Przekąski na każdą okazję. Poznaj przepisy Davida Gaboriauda

Zimna kuchnia
Na imprezę, do pracy, na szybki obiad czy jako przekąskę - nic się nie sprawdzi się tak dobrze, jak zimne dania, które zdają egzamin w wielu sytuacjach. Co więcej, możemy je wykorzystać jako przystawki lub dodatek do dań głównych, ale także utworzyć z nich bufet. Zobacz, jak w naszej kuchni David Gaboriaud przyrządza sałatkę z cytrusami i burratą, bowl z makaronem udon i warzywami, pastę z białej fasoli i rozmarynu oraz zielone smoothie z bananem i awokado.

Sałatka z cytrusami i burratą

Składniki na sałakę z cytrusami

  • 1/2 pomelo
  • 1/2 grejpfrut
  • 1 pomarańcza
  • 1 mandarynka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 burrata lub mozzarella
  • 2 łyżki posiekanych pistacji
  • 2 łyżki pestkami granatu
  • kilka listków mięty
  • płatki chilli lub pieprz
  • sól

Przygotowanie sałatki z cytrusami

  1. Obierz wszystkie owoce. Następnie pokrój je w plasterki. Ułóż plasterki na talerzu. Pośrodku ułóż burratę lub mozzarellę.
  2. Polej całość oliwą, dopraw solą i posyp pestkami granatu, posiekanymi pistacjami, płatkami chilli i listkami mięty.

Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

Bowl z makaronem udon i warzywami

Składniki na bowl z makaronem udon i warzywami

  • makaron udon (suchy)
  • 1 marchewka
  • 1 średni ogórek
  • świeża kolendra
  • łodyżka dymki
  • 2 łyżki posiekanych orzechów arachidowych
  • kawałek imbiru o grubości 3 cm
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • łyżka oleju sezamowego
  • łyżka cukru trzcinowego
  • ząbek czosnku

Przygotowanie bowl z makaronem udon i warzywami

  1. Ugotuj makaron wg instrukcji podane na opakowaniu. Po ugotowaniu, odcedź i zahartuj zimną wodą. Marchewkę i ogórek pokrój na długie, bardzo cienkie paski. Połowę imbiru pokrój w julienne.
  2. Dressing: drugą połowę imbiru i ząbek czosnku zetrzyj na tarce i wymieszaj z sosem sojowym, cukrem i olejem sezamowym. Skrop sokiem z limonki do smaku.
  3. Część sosu polej makaronem i wymieszaj. Ułóż makaron w miskę, dodaj pokrojone warzywa. Polej pozostałego sosu.
  4. Posyp orzechami, listkami kolendry oraz pokrojoną dymką na ukos.

Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

Pasta z białej fasoli i rozmarynu

Składniki na pastę z białej fasoli

  • szklanka ugotowanej białej fasoli
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • gałązkę świeżego rozmarynu
  • pół ząbek czosnku
  • pół cytryny
  • sól, pieprz
  • placki:
  • szklanka mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżka oliwy
  • jogurt (tyle ile mąka weźmie)
  • 30 g startego grana padano

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj mąkę z solą, proszkiem do pieczenia, startego sera i łyżkę oliwy. Dodaj tyle jogurtu, ile mąka weźmie. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstaw na 5 min.
  2. Po tym czasie uformuj małe placki i podsmaż je na suchej patelni z obu stron na złoty kolor.
  3. W rondelku podgrzej oliwę z oliwek z rozmarynem i startym czosnkiem przez minutę.
  4. Filtruj oliwę przez małe sitko. Zmiksuj białą fasolę z dwoma łyżkami jeszcze ciepłej oliwy, dodaj 2-3 łyżki wody, jeśli masa będzie za gęsta.
  5. Na koniec skrop sokiem z cytryny do smaku, dopraw solą i pieprzem. Serwuj dip z plackami.

Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

Zielone smoothie z bananem i awokado

Składniki na smoothie z bananem i awokado

  • 1 banan
  • kawałek ananasa
  • garść szpinaku
  • pół awokado
  • sok z limonki
  • mały kawałek imbiru
  • łyżka chlorreli
  • napój owsiany lub migdałowy

Przygotowanie smoothie z bananem i awokado

  1. Do blendera włóż banan, awokado, szpinak, chlorellę i szklankę napoju owsianego. Zmiksuj na gładkie smoothie.
  2. Skrop sokiem z limonki do smaku i dodaj starty imbir. Jeśli smoothie będzie za gęste, dodaj więcej napoju roślinnego.

Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

Zobacz też:

Zdrowe dania, które przyspieszają metabolizm. Przepisy Darii Ładochy

Dzień Spaghetti! Poznaj włoskie przepisy Matteo Brunettiego

Dorsz pieczony w piekarniku – zdrowa alternatywa dla mięsa

Autor: Luiza Bebłot

podziel się:

Pozostałe wiadomości