Masz ochotę na ser? Poznaj niezawodne i nietypowe przepisy Szymona Czerwińskiego

Źródło: Dzień Dobry TVN
O sero mio!
O sero mio!
Długa młodość? Mam na to przepis
Długa młodość? Mam na to przepis
Placuszkowy zawrót głowy
Placuszkowy zawrót głowy
Comfort food, czyli jak zjeść wspomnienia
Comfort food, czyli jak zjeść wspomnienia
Zapieczmy to razem!
Zapieczmy to razem!
Sprytne domowe zapiekanki Szymona Czerwińskiego
Sprytne domowe zapiekanki Szymona Czerwińskiego
Lekkie, wiosenne propozycje Szymona Czerwińskiego
Lekkie, wiosenne propozycje Szymona Czerwińskiego
W kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński zaprezentował swoje sposoby na ser w różnych odsłonach. Na słodko, wytrawnie; biały, żółty, a może pleśniowy? Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie. Poznajcie jego przepisy i cieszcie się smakiem niepowtarzalnych serowych dań.

Śniadaniowe Drożdżówki z Twarogiem

Śniadaniowe Drożdżówki z Twarogiem
Śniadaniowe Drożdżówki z Twarogiem
Śniadaniowe Drożdżówki z Twarogiem
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
    • 200 ml ciepłego mleka,
      • 50 g świeżych drożdży,
        • 2 jajka,
          • 100 g cukru,
            • 100 g masła miękkiego,
              • 600 g twarogu śmietanowego tłustego,
                • jajko,
                  • laska wanilii,
                    • 2 łyku cukru,
                      • 50 g miękkiego masła,
                        • 150 g mąki pszennej,
                          • 100 g masła zimnego,
                            • 100 g cukru pudru,
                              • skórka z pomarańczy,
                                • szczypta soli.

                                  Sposób przygotowania:

                                  Produkty do bułeczek śniadaniowych powinny być w temperaturze pokojowej.

                                  Przygotuj rozczyn drożdżowy. Drodze pokrusz do miski dodaj łyżkę cukru i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj 50 ml mleka i dwie łyżki mąki. Połącz ze sobą składniki i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut w ciepłe miejsce.

                                  Przygotuj kruszonkę. Do dużej miski dodaj zimne pokrojone w kostkę masło, cukier puder, mąkę oraz szczyptę soli. Dokładnie rozcieraj rękami, aż do połączenia składników. Zawiń w folię spożywcza u przełóż do lodówki.

                                  Jedno jajko oraz żółtka zmiksuj z mlekiem dodaj rozczyn oraz pozostały cukier i miękkie masło. Ciasto wyrabiaj przez 10-15 minut, do chwili, aż składniki się połączą ze sobą. Tak przygotowane ciasto ostaw do wyrośnięcia.

                                  Twaróg połącz z jajkiem, wanilią, cukrem i miękkim masłem. Miksuj przez chwilę do połączenia składników. Ciasto wyłóż na stolnicę i ponownie zagnieć. Podziel ciasto na 4 części i z każdej z nich uformuj małą kuleczkę. Każdą z nich rozwałkuj na kwadrat.

                                  Na tak przygotowanym rozwałkowanym cieście wyłóż 1/4 nadzienia zachowując z każdej strony po 2 cm wolnej przestrzeni. Ciasto złóż z lewej i prawej strony do środka. Następnie pokrój na 6 kawałków i zakręć jak cukierka. Wierz ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem i kruszonką. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.

                                  Piecz w temp 180 st. C przez 20 minut.

                                  Grzybowa Tarta z Kozim Serem

                                  Grzybowa Tarta z Kozim Serem
                                  Grzybowa Tarta z Kozim Serem
                                  Grzybowa Tarta z Kozim Serem
                                  Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                  Składniki:

                                  • 200 g mąki pszennej,
                                    • 5 łyżek stopionego masła,
                                      • jajo od szczęśliwych kur,
                                        • sól,
                                          • 200 g sera koziego rolada,
                                            • 200 g sera pieśniowego niebieskiego,
                                              • 200 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę,
                                                • 200 g grzybów świeżych (borowik, Kurka lub pieczarka),
                                                  • 5 jaj od szczęśliwych kur,
                                                    • 5 szalotek,
                                                      • 500 ml gęstej śmietany,
                                                        • gałka muszkatołowa,
                                                          • zielone oliwki,
                                                            • sól i pieprz.

                                                              Sposób przygotowania:

                                                              Mąkę przesiej przez sito do miski i połącz z jajkiem, masłem oraz solą. Wymieszaj dokładnie, aby nie było grudek. Ulep kulę i owiń szczelnie folią spożywczą. Odłóż, aby odpoczęło na 10 minut. Po tym czasie formę do tarty wysmaruj masłem. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Ciasto rozwałkuj i wyłóż na formę. Spód podziurkuj widelcem.

                                                              Wstaw do piekarnika na około 15 minut - poczekaj, aż będzie rumiane. W misce wymieszaj: jaja, śmietanę, boczek, szalotkę pokrojoną w piórka oraz sery. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Na wierzch ułóż grzyby, zielone oliwki i kawałki sera koziego.

                                                              Ciasto wyjmij z pieca, wlej masę i wstaw ponownie na około godzinę.

                                                              Chipsy Serowe

                                                              Chipsy Serowe
                                                              Chipsy Serowe
                                                              Chipsy Serowe
                                                              Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                              Składniki:

                                                              • 300 g cheddar w plastrach (to jest ważne, aby był w plastrach i dobrej jakości),
                                                                • łyżeczka zioła prowansalskie.

                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                  Plasterki sera pokrój w poprzek, aby powstały trójkąty. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Plastry wyłóż na papier do pieczenia i ułóż na blaszce. Następnie posyp ziołami i piecz przez około 10 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika. Chipsy będą gotowe w chwili jak staną się chrupkie. Uważaj, aby ich nie spalić.

                                                                  Zapiekany makaron z sosem Bolońskim

                                                                  Składniki:

                                                                  • średnia cebula,
                                                                    • średnia marchewka,
                                                                      • łodyga selera naciowego,
                                                                        • 150 g cienkich plasterków pancetty (lub wędzonego boczku cienko pokrojonego),
                                                                          • 500 g mielonej wołowiny,
                                                                            • 100 ml czerwonego, wytrawnego wina,
                                                                              • 600 g pomidorowej passaty (duża butelka),
                                                                                • 100 ml mleka,
                                                                                  • garść świeżej bazylii,
                                                                                    • łyżka oregano suszonego,
                                                                                      • 300g tartego sera np. parmezan, grana padano, tarta mozzarella,
                                                                                        • oliwa z oliwek, do smażenia,
                                                                                          • sól, pieprz,
                                                                                            • 200 g makaronu (np. rurek lub świderków).

                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                              Warzywa dokładnie umyj i obetrzyj ze skóry. Marchewkę zetrzyj na tarce, cebule oraz seler naciowy pokrój w kostkę. Pancettę lub boczek pokrój również w kostkę.

                                                                                              W średnim garnku rozgrzej 3-4 łyżki oliwy, następnie dodaj warzywa oraz pancettę i smaż na małym ogniu przez około 20-25 minut. Co pewien czas mieszaj, aby się nie przypaliło.

                                                                                              W tym samym czasie na patelni rozpocznij smażenie mięsa wołowego - smaż go tak długo, aż odparuje cała woda, a mięso będzie widocznie przysmażone.

                                                                                              Po tym czasie dodaj do smażonych warzyw mięso, wlej czerwone wino dopraw pieprzem i solą i odparuj alkohol. Dodaj pomidory, oregano oraz poszatkowane lub porwane liście bazylii. Gotuj na małym ogniu przez koło 3 godziny co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliło. Na koniec gotowania dodaj mleko dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj.

                                                                                              Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale skróć czas o 4 minuty. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Ugotowany makaron wysyp do formy, zalej przygotowanym sosem. Wstaw do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyjmij formę z piekarnika obficie posyp serem i wstaw na 3 minuty, aby ser się rozpuścił.

                                                                                              Zapiekany kurczak z nachosami i serem

                                                                                              Zapiekany kurczak z nachosami i serem
                                                                                              Zapiekany kurczak z nachosami i serem
                                                                                              Zapiekany kurczak z nachosami i serem
                                                                                              Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                                              Składniki:

                                                                                              • 500 g mięsa z kurczaka,
                                                                                                • 150 g dobrej jakości sosu BBQ,
                                                                                                  • 500 g nachos,
                                                                                                    • 200 g mozzarella tarty,
                                                                                                      • 200 g cheddar tarty,
                                                                                                        • 3 miękkie awokado,
                                                                                                          • zielona ostra papryczka,
                                                                                                            • czerwona ostra papryczka,
                                                                                                              • 2 ząbki czosnku,
                                                                                                                • 4 limonki,
                                                                                                                  • czerwona cebula,
                                                                                                                    • łyżeczka kuminu,
                                                                                                                      • duży pęczek kolendry,
                                                                                                                        • 300 ml gęstego jogurtu greckiego,
                                                                                                                          • 50 g majonezu,
                                                                                                                            • łyżka czosnku niedźwiedziego,
                                                                                                                              • sól i pieprz.

                                                                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                                                                Do wykonania tego dania możesz użyć mięsa z kurczaka, które zostało z poprzedniego dnia. To może być mięso z rosołu, pieczone lub smażone. Poszarp je za pomocą widelców, następnie dodaj dobrej jakości sos BBQ.

                                                                                                                                Na blachę piekarnika wyłóż nachosy następnie dodaj mięso, posyp całość serami oraz pokrojone w plastry papryczki. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 st C na około 15 minut.

                                                                                                                                Awokado rozgnieć widelcem dodaj kumin, sól i pieprz, pokrojoną w drobną kostkę cebule oraz sok z limonki. Do jogurtu greckiego dodaj majonez oraz czosnek niedźwiedzi. Całość dokładnie wymieszaj.

                                                                                                                                Do wyjętych z piekarnika gorących nachosów dodaj przygotowane, awokado, sos czosnkowy oraz dodaj posiekaną kolendrę. Pamiętaj o dodaniu cząstek limonek.

                                                                                                                                Marynowany ser

                                                                                                                                Składniki:

                                                                                                                                • 2 krążki sera typu camembert,
                                                                                                                                  • 2 kawałki sera typu feta,
                                                                                                                                    • 2 czerwone cebule,
                                                                                                                                      • zioła suszone: bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn,
                                                                                                                                        • 3 ząbki czosnku,
                                                                                                                                          • 4 suszone pomidory,
                                                                                                                                            • liście laurowe,
                                                                                                                                              • ziele angielskiego,
                                                                                                                                                • pieprz w ziarnach,
                                                                                                                                                  • 1 l oliwa extra vergine,
                                                                                                                                                    • bochenek dobrej jakości chleba,
                                                                                                                                                      • 4 słoiki do marynowania mogą być mniejsze, ale szersze.

                                                                                                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                        Ser trzymamy zawsze w lodówce. Taki schłodzony należy pokroić na kwadraty lub prostokąty. Wszystko zależy od jego kształtu. Słoiki należy wyparzyć. W słoiku ułóż warstwę sera, następnie zioła i kolejną warstwę. Czosnek przeciśnij przez prasę, a pomidory suszone pokrój na plasterki. Dodać plastry cebuli, liście laurowe. Przygotowany słoik zalej oliwą tak, aby przykryła ser. Następnie odstaw na 2-3 dni do lodówki.

                                                                                                                                                        Serowe Imprezowe Paluchy

                                                                                                                                                        Składniki:

                                                                                                                                                        • 200 g Sera Cheddar tartego wysokiej jakości,
                                                                                                                                                          • 200 g Polskiego Oscypka,
                                                                                                                                                            • 2 paczki chłodzonego ciasta francuskiego,
                                                                                                                                                              • 4 żółtka,
                                                                                                                                                                • łyżka musztardy Dijon,
                                                                                                                                                                  • łyżeczka pieprzu cayenne,
                                                                                                                                                                    • sól.

                                                                                                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                      W misce połącz ze sobą napowietrzone żółtka, musztardę, sól i pieprz. Następnie tak przygotowaną masą wysmaruj płyty ciasta francuskiego. Posyp obficie serem i dociśnij. Odstaw na godzinę do lodówki, Następnie Pokrój na długie paluchy o szerokości około 1 cm. Odsuń od siebie i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st przez koło 15 minut.

                                                                                                                                                                      Zobacz także:

                                                                                                                                                                      Autor: Teofila Siewko

                                                                                                                                                                      Źródło: Szymon Czerwiński

                                                                                                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                                                                                                                                                                      podziel się:

                                                                                                                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                                                      Materiał promocyjny

                                                                                                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana