Zdjęcie: Jan Kucharzyk / East News
Spring rools
Składniki:
2 opakowania papieru ryżowego
1 czerwona papryka
Pęczek rzodkiewki
Cebulka dymka
Szczypiorek
¼ kapusty pekińskiej
2 marchewki
Szklanka kiełków fasoli
1 ogórek
1 czerwona cebula
Mięta, kolendra
Sos:
Sos sojowy 100ml
Papryczka chili
1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Ogórka, paprykę i marchewkę pokrój w słupki, kapustę pekińska w paski a rzodkiewkę w plasterki. Szczypiorek i cebulkę pokrój na 4 centymetrowe kawałki, miętę i kolendrę posiekaj. Arkusz papieru ryżowego skrop zimną wodą aby zmiękł, zawiń jego boczne półokrągłe boki do środka (tak aby tworzyły linę prostą). Na środku arkusza połóż wybrane przez ciebie warzywa: kapustę, marchewkę, paprykę, ogórka, kiełki fasoli, dodaj zioła, szczypiorek, cebulkę. Warzywa mogę a nawet powinny wystawać poza granice arkusza. Papier ryżowy zawiń w rulonik, a następnie przekrój go w połowie. Czynność powtarzaj aż do wyczerpania zapasów ;) Połówki ruloników układaj pionowo lub poziomo na talerzu. Podawaj z sosem sojowym z dodatkiem czosnku i Chili.
Sałatka wiosenna
Składniki:
4 jajka
2 ogórek
2 pęczki rzodkiewek
pęczek szczypiorku
Cebulka dymka
Główka sałaty masłowej
6 łyżek jogurtu naturalnego
6 łyżek gęstej śmietany
Sok z cytryny
sól
pieprz
Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo. Ogórka obierz i pokrój w drobna kostkę, Sałatę pokrój w drobniutkie paseczki a rzodkiewkę w kostkę. Cebulkę i szczypiorek posiekaj. Jajka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jogurt wymieszaj z śmietana, sokiem z cytryny, sola i pieprzem. W dużej misce wymieszaj wszystkie warzywa i jajka, polej sosem i wymieszaj raz jeszcze.
Sałatka z grillowanymi warzywami i serem halloumi
Składniki:
1 bakłażan
2 cukinie
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
200g cypryjskiego sera halloumi
200g roszponki
Oliwa z oliwek
3 ząbki czosnku
Świeży tymianek
Ocet balsamiczny
Sok z cytryny
Przygotowanie:
Bakłażana, cukinie i paprykę pokrój w paski, przełóż je do naczynia żaroodpornego. Dodaj do nich pokrojony czosnek, tymianek, polej obficie oliwą z oliwek. Wstaw na 30 minut do piekarnika o temperaturze 200 stopni. Ser pokrój na plastry, smaż je na odrobinie oliwy, około 2 minut z każdej strony. Warzywa przełóż na talerze, połóż na nich ser, udekoruj roszponką polej odrobina oliwy, octu i soku z cytryny.
Tosty francuskie z bryndzą i kolorową sałatka
Składniki:
8 kromek chleba tostowego
150g bryndzy
1 jajo
100ml mleka
200g rukoli
12 pomidorków truskawkowych
1 czerwona cebula
70g czarnych oliwek
Cebulka dymka
Masło do smażenia
Świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Pomidorki pokrój na ćwiartki, oliwki w plasterki, a cebule w piórka. 4 tosty posmaruj grubą warstwą bryndzy, przykryj pozostałymi tostami. Kromki maczaj w jajku wymieszanym z mlekiem. Smaż je na maśle około 2,3 minuty z każdej strony. Na talerzach rozłóż ruklę, pokrojone warzywa, połóż tosty pokrojone w trójkąty, posyp cebulką dopraw świeżo mielonym pieprzem.
Podpłomyki, czyli idealny dodatek do każdej sałatki
Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka wody
Oliwa
sól, pieprz
+kminek, czosnek granulowany, ostra papryka , płatki zbożowe, pestki dyni
Przygotowanie :
Mąkę wymieszaj z wodą i dwoma szczyptami soli oraz dowolnie wybranymi dodatkami (lub bez nich). Ciasto powinno być dość miękkie. Odrywaj po małym kawałku ciasta. Rozpłaszcz go i cienko rozwałkuj. Patelnie rozgrzej, przypiekaj na niej podpłomyki nie używając tłuszczu, około 1 minuty z każdej strony.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN