Halloumi ma białą barwę, jest elastyczny, półtwardy i bardzo smaczny. Największym konsumentem tego sera jest Wielka Brytania. Może być spożywany na wiele sposobów. Ser halloumi smażony? A może grillowany ser halloumi? Poznaj najlepsze przepisy z wykorzystaniem tego cypryjskiego przysmaku!
Ser halloumi – skład i właściwości
Ser halloumi produkowany jest wyłącznie na Cyprze. Jest jednym z najważniejszych cypryjskich towarów eksportowych. Można go spotkać w różnych odmianach. Wytwarzany może być tylko z mleka owczego albo z mieszanki mleka owczego, krowiego i koziego. Ser ten można spotkać również z dodatkiem mięty. Wyśmienicie smakuje w każdej postaci, można go więc jeść zarówno na surowo, jak i dodawać do najróżniejszych dań. Ma biały kolor, a jeżeli jest z dodatkiem mięty – biało-zielony. Halloumi charakteryzuje się sporą elastycznością. Prawie w połowie składa się z wody, reszta to tłuszcz, białko i sól. A czy ser halloumi jest zdrowy? Tak. Zawiera dużo witamin, przede wszystkim A, D, E, K, C, a także magnez, potas, sód i fosfor. Jeżeli chodzi o kalorie, ser halloumi nie wypada zbyt dobrze. W 100 gramach sera znajduje się aż 313 kcal, dlatego nie poleca się go osobom dbającym o linię oraz walczącym ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu we krwi. Ser ten znany jest jako grecki ser halloumi. Dlaczego? Ponieważ w naszych sklepach najczęściej można go znaleźć właśnie na półkach z produktami greckimi. Trzeba jednak pamiętać, że jest to wyrób cypryjski.
Ser halloumi – przepisy
Ser z Cypru nadaje się do wielu potraw. Jak przyrządzić ser halloumi, aby był naprawdę smaczny? Poniżej kilka przepisów, w których ser holloumi sprawdzi się wyśmienicie! Sałatka z ananasem i grillowanym serem halloumi
Składniki (na 2 porcje):
- 200 g sera halloumi,
- ½ małego ananasa,
- garść orzechów nerkowca,
- opakowanie roszponki,
- mały kawałek imbiru (2–3 cm),
- ½ granatu,
- 2 łyżki syropu klonowego,
- kilka/kilkanaście listków mięty,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sok wyciśnięty z 1 limonki.
Przygotowanie: 1. Rozgrzej patelnię i upraż orzechy nerkowca. Odłóż je na talerz. 2. Pokrój w plasterki ananasa i ser halloumi. Wlej na patelnię oliwę z oliwek, włóż plasterki sera i podsmaż z obu stron – grillowany ser halloumi łatwo odchodzi od patelni. Przełóż go na talerz. Na tej samej patelni ułóż plastry ananasa i grilluj przez kilka minut z obu stron. 3. Przygotuj sos. Zetrzyj imbir do miseczki, dodaj sok z limonki, odrobinę oliwy i syrop klonowy. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku. Przelej sos do rondelka i gotuj, aż zgęstnieje. Przelej z powrotem do miseczki i dodaj drobno pokrojoną miętę. 4. Rozłóż na talerzach liście roszponki. Na nich ułóż plasterki sera i ananasa i posyp orzechami. Polej wszystko sosem i udekoruj pestkami granatu. Potrawa dobrze smakuje i pięknie wygląda! Jajecznica z warzywami serem halloumi Składniki (na 2 porcje):
- 3 jajka,
- 80 g cukinii,
- ½ średniej papryki,
- ½ małej cebuli,
- 5 plastrów sera halloumi,
- łyżka szczypiorku,
- łyżka masła,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: 1. Jajka wbij do miseczki i roztrzep. 2. Rozgrzej patelnię, podpiecz plastry sera z obu stron i przełóż na talerz. 3. Cebulę, paprykę i cukinię pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Kiedy będą miękkie, dodaj łyżkę masła, a gdy się roztopi i połączy z warzywami, wlej roztrzepane jajka. Dołóż usmażony ser, delikatnie wszystko wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem. 4. Podaj jajecznicę posypaną szczypiorkiem.
Zapiekanka z batatami i serem halloumi Składniki (na 4 porcje):
- batat,
- papryka,
- 2 ziemniaki,
- 2 ząbki czosnku,
- czerwona cebula,
- 6 plastrów sera halloumi,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżeczka natki pietruszki,
- przyprawy: sól i pieprz.
Przygotowanie: 1. Ziemniaki, batat i paprykę pokrój w drobną kosteczkę, a cebulę w plastry. 2. Włóż wszystko do miski, dodaj zmiażdżony czosnek, oliwę z oliwek i wymieszaj. Dodaj przyprawy i pietruszkę. 3. Przełóż warzywa do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200℃. Piecz 30–40 minut, a potem dołóż na wierzch plastry sera. Zapiekaj całość jeszcze kilka minut, aż ser się roztopi. Zapiekanka wyśmienicie smakuje z półwytrawnym białym winem. Ser halloumi jest bardzo smaczny, zwłaszcza grillowany. Zawiera też dużo witamin i składników mineralnych. Warto zatem od czasu do czasu urozmaicić nim codzienne dania.
Zobacz także:
- Ser halloumi z figą - przysmak kuchni ajurwedyjskiej
- Halloumi i podpłomyki
- Pieczony bakłażan z serem halloumi i warzywami - prosty pomysł na pyszny obiad
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: BURCU ATALAY TANKUT/Getty Images