
- bułka kajzerka
- 200 g pieczarek
- 2 duże cebule
- jajko
Panierka:
- 2 jajka
- mąka pszenna
- bułka tarta
- masło klarowane do smażenia.
Przygotowanie:
Do garnka przełóż mięso, warzywa oraz przyprawy. Zalej zimną wodą. Gotuj mięso przez około półtorej godziny pod przykryciem. Następnie ugotowany bulion odlej do ganka. Zostaw na dnie tyle, aby wchłonęła go kajzerka. Dodaj do niego bułeczkę i poczekaj, aż nasiąknie. Następnie odstaw do ostygnięcia. W tym czasie pokrój w drobną kostkę cebulę oraz pieczarki. Przesmaż na patent i daj do pozostałych produktów. Ugotowane mięso wyjmij z bulionu i zmiel w maszynce do mięsa. Tak przygotowane produkty zmiel w maszynce do mięsa razem z marchewką. Dokładnie wymieszaj masę. Sprawdź, czy potrzeba soli i pieprzu. Dopraw farsz. Dodaj jajko, które połączy farsz i ponownie wymieszaj. Gotowy farsz nakładaj na środek naleśników i zawijaj. Tak przygotowane krokiety obtocz w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Smaż na rozgrzanej patelni.
Krokiety jajeczne - przepis
Składniki na farsz:
- 2 łyżki majonezu
- 10 jaj "0"
- 200 g pieczarek
- 2 cebule białe obrane
- 2 łyżeczki musztardy
- szczypior cienki
- sól i pieprz
- łyżka masła klarowanego
Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo - 6 minut licząc od zagotowania. Następnie ostudź w ziemnej wodzie i obierz ze skorupek. Pokrój w kostkę, oraz rozgnieć na jednolitą masę za pomocą widelca. Pieczarki pokrój w kostkę razem z cebulą i przesmaż na maśle klarowanym. Dodaj majonez domowy, musztardę, ostudzoną cebulę i pieczarki, poszatkowany szczypior oraz dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj razem składniki do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowany farsz nakładaj na naleśniki i zawijaj. Krokiety panieruj w mące, jajku i bułce tartej. Smaż na maśle klarowanym.
Krokiety z białą kiełbasą - przepis
Składniki:
- 2 białe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 4 surowe wysokiej jakości kiełbasy
- 300 g boczku wędzonego w kostce
- 200 g twardego sera
- 200 g gouda
- 300 g kurek
- sól i pieprz
- masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
Pokrojony w kostkę boczek, jeżeli jest tłusty - wytop i na tym tłuszczu smaż następne produkty. Jeżeli jest chudy, użyj do tego masła klarowanego. Cebulę poszatkuj w drobną kostkę, następnie przesmaż na patelni. Dodaj przeciśnięty przez prasę czosnek. Dodaj pokrojony w kostkę boczek oraz kiełbasę. Przesmaż. Dodaj grzyby, odparuj wodę. Ostaw farsz to wystygnięcia. Do tak przygotowanego farszu dodaj sery i połącz. Faszeruj naleśniki. Obtaczaj w panierce i smaż na maśle. Kiełbasę obierz ze skórki i dodaj na patelnię. Dopraw sola i pieprzem.
Krokiety ziemniaczane z kapustą kiszoną i oscypkiem - przepis
Składniki na ciasto:
- 1,5 kg ziemniaków
- jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz
Składniki na farsz:
- 300 g pieczarek
- 300 g sera gouda
- 100 g sera bursztyn
- duża cebula
- 200 g dobrej jakości kapusty kiszonej
- majeranek
- czosnek niedźwiedzi suszony
- sól i pieprz
- masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotuj do miękkości. Możesz również użyć z dnia poprzedniego. Gorące ziemniaki przeciśnij przez prasę. Do małego garnka wlej szklankę wody, łyżeczkę cukru. Przykryj garnek i zagotuj kapustę. Gotuj do miękkości, czyli około 20 minut. Odlej wodę i pozostaw kapustę do przestudzenia. Następnie odciśnij z wody i posiekaj. Cebulę poszatkuj w drobną kostkę. Pieczarki dokładnie umyj i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Warzywa przesmaż na patelni na maśle klarowanym. Poczekaj, aż woda operuje. Dodaj kapustę pieczoną. Następnie sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj składniki i odstaw do przestudzenia. Do tak przygotowanego farszu dodaj ser żółty. Wymieszaj farsz i skosztuj, czy trzeba doprawić. Do ugotowanych i przeciśniętych przez prasę ziemniaków dodaj jajko, mąkę oraz sól i pieprz. Składniki połącz ze sobą w jednolitą masę. Z tak przygotowanej masy pobieraj porcję ziemniaków, spłaszcz je na ręce, nałóż farsz i zamknij kształtując cepelina. Obtocz krokieta w bułce tartej. Tak przygotowane krokiety smaż na maśle klarowanym.
Szybki barszcz czerwony - przepis
Składniki:
- 2 l bulionu wołowego
- 1 kg obranych czerwonych surowych buraków
- 4 ząbki czosnku
- 5 suszonych grzybów
- majeranek
- cukier
- ocet
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Do przecedzonego bulionu (mięso i warzywa wykorzystaliśmy do pasztecików) dodaj obrane i pokrojone w mniejsze kawałki buraki czerwone. Dodaj czosnek oraz liście laurowe. Gotuj przez około godzinę na małym ogniu do chwili, aż będą miękkie buraki. Na sam koniec dodaj majeranek. Przecedź zupę przez sito i dodaj cukier, ocet oraz sól i pieprz.
Krokiety na słodko - przepis
Składniki:
- szklanka mąki
- 1/4 szklanki cukru pudru
- łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki kakao
- 2 jaja
- 1/3 szklanki wody gazowanej
- szklanka mleka
- łyżka masła
- sól
Przygotowanie:
Do dużej miski dodaj kolejno: mąkę, cukry, kakao, wodę gazowaną, mleko oraz rozpuszczone masło. Dokładnie za pomocą rózgi cukierniczej lub miksera połącz składniki na jednolitą masę bez grudek. Odstaw masę na 30 minut. Rozgrzej patelnię do naleśników. Użyj masła klarowanego lub oleju. Smaż cienkie naleśniki.
Krokiety z mascarpone i malinami - przepis
Składniki:
- 600 g mascarpone
- 300 g malin
- łyżeczka cukru pudru
Przygotowanie:
Serek mascarpone rozmasuj na naleśniku, ułóż następnie owoce i zwiń w rulon. Panieruj i smaż na rozgrzanym maśle.
Krokiety z jabłkami i cynamonem - przepis
Składniki na farsz:
- 10 dużych jabłek
- łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki cukru brązowego
- jajko
- bułka tarta
- masło klarowane do smażenia
- cukier puder
Przygotowanie:
Jabłka obierz, usuń gniazda nasenne i pokrój w małą kostkę. Dodaj masło i cynamon. Smaż, aby były chrupiące. Odsącz i przełóż do miseczki. Tak przygotowany farsz nakładaj na naleśniki. Obtocz w jajku i bułce tartej i smaż na maśle.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Udekoruj pierniczki i poczuj magię świąt. Pomysły Darii Ładochy Zdrowa i szybka kuchnia dla najmłodszych. Na punkcie tych dań dzieci dosłownie oszaleją W kuchni Dzień Dobry TVN Joanna Szymanowska, zwyciężczyni MasterChefa
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna/Dzień Dobry TVN