Zapiekany kalafior, sałatka z malinami i ratatujka. Poznaj wyjątkowe przepisy Mariety Mareckiej
Lato trwa w najlepsze, a wraz z nim sezon na warzywa i owoce. Jak maksymalnie wykorzystać ten wyjątkowy czas i cieszyć się smakiem prosto z natury? Zobacz, jakie przepisy na wyjątkowe dania przygotowała Marieta Marecka.
Sałatka z ogórków w słoiku to jedna z najbardziej popularnych potraw w polskich spiżarniach. Warto mieć ją w zanadrzu, kiedy skończy się sezon na owoce i warzywa. Przygotowanie sałatki z ogórków, którą będziemy się cieszyć zimą, jest bardzo proste.
Joanna Przetakiewicz zdradziła przepis na ulubione, letnie danie. "Szał i obłęd"
Joanna Przetakiewicz przygotowała dla swoich fanów małą niespodziankę. W niedzielny poranek projektantka podzieliła się w sieci przepisem na ulubioną, letnią sałatkę. Pokazała też, jak ją zrobić krok po kroku. "Jest zdrowo, kolorowo i przepysznie" – zapewniła gwiazda w opublikowanym nagraniu.
Letnie dania z warzyw. Poznaj wyjątkowe przepisy Mariety Mareckiej
Lato to czas, kiedy możemy cieszyć się świeżymi warzywami. Można je przyrządzać zarówno na śniadanie czy obiad, jak i kolację. Zobacz, jak w kuchni Dzień Dobry TVN Marieta Marecka robi hiszpańską tortillę z pomidorami, sałatkę z arbuzem, ziołami i octem balsamicznym oraz cukinię z tymiankiem i słonecznikiem.
Sezonowe warzywa i owoce to zawsze doskonały pomysł na lekki, zdrowy i często prosty posiłek. Tak jest w przypadku sałatki ze szparagami i truskawkami. Sprawdź, jak ją zrobić i przygotuj, zanim sezon na jej składniki dobiegnie końca.
Jagoda Łaganowska ma 11 lat, pochodzi z miejscowości Sosnówiec i właśnie wygrała 6. edycję programu "MasterChef Junior". W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała swoje popisowe dania. To sałatka z serem halloumi i truskawkami, filet z łososia z zielonymi szparagami, a na deser brownie z sosem z owoców leśnych.
Dania dla cierpiących na syndrom jelita drażliwego. Wypróbuj przepisy dietetyczki
Jak można pomóc sobie dietą przy syndromie jelita drażliwego? Jakie są zasady diety FODMAP? O tym w naszej kuchni opowiada dr Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny. Poznaj jej przepisy na burgery z boćwiną, paprykę faszerowaną soczewicą, tofu lub wołowinę z makaronem z cukinii, koktajl imbirowy z bananem i ananasem oraz sałatki: z granatem i komosą ryżową oraz z wędzoną makrelą i jajkiem.
Wiemy, z czego składa się dieta Magdy Gessler. Gwiazda pokazała swój talerz
Magda Gessler od lat rewolucjonizuje oblicze polskiej gastronomii. Pomogła już setkom lokali rozkręcić swój biznes, jednocześnie inspirując widzów do zmian w swojej kuchni. Tym razem restauratorka pokazała, co je na planie "Kuchennych Rewolucji".
Kurczak panierowany, krokieciki i babka z makiem. Poznaj przepisy Piotra Kucharskiego
Kurczak panierowany w parmezanie, krokieciki ziemniaczano-jajeczne z zimową sałatką oraz babka z makiem i smażonymi cytrynami. Takie dania przygotowuje w naszej kuchni Piotr Kucharski. Oto jego wypróbowane przepisy.
Sałatka z batatów, muffinki z boczkiem i faszerowane jajka. Oto niezwykłe przepisy na dania z majonezem
Majonez wybitnie komponuje się zarówno z daniami tradycyjnymi, jak i tymi w nowoczesnym wydaniu. W naszej kuchni powstają z niego takie dania jak sałatka z batatów z sosem majonezowym, majonezowe muffinki z boczkiem i awokado oraz faszerowane jaja z czarnym majonezem habanero. Sprawdź wyjątkowe przepisy Grzegorza Zawieruchy.
Przekąski na każdą okazję. Poznaj przepisy Davida Gaboriauda
Na imprezę, do pracy, na szybki obiad czy jako przekąskę - nic się nie sprawdzi się tak dobrze, jak zimne dania, które zdają egzamin w wielu sytuacjach. Co więcej, możemy je wykorzystać jako przystawki lub dodatek do dań głównych, ale także utworzyć z nich bufet. Zobacz, jak w naszej kuchni David Gaboriaud przyrządza sałatkę z cytrusami i burratą, bowl z makaronem udon i warzywami, pastę z białej fasoli i rozmarynu oraz zielone smoothie z bananem i awokado.
W naszej kuchni rządzi Aleksandra Juszkiewicz. Poznaj przepisy zwyciężczyni 9. edycji MasterChefa!
Aleksandra Juszkiewicz do końca "nie oddała fartucha", podbiła serca jurorów i wygrała 9. edycję "MasterChef Polska". W naszym programie zdradziła swoje patenty na pyszne potrawy, które zaprowadziły ją na kulinarny szczyt. Poznaj jej przepisy na pierogi z puree ziemniaczanymi, mazurską sałatkę z chrupiącymi okonkami, sandacza smażonego z sosem na bazie kwaśnej śmietany i rodzynek oraz drożdżowe makowiki.
Buraczane carpaccio, pieczarki z patelni, placek mandarynkowy. Sylwestrowe przekąski last minute Piotra Kucharskiego
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował sylwestrowe przekąski last minute. Na naszym stole pojawiły się: buraczane carpaccio z wędzonym łososiem, pieczarki z patelni, sałatka z bakłażana i ciecierzycy, chleb z camembertem i placek mandarynkowy.
Przekąski - szybkie, proste i zdrowe. Zobacz, co proponuje Piotr Kucharski
Szybkie, proste i zdrowe przekąski to idealna propozycja na sobotę. Warto przy tym sięgnąć po produkty najwyższej jakości. W naszej kuchni Piotr Kucharski przyrządza z nich sałatkę z pieczonej fety, puree z duszonym porem i jajkiem oraz kruche ciasto z dżemem i twarogiem. Sprawdź jego niezawodne przepisy.
Caponata, zapiekanka chłopska, gołąbki w węgierskim stylu, pulpeciki z ziemniaków, sałatka z kapusty i carbonara - to dania, które można zrobić z tego, co nam zostało w lodówce. Janek Kuroń pokaże też, jak przygotować buraczany zakwas na odporność.
Przekąski na letnie przyjęcie. Poznaj przepisy "zero waste" Kasi Bosackiej
Planujesz letnie przyjęcie w ogrodzie? Skorzystaj z ciekawych propozycji na przekąski, które podasz bez talerzy. Jak przygotować dania "zero waste"? Sprawdź propozycje Kasi Bosackiej.
Truskawki na wytrawnie. Nietypowe pomysły Jaśka Kuronia
Truskawki tylko na słodko? Jasiek Kuroń obala mity i przygotowuje je na wytrawnie, a pasują nawet do ryby. Zobacz, jak przygotować z truskawkami: halibuta, polędwiczki wieprzowe, roladki z piersi kurczaka oraz zieloną sałatkę z wędzonym pstrągiem.
Jakie smaki nierozerwalnie łączą się Wam z wakacjami? W kuchni Dzień Dobry TVN Tomek Woźniak przedstawił nam swoje wakacyjne wspomnienia kulinarne. W naszym studiu zapachniało latem :)
Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN pokazał jak zrobić: kiszone koktajlówki, dżem pomidorowo-bazyliowy, faszerowane pomidory, sałatkę z pomidorów i krem z jasnych pomidorów. Powiedział również, który gatunek pomidorów najlepiej sprawdzi się w poszczególnych daniach.
Kurki to jedne z najpopularniejszych i najłatwiej dostępnych grzybów w Polsce. Jak wykorzystać je w kuchni poza dodaniem do porannej jajecznicy albo sosu? Jan Kuroń, w kuchni Dzień Dobry TVN, radził, jak czyścić kurki i przygotował z nich: zupę krem, quiche z boczkiem i sałatkę. Czy wiecie, czym charakteryzuje się "ciasto ujajone", za którym tak przepada Marcin Prokop ;-)
Z chleba drugiej świeżości: pudding, zupa i sałatka
Co robisz z z czerstwym pieczywem? Wyrzucasz? Oddajesz zwierzętom? A może wykorzystujesz go podczas gotowania? W kuchni Dzień Dobry TVN mistrzyni piekarstwa Monika Walecka, która zachwyciła samą Nigellę Lawson. Wypróbujcie jej proste przepisy oparte o chleb drugiej świeżości: pudding bread, bruschetty z pieczonymi pomidorami Migdałowo-kalafiorową zupę z chlebem i letnią panzanellę. Rodzina będzie zachwycona!
Czarna porzeczka to nasza rodzima bomba witaminowa. Niestety w naszych ogrodach jej krzaki coraz częściej zastępuje borówka amerykańska. Wróćmy do porzeczki! W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan i Agnieszka Cegielska pokazali przepisy z porzeczką. Zobacz, jak zrobić schabowego z kostką, tort i sałatkę. Smacznego!
Przepisy tak proste, że nawet Dorota da im radę ;-)
Monika Walecka, piekarz i fotograf, w kuchni Dzień Dobry TVN opowiedziała o swojej chlebowej pasji i przygotowała: tosty z sałatką z grillowanego łososia, sałatkę z kopru włoskiego, truskawek i parmezanu, kremówkę w kieliszku, ziemniaczane hasselbaki z cheddarem, boczkiem i jalapeno. Skorzystajcie z jej przepisów!
Może i kuchnia "pudełkowa" to hit ostatniego sezonu, ale to nie znaczy, że lunchu nie możemy wziąć do pracy w innej formie. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski pokazał jak przygotować jedzenie do pracy w... słoiku! Wypróbuj jego proste i szybkie przepisy na: ogórkowy chłodnik, warstwowe sałatki, koktajl i owsiankę.
Często brakuje nam pomysłu na śniadanie i przygotowanie śniadania kończy się na zrobieniu nudnych kanapek. W kuchni Dzień Dobry TVN Beata Śniechowska zdradziła przepisy, dzięki którym śniadanie stanie się ulubionym posiłkiem dnia całej rodziny. Zobaczcie jej przepisy na: omlet cesarski, jajecznicę z duszonymi rzodkiewkami, sałatkę chlebową z tuńczykiem, budyń bananowo-jaglany i owsiankę. Smacznego!
Po okresie zimowym nasz organizm łaknie nowalijek i świeżych warzyw. Dobrze przyjąć je w postaci sałatki. Nie masz na nią pomysłu? Sprawdź, jakie propozycje ma dla Ciebie Andrzej Polan. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował: sałatkę na ciepło z awokado, nachosów i chorizo, brokuły z ricottą i botwinką oraz sałatę masłową z kurczakiem, mango i ogórkiem.
Po Wielkanocy trzeba pozwolić odpocząć swojemu żołądkowi od tłustego jedzenia. Dlatego w kuchni Dzień Dobry TVN Cristina Catese przygotowała lekkostrawne dania rodem z Włoch: ciocco-pera, sałatkę wiejską, sałatkę dziadka i giardiniera alla romana. Skorzystajcie z przepisów!
Agnieszka Jastrzębska spytała gwiazdy o ich popisowe świąteczne dania. Zobaczcie jakie potrawy przygotowują na święta: Edyta Herbuś, Klaudia Halejcio, Joanna Jabłczyńska, Aneta Zając i Agnieszka Kaczorowska.
Przystojny i pewny siebie Rafał Maślak wraz z bratem Olkiem postanowili stoczyć pojedynek na sałatki z łososiem. Czyja była lepsza? Kto lepiej oskórował rybę? Zobaczcie najważniejszą walkę tego tygodnia!
Odwiecznym problemem każdej mamy jest namówienie dziecka do jedzenia owoców i warzyw. Jak to zrobić? W kuchni Dzień Dobry TVN Kamila Szczawińska razem z córką Kalinką pokazały wszystkim dzieciakom, że nie takie warzywa straszne jak je malują!