Śniadaniowe Drożdżówki z Twarogiem
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 200 ml ciepłego mleka,
- 50 g świeżych drożdży,
- 2 jajka,
- 100 g cukru,
- 100 g masła miękkiego,
- 600 g twarogu śmietanowego tłustego,
- jajko,
- laska wanilii,
- 2 łyku cukru,
- 50 g miękkiego masła,
- 150 g mąki pszennej,
- 100 g masła zimnego,
- 100 g cukru pudru,
- skórka z pomarańczy,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
Produkty do bułeczek śniadaniowych powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotuj rozczyn drożdżowy. Drodze pokrusz do miski dodaj łyżkę cukru i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj 50 ml mleka i dwie łyżki mąki. Połącz ze sobą składniki i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut w ciepłe miejsce.
Przygotuj kruszonkę. Do dużej miski dodaj zimne pokrojone w kostkę masło, cukier puder, mąkę oraz szczyptę soli. Dokładnie rozcieraj rękami, aż do połączenia składników. Zawiń w folię spożywcza u przełóż do lodówki.
Jedno jajko oraz żółtka zmiksuj z mlekiem dodaj rozczyn oraz pozostały cukier i miękkie masło. Ciasto wyrabiaj przez 10-15 minut, do chwili, aż składniki się połączą ze sobą. Tak przygotowane ciasto ostaw do wyrośnięcia.
Twaróg połącz z jajkiem, wanilią, cukrem i miękkim masłem. Miksuj przez chwilę do połączenia składników. Ciasto wyłóż na stolnicę i ponownie zagnieć. Podziel ciasto na 4 części i z każdej z nich uformuj małą kuleczkę. Każdą z nich rozwałkuj na kwadrat.
Na tak przygotowanym rozwałkowanym cieście wyłóż 1/4 nadzienia zachowując z każdej strony po 2 cm wolnej przestrzeni. Ciasto złóż z lewej i prawej strony do środka. Następnie pokrój na 6 kawałków i zakręć jak cukierka. Wierz ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem i kruszonką. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Piecz w temp 180 st. C przez 20 minut.
Grzybowa Tarta z Kozim Serem
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 5 łyżek stopionego masła,
- jajo od szczęśliwych kur,
- sól,
- 200 g sera koziego rolada,
- 200 g sera pieśniowego niebieskiego,
- 200 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę,
- 200 g grzybów świeżych (borowik, Kurka lub pieczarka),
- 5 jaj od szczęśliwych kur,
- 5 szalotek,
- 500 ml gęstej śmietany,
- gałka muszkatołowa,
- zielone oliwki,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiej przez sito do miski i połącz z jajkiem, masłem oraz solą. Wymieszaj dokładnie, aby nie było grudek. Ulep kulę i owiń szczelnie folią spożywczą. Odłóż, aby odpoczęło na 10 minut. Po tym czasie formę do tarty wysmaruj masłem. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Ciasto rozwałkuj i wyłóż na formę. Spód podziurkuj widelcem.
Wstaw do piekarnika na około 15 minut - poczekaj, aż będzie rumiane. W misce wymieszaj: jaja, śmietanę, boczek, szalotkę pokrojoną w piórka oraz sery. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Na wierzch ułóż grzyby, zielone oliwki i kawałki sera koziego.
Ciasto wyjmij z pieca, wlej masę i wstaw ponownie na około godzinę.
Chipsy Serowe
Składniki:
- 300 g cheddar w plastrach (to jest ważne, aby był w plastrach i dobrej jakości),
- łyżeczka zioła prowansalskie.
Sposób przygotowania:
Plasterki sera pokrój w poprzek, aby powstały trójkąty. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Plastry wyłóż na papier do pieczenia i ułóż na blaszce. Następnie posyp ziołami i piecz przez około 10 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika. Chipsy będą gotowe w chwili jak staną się chrupkie. Uważaj, aby ich nie spalić.
Zapiekany makaron z sosem Bolońskim
Składniki:
- średnia cebula,
- średnia marchewka,
- łodyga selera naciowego,
- 150 g cienkich plasterków pancetty (lub wędzonego boczku cienko pokrojonego),
- 500 g mielonej wołowiny,
- 100 ml czerwonego, wytrawnego wina,
- 600 g pomidorowej passaty (duża butelka),
- 100 ml mleka,
- garść świeżej bazylii,
- łyżka oregano suszonego,
- 300g tartego sera np. parmezan, grana padano, tarta mozzarella,
- oliwa z oliwek, do smażenia,
- sól, pieprz,
- 200 g makaronu (np. rurek lub świderków).
Sposób przygotowania:
Warzywa dokładnie umyj i obetrzyj ze skóry. Marchewkę zetrzyj na tarce, cebule oraz seler naciowy pokrój w kostkę. Pancettę lub boczek pokrój również w kostkę.
W średnim garnku rozgrzej 3-4 łyżki oliwy, następnie dodaj warzywa oraz pancettę i smaż na małym ogniu przez około 20-25 minut. Co pewien czas mieszaj, aby się nie przypaliło.
W tym samym czasie na patelni rozpocznij smażenie mięsa wołowego - smaż go tak długo, aż odparuje cała woda, a mięso będzie widocznie przysmażone.
Po tym czasie dodaj do smażonych warzyw mięso, wlej czerwone wino dopraw pieprzem i solą i odparuj alkohol. Dodaj pomidory, oregano oraz poszatkowane lub porwane liście bazylii. Gotuj na małym ogniu przez koło 3 godziny co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliło. Na koniec gotowania dodaj mleko dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj.
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale skróć czas o 4 minuty. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Ugotowany makaron wysyp do formy, zalej przygotowanym sosem. Wstaw do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyjmij formę z piekarnika obficie posyp serem i wstaw na 3 minuty, aby ser się rozpuścił.
Zapiekany kurczak z nachosami i serem
Składniki:
- 500 g mięsa z kurczaka,
- 150 g dobrej jakości sosu BBQ,
- 500 g nachos,
- 200 g mozzarella tarty,
- 200 g cheddar tarty,
- 3 miękkie awokado,
- zielona ostra papryczka,
- czerwona ostra papryczka,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 limonki,
- czerwona cebula,
- łyżeczka kuminu,
- duży pęczek kolendry,
- 300 ml gęstego jogurtu greckiego,
- 50 g majonezu,
- łyżka czosnku niedźwiedziego,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Do wykonania tego dania możesz użyć mięsa z kurczaka, które zostało z poprzedniego dnia. To może być mięso z rosołu, pieczone lub smażone. Poszarp je za pomocą widelców, następnie dodaj dobrej jakości sos BBQ.
Na blachę piekarnika wyłóż nachosy następnie dodaj mięso, posyp całość serami oraz pokrojone w plastry papryczki. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 st C na około 15 minut.
Awokado rozgnieć widelcem dodaj kumin, sól i pieprz, pokrojoną w drobną kostkę cebule oraz sok z limonki. Do jogurtu greckiego dodaj majonez oraz czosnek niedźwiedzi. Całość dokładnie wymieszaj.
Do wyjętych z piekarnika gorących nachosów dodaj przygotowane, awokado, sos czosnkowy oraz dodaj posiekaną kolendrę. Pamiętaj o dodaniu cząstek limonek.
Marynowany ser
Składniki:
- 2 krążki sera typu camembert,
- 2 kawałki sera typu feta,
- 2 czerwone cebule,
- zioła suszone: bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn,
- 3 ząbki czosnku,
- 4 suszone pomidory,
- liście laurowe,
- ziele angielskiego,
- pieprz w ziarnach,
- 1 l oliwa extra vergine,
- bochenek dobrej jakości chleba,
- 4 słoiki do marynowania mogą być mniejsze, ale szersze.
Sposób przygotowania:
Ser trzymamy zawsze w lodówce. Taki schłodzony należy pokroić na kwadraty lub prostokąty. Wszystko zależy od jego kształtu. Słoiki należy wyparzyć. W słoiku ułóż warstwę sera, następnie zioła i kolejną warstwę. Czosnek przeciśnij przez prasę, a pomidory suszone pokrój na plasterki. Dodać plastry cebuli, liście laurowe. Przygotowany słoik zalej oliwą tak, aby przykryła ser. Następnie odstaw na 2-3 dni do lodówki.
Serowe Imprezowe Paluchy
Składniki:
- 200 g Sera Cheddar tartego wysokiej jakości,
- 200 g Polskiego Oscypka,
- 2 paczki chłodzonego ciasta francuskiego,
- 4 żółtka,
- łyżka musztardy Dijon,
- łyżeczka pieprzu cayenne,
- sól.
Sposób przygotowania:
W misce połącz ze sobą napowietrzone żółtka, musztardę, sól i pieprz. Następnie tak przygotowaną masą wysmaruj płyty ciasta francuskiego. Posyp obficie serem i dociśnij. Odstaw na godzinę do lodówki, Następnie Pokrój na długie paluchy o szerokości około 1 cm. Odsuń od siebie i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st przez koło 15 minut.
Zobacz także:
- Smażony ser - prosta przekąska w kilku krokach. Poznaj sprawdzony przepis
- Ser żółty - który jest najlepszy i jak go wybrać?
- Ser robiony z miłością. "Na całym świecie jest tylko 8 rolników, którzy mogą go produkować"
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News