Najlepsze przepisy z serem halloumi. Koniecznie wypróbuj na obiad

Źródło: Dzień Dobry TVN
Serowe królestwo
Serowe królestwo
Słodkie włoskie życie w kuchni Cristiny
Słodkie włoskie życie w kuchni Cristiny
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Lekka kuchnia Cristiny Catese
Lekka kuchnia Cristiny Catese
Grzybobranie po włosku z Cristiną Catese
Grzybobranie po włosku z Cristiną Catese
Cristina Catese i jej (g)lato
Cristina Catese i jej (g)lato
Halloumi to ser, który wytwarzany jest na Cyprze. Jest jednym z najbardziej znanych, ale też najważniejszych składników w kuchni tego kraju. Produkuje się go z mleka owczego, ale można spotkać również ser halloumi z mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego.

Halloumi ma białą barwę, jest elastyczny, półtwardy i bardzo smaczny. Największym konsumentem tego sera jest Wielka Brytania. Może być spożywany na wiele sposobów. Ser halloumi smażony? A może grillowany ser halloumi? Poznaj najlepsze przepisy z wykorzystaniem tego cypryjskiego przysmaku!

Ser halloumi – skład i właściwości

Ser halloumi produkowany jest wyłącznie na Cyprze. Jest jednym z najważniejszych cypryjskich towarów eksportowych. Można go spotkać w różnych odmianach. Wytwarzany może być tylko z mleka owczego albo z mieszanki mleka owczego, krowiego i koziego. Ser ten można spotkać również z dodatkiem mięty. Wyśmienicie smakuje w każdej postaci, można go więc jeść zarówno na surowo, jak i dodawać do najróżniejszych dań. Ma biały kolor, a jeżeli jest z dodatkiem mięty – biało-zielony. Halloumi charakteryzuje się sporą elastycznością. Prawie w połowie składa się z wody, reszta to tłuszcz, białko i sól. A czy ser halloumi jest zdrowy? Tak. Zawiera dużo witamin, przede wszystkim A, D, E, K, C, a także magnez, potas, sód i fosfor. Jeżeli chodzi o kalorie, ser halloumi nie wypada zbyt dobrze. W 100 gramach sera znajduje się aż 313 kcal, dlatego nie poleca się go osobom dbającym o linię oraz walczącym ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu we krwi. Ser ten znany jest jako grecki ser halloumi. Dlaczego? Ponieważ w naszych sklepach najczęściej można go znaleźć właśnie na półkach z produktami greckimi. Trzeba jednak pamiętać, że jest to wyrób cypryjski.

Ser halloumi – przepisy

Ser z Cypru nadaje się do wielu potraw. Jak przyrządzić ser halloumi, aby był naprawdę smaczny? Poniżej kilka przepisów, w których ser holloumi sprawdzi się wyśmienicie! Sałatka z ananasem i grillowanym serem halloumi

Składniki (na 2 porcje):

  • 200 g sera halloumi,
    • ½ małego ananasa,
      • garść orzechów nerkowca,
        • opakowanie roszponki,
          • mały kawałek imbiru (2–3 cm),
            • ½ granatu,
              • 2 łyżki syropu klonowego,
                • kilka/kilkanaście listków mięty,
                  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
                    • sok wyciśnięty z 1 limonki.

                      Przygotowanie: 1. Rozgrzej patelnię i upraż orzechy nerkowca. Odłóż je na talerz. 2. Pokrój w plasterki ananasa i ser halloumi. Wlej na patelnię oliwę z oliwek, włóż plasterki sera i podsmaż z obu stron – grillowany ser halloumi łatwo odchodzi od patelni. Przełóż go na talerz. Na tej samej patelni ułóż plastry ananasa i grilluj przez kilka minut z obu stron. 3. Przygotuj sos. Zetrzyj imbir do miseczki, dodaj sok z limonki, odrobinę oliwy i syrop klonowy. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku. Przelej sos do rondelka i gotuj, aż zgęstnieje. Przelej z powrotem do miseczki i dodaj drobno pokrojoną miętę. 4. Rozłóż na talerzach liście roszponki. Na nich ułóż plasterki sera i ananasa i posyp orzechami. Polej wszystko sosem i udekoruj pestkami granatu. Potrawa dobrze smakuje i pięknie wygląda! Jajecznica z warzywami serem halloumi Składniki (na 2 porcje):

                      • 3 jajka,
                        • 80 g cukinii,
                          • ½ średniej papryki,
                            • ½ małej cebuli,
                              • 5 plastrów sera halloumi,
                                • łyżka szczypiorku,
                                  • łyżka masła,
                                    • sól i pieprz do smaku.

                                      Przygotowanie: 1. Jajka wbij do miseczki i roztrzep. 2. Rozgrzej patelnię, podpiecz plastry sera z obu stron i przełóż na talerz. 3. Cebulę, paprykę i cukinię pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Kiedy będą miękkie, dodaj łyżkę masła, a gdy się roztopi i połączy z warzywami, wlej roztrzepane jajka. Dołóż usmażony ser, delikatnie wszystko wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem. 4. Podaj jajecznicę posypaną szczypiorkiem.

                                      Zapiekanka z batatami i serem halloumi Składniki (na 4 porcje):

                                      • batat,
                                        • papryka,
                                          • 2 ziemniaki,
                                            • 2 ząbki czosnku,
                                              • czerwona cebula,
                                                • 6 plastrów sera halloumi,
                                                  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
                                                    • łyżeczka natki pietruszki,
                                                      • przyprawy: sól i pieprz.

                                                        Przygotowanie: 1. Ziemniaki, batat i paprykę pokrój w drobną kosteczkę, a cebulę w plastry. 2. Włóż wszystko do miski, dodaj zmiażdżony czosnek, oliwę z oliwek i wymieszaj. Dodaj przyprawy i pietruszkę. 3. Przełóż warzywa do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200℃. Piecz 30–40 minut, a potem dołóż na wierzch plastry sera. Zapiekaj całość jeszcze kilka minut, aż ser się roztopi. Zapiekanka wyśmienicie smakuje z półwytrawnym białym winem. Ser halloumi jest bardzo smaczny, zwłaszcza grillowany. Zawiera też dużo witamin i składników mineralnych. Warto zatem od czasu do czasu urozmaicić nim codzienne dania.

                                                        Zobacz także:

                                                        Autor: Adrian Adamczyk

                                                        Źródło zdjęcia głównego: BURCU ATALAY TANKUT/Getty Images

                                                        podziel się:

                                                        Pozostałe wiadomości

                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                        Materiał promocyjny

                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana