Koryciński ser z Szumowa
Agnieszka Gremza wraz z rodziną mieszka w gminie Korycin, która słynie z produkcji znanego na całą Polskę sera korycińskiego. - W promieniu dwóch kilometrów nie ma kompletnie nic, tylko pola, łąki, drzewa i rzeka - stwierdziła.
Agnieszka postanowiła zdradzić naszemu reporterowi, jak zrobić prawdziwy ser koryciński. - Mamy nagrzane mleczko, wlewamy podpuszczkę, czyli enzym, który ścina mleko, po to, żeby powstał skrzep serowy. Następnie zlewamy serwatkę i co dwie godziny musimy przewracać, żeby nam wszystko ściekło. Następnie bierzemy każdą kulkę i nacieramy solą - wyjaśniła producentka serów.
Jakie sery ludzie kupują najczęściej?
Jak powiedziała Agnieszka Gremza, klienci najchętniej wybierają świeże sery, choć są i tacy, którzy mówią "Da mi pani taki ser, żeby pachniał skarpetami". Dodała także, że najbardziej rekomenduje podawanie sera z pomidorami i olejem.
Agnieszka Gremza zdradziła, że geneza sera korycińskiego na Podlasiu wynika stąd, że na całym świecie jest tylko ośmiu rolników, którzy mogą produkować ser koryciński.
Skąd na Podlasie przybyła tradycja sera korycińskiego? Zobacz cały materiał wideo.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl. Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Mikołaj Rey na tropie cebuli czarownic. Jakie właściwości ma czosnek niedźwiedzi?
- Mikołaj Rey poszukuje nowych smaków. Na Mazowszu odkrył pyzuchy: "Jakie to pyszne!"
- Mikołaj Rey z wizytą na Kaszubach. Zapraszamy do królestwa pachnącego chleba
Autor: Anna Gondecka
Reporter: Łukasz Kowalski, Mikołaj Rey
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN