salatka

    salatka

    Sałatka z ogórków w słoiku to jedna z najbardziej popularnych potraw w polskich spiżarniach. Warto mieć ją w zanadrzu, kiedy skończy się sezon na owoce i warzywa. Przygotowanie sałatki z ogórków, którą będziemy się cieszyć zimą, jest bardzo proste.

    Lato to czas, kiedy możemy cieszyć się świeżymi warzywami. Można je przyrządzać zarówno na śniadanie czy obiad, jak i kolację. Zobacz, jak w kuchni Dzień Dobry TVN Marieta Marecka robi hiszpańską tortillę z pomidorami, sałatkę z arbuzem, ziołami i octem balsamicznym oraz cukinię z tymiankiem i słonecznikiem.

    Sezonowe warzywa i owoce to zawsze doskonały pomysł na lekki, zdrowy i często prosty posiłek. Tak jest w przypadku sałatki ze szparagami i truskawkami. Sprawdź, jak ją zrobić i przygotuj, zanim sezon na jej składniki dobiegnie końca.

    Jak można pomóc sobie dietą przy syndromie jelita drażliwego? Jakie są zasady diety FODMAP? O tym w naszej kuchni opowiada dr Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny. Poznaj jej przepisy na burgery z boćwiną, paprykę faszerowaną soczewicą, tofu lub wołowinę z makaronem z cukinii, koktajl imbirowy z bananem i ananasem oraz sałatki: z granatem i komosą ryżową oraz z wędzoną makrelą i jajkiem.

    Na imprezę, do pracy, na szybki obiad czy jako przekąskę - nic się nie sprawdzi się tak dobrze, jak zimne dania, które zdają egzamin w wielu sytuacjach. Co więcej, możemy je wykorzystać jako przystawki lub dodatek do dań głównych, ale także utworzyć z nich bufet. Zobacz, jak w naszej kuchni David Gaboriaud przyrządza sałatkę z cytrusami i burratą, bowl z makaronem udon i warzywami, pastę z białej fasoli i rozmarynu oraz zielone smoothie z bananem i awokado.

    Aleksandra Juszkiewicz do końca "nie oddała fartucha", podbiła serca jurorów i wygrała 9. edycję "MasterChef Polska". W naszym programie zdradziła swoje patenty na pyszne potrawy, które zaprowadziły ją na kulinarny szczyt. Poznaj jej przepisy na pierogi z puree ziemniaczanymi, mazurską sałatkę z chrupiącymi okonkami, sandacza smażonego z sosem na bazie kwaśnej śmietany i rodzynek oraz drożdżowe makowiki.

    Szybkie, proste i zdrowe przekąski to idealna propozycja na sobotę. Warto przy tym sięgnąć po produkty najwyższej jakości. W naszej kuchni Piotr Kucharski przyrządza z nich sałatkę z pieczonej fety, puree z duszonym porem i jajkiem oraz kruche ciasto z dżemem i twarogiem. Sprawdź jego niezawodne przepisy.

    Caponata, zapiekanka chłopska, gołąbki w węgierskim stylu, pulpeciki z ziemniaków, sałatka z kapusty i carbonara - to dania, które można zrobić z tego, co nam zostało w lodówce. Janek Kuroń pokaże też, jak przygotować buraczany zakwas na odporność.

    Truskawki tylko na słodko? Jasiek Kuroń obala mity i przygotowuje je na wytrawnie, a pasują nawet do ryby. Zobacz, jak przygotować z truskawkami: halibuta, polędwiczki wieprzowe, roladki z piersi kurczaka oraz zieloną sałatkę z wędzonym pstrągiem.

    Jakie smaki nierozerwalnie łączą się Wam z wakacjami? W kuchni Dzień Dobry TVN Tomek Woźniak przedstawił nam swoje wakacyjne wspomnienia kulinarne. W naszym studiu zapachniało latem :)

    Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN pokazał jak zrobić: kiszone koktajlówki, dżem pomidorowo-bazyliowy, faszerowane pomidory, sałatkę z pomidorów i krem z jasnych pomidorów. Powiedział również, który gatunek pomidorów najlepiej sprawdzi się w poszczególnych daniach.

    Kurki to jedne z najpopularniejszych i najłatwiej dostępnych grzybów w Polsce. Jak wykorzystać je w kuchni poza dodaniem do porannej jajecznicy albo sosu? Jan Kuroń, w kuchni Dzień Dobry TVN, radził, jak czyścić kurki i przygotował z nich: zupę krem, quiche z boczkiem i sałatkę. Czy wiecie, czym charakteryzuje się "ciasto ujajone", za którym tak przepada Marcin Prokop ;-)

    Co robisz z z czerstwym pieczywem? Wyrzucasz? Oddajesz zwierzętom? A może wykorzystujesz go podczas gotowania? W kuchni Dzień Dobry TVN mistrzyni piekarstwa Monika Walecka, która zachwyciła samą Nigellę Lawson. Wypróbujcie jej proste przepisy oparte o chleb drugiej świeżości: pudding bread, bruschetty z pieczonymi pomidorami Migdałowo-kalafiorową zupę z chlebem i letnią panzanellę. Rodzina będzie zachwycona!

    Czarna porzeczka to nasza rodzima bomba witaminowa. Niestety w naszych ogrodach jej krzaki coraz częściej zastępuje borówka amerykańska. Wróćmy do porzeczki! W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan i Agnieszka Cegielska pokazali przepisy z porzeczką. Zobacz, jak zrobić schabowego z kostką, tort i sałatkę. Smacznego!

    Monika Walecka, piekarz i fotograf, w kuchni Dzień Dobry TVN opowiedziała o swojej chlebowej pasji i przygotowała: tosty z sałatką z grillowanego łososia, sałatkę z kopru włoskiego, truskawek i parmezanu, kremówkę w kieliszku, ziemniaczane hasselbaki z cheddarem, boczkiem i jalapeno. Skorzystajcie z jej przepisów!

    Może i kuchnia "pudełkowa" to hit ostatniego sezonu, ale to nie znaczy, że lunchu nie możemy wziąć do pracy w innej formie. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski pokazał jak przygotować jedzenie do pracy w... słoiku! Wypróbuj jego proste i szybkie przepisy na: ogórkowy chłodnik, warstwowe sałatki, koktajl i owsiankę.

    Często brakuje nam pomysłu na śniadanie i przygotowanie śniadania kończy się na zrobieniu nudnych kanapek. W kuchni Dzień Dobry TVN Beata Śniechowska zdradziła przepisy, dzięki którym śniadanie stanie się ulubionym posiłkiem dnia całej rodziny. Zobaczcie jej przepisy na: omlet cesarski, jajecznicę z duszonymi rzodkiewkami, sałatkę chlebową z tuńczykiem, budyń bananowo-jaglany i owsiankę. Smacznego!

    Po okresie zimowym nasz organizm łaknie nowalijek i świeżych warzyw. Dobrze przyjąć je w postaci sałatki. Nie masz na nią pomysłu? Sprawdź, jakie propozycje ma dla Ciebie Andrzej Polan. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował: sałatkę na ciepło z awokado, nachosów i chorizo, brokuły z ricottą i botwinką oraz sałatę masłową z kurczakiem, mango i ogórkiem.

    Po Wielkanocy trzeba pozwolić odpocząć swojemu żołądkowi od tłustego jedzenia. Dlatego w kuchni Dzień Dobry TVN Cristina Catese przygotowała lekkostrawne dania rodem z Włoch: ciocco-pera, sałatkę wiejską, sałatkę dziadka i giardiniera alla romana. Skorzystajcie z przepisów!

    Agnieszka Jastrzębska spytała gwiazdy o ich popisowe świąteczne dania. Zobaczcie jakie potrawy przygotowują na święta: Edyta Herbuś, Klaudia Halejcio, Joanna Jabłczyńska, Aneta Zając i Agnieszka Kaczorowska.

    Przystojny i pewny siebie Rafał Maślak wraz z bratem Olkiem postanowili stoczyć pojedynek na sałatki z łososiem. Czyja była lepsza? Kto lepiej oskórował rybę? Zobaczcie najważniejszą walkę tego tygodnia!

    Odwiecznym problemem każdej mamy jest namówienie dziecka do jedzenia owoców i warzyw. Jak to zrobić? W kuchni Dzień Dobry TVN Kamila Szczawińska razem z córką Kalinką pokazały wszystkim dzieciakom, że nie takie warzywa straszne jak je malują!