Ser robiony z miłością. "Na całym świecie jest tylko 8 rolników, którzy mogą go produkować"

Źródło: Dzień Dobry TVN
Ser robiony z miłością
Ser robiony z miłością
Ręka z Nicei, czyli jak Rey został piekarzem
Ręka z Nicei, czyli jak Rey został piekarzem
Konno przez świat
Konno przez świat
Kolejna wyprawa Mikołaja Sondeja
Kolejna wyprawa Mikołaja Sondeja
Połączył podróże z treningami
Połączył podróże z treningami
Opowieści żeglarza Romana Paszke o dalekomorskich podróżach
Opowieści żeglarza Romana Paszke o dalekomorskich podróżach
Do zobaczenia w Bolonii
Do zobaczenia w Bolonii
Podróżnik przepłynął najdłuższy fiord na świecie
Podróżnik przepłynął najdłuższy fiord na świecie
Życie na kółkach Zosi i Jakuba
Życie na kółkach Zosi i Jakuba
Kapitan Baranowski wyrusza w samotny rejs
Kapitan Baranowski wyrusza w samotny rejs
Podróżuje i pomaga dzieciom z różnych stron świata
Podróżuje i pomaga dzieciom z różnych stron świata
Rowerem przez Afrykę
Rowerem przez Afrykę
Kuba przed czterdziestką odwiedził 91 krajów
Kuba przed czterdziestką odwiedził 91 krajów
Łukasz i jego podróż przez Bajkał
Łukasz i jego podróż przez Bajkał
Od 7 lat na piechotę przez świat
Od 7 lat na piechotę przez świat
Ser koryciński to prawdziwy żółty ser dojrzewający, który jest wytwarzany tradycyjnymi metodami. Produkuje się go z niepasteryzowanego mleka krowiego w Korycinie na Podlasiu. Mikołaj Rey spotkał się z producentką tradycyjnych serów korycińskich z Szumowa Agnieszką Gremzą.

Koryciński ser z Szumowa

Agnieszka Gremza wraz z rodziną mieszka w gminie Korycin, która słynie z produkcji znanego na całą Polskę sera korycińskiego. - W promieniu dwóch kilometrów nie ma kompletnie nic, tylko pola, łąki, drzewa i rzeka - stwierdziła.

Agnieszka postanowiła zdradzić naszemu reporterowi, jak zrobić prawdziwy ser koryciński. - Mamy nagrzane mleczko, wlewamy podpuszczkę, czyli enzym, który ścina mleko, po to, żeby powstał skrzep serowy. Następnie zlewamy serwatkę i co dwie godziny musimy przewracać, żeby nam wszystko ściekło. Następnie bierzemy każdą kulkę i nacieramy solą - wyjaśniła producentka serów.

Jakie sery ludzie kupują najczęściej?

Jak powiedziała Agnieszka Gremza, klienci najchętniej wybierają świeże sery, choć są i tacy, którzy mówią "Da mi pani taki ser, żeby pachniał skarpetami". Dodała także, że najbardziej rekomenduje podawanie sera z pomidorami i olejem.

Agnieszka Gremza zdradziła, że geneza sera korycińskiego na Podlasiu wynika stąd, że na całym świecie jest tylko ośmiu rolników, którzy mogą produkować ser koryciński.

Skąd na Podlasie przybyła tradycja sera korycińskiego? Zobacz cały materiał wideo.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl. Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Anna Gondecka

Reporter: Łukasz Kowalski, Mikołaj Rey

Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana