
Jak osłodzić dzieciom ferie? Ulubione przepisy z bitą śmietaną zdradza Sebastian Olma

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Jak osłodzić dzieciom ferie? Ulubione przepisy z bitą śmietaną zdradza Sebastian Olma

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, który daje energię na cały dzień. Mamy ferie, więc niech dzieci od rana cieszą się słodkimi daniami, zwłaszcza w Dniu Bitej Śmietany. Nie zabraknie jej w przepisach Sebastiana Olmy, który w naszej kuchni przyrządza rurki z czekoladą i orzechami, gryczane naleśniki i francuskie tosty.
Śniadaniowe rurki z bitą śmietaną, czekoladą i orzechami
Składniki na ciasto cygaretkowe :
- masło x 250 g
- cukier puder x 250 g
- białko x 250 g
- mąka x 250 g
Przygotowanie rurek:
Cukier utrzyj razem z masłem na jednolitą masę, dodaj białka, mąkę i dalej ucieraj. Gładką masę rozłóż na sylikonową matę w kształt prostokąta, aby później można było zwinąć rolki.
Wstaw do piekarnika na kilka minut do temp. 220 st. Piecz, aż nabierze złotego koloru, wyjmij i dopóki jest ciepłe, uformuj rolki.
Składniki na nadzienie i dodatki do rurek:
- słodka śmietana 36% x 1 l
- cukier puder x 200g
- czekolada mleczna x 200g
- orzechy laskowe x 50g
Przygotowanie:
W misce ubij śmietanę z dodatkiem cukru pudru na sztywną masę. Przełóż do rękawa cukierniczego i nabij rurkę kremem.
Końcówkę rurki zamocz w rozpuszczonej na kąpieli wodnej czekoladą i posyp pokruszonymi orzechami laskowymi.
Naleśniki gryczane z toffi, kremowym twarogiem i jabłkami
Składniki na sos toffi:
- cukier brązowy x 250g
- śmietana słodka kremówka x 125 ml
- masło x 125g
- sól x 1 łyżka
Przygotowanie sosu toffi:
W rondelku umieść masło i cukier, rozpuść na małym ogniu składniki i dodaj śmietanę. Gotuj, aż całość zgęstnieje i dodaj łyżkę soli. Gotowy sos odstaw do ostudzenia.
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- mleko x 250 ml
- jajko x 2 szt.
- olej x 50 ml
- sól x 1 mała łyżka
- mąka gryczana x 125g
Przygotowanie naleśników:
W misce wymieszaj mleko, jajko, olej, sól i mąkę gryczaną. Ciasto powinno mieć gęstą i zwartą konsystencję.
Naleśniki smaż na oleju na złoty kolor. Po usmażeniu odłóż naleśniki na talerz.
Składniki na nadzienie do naleśników:
- serek twarogowy x 200g
- kwaśna śmietana 18% x 100g
- imbir marynowany x 20g
- cukier x 2 łyżki duże
Przygotowanie nadzienia do naleśników:
Serek twarogowy przełóż do miski, dodaj do niego śmietanę kwaśną, posiekany imbir i cukier. Masa po wymieszaniu powinna być jak roztopione masło, aby można było smarować naleśniki. Naleśniki smaruj jedną warstwą, a następnie zwiń w rulon tak, aby po przecięciu można było zobaczyć zwinięcie "ślimaka".
Składniki na jabłka do naleśników:
- jabłka twarde x 2 sztuki
- cukier x 2 łyżki
- masło x 50g
- sok jabłkowy x 50 ml
- cukier puder
- mięta do dekoracji
Przygotowanie jabłek do naleśników:
Jabłka obierz i pokrój w kostkę grubości 1 cm, podsmaż na patelni dodając cukier, masło i sok jabłkowy. Gorące jabłka przełóż na talerz i ułóż na nim przekrojone naleśniki. Całość posyp cukrem pudrem i polej sos toffi.
Francuskie tosty z ricottą i karmelizowaną gruszką
Składniki:
- jajko x 2 szt.
- przyprawy w proszku (cynamon, imbir, kardamon) po małej łyżce
- słodka śmietana x 100 ml
- cukier zwykły x 1 mała łyżka
- mleko x 100 ml
- brioche mała x 1 szt.
- klarowane masło x 50g
- gruszka x 2 szt.
- masło x 50g
- sok jabłkowy x 100ml
- ricotta naturalna x 100g
- cytryna x 1 szt.
- syrop klonowy x 50ml
- mięta do dekoracji x 1 mały pęczek
Przygotowanie:
W misce wymieszaj jajko z dodatkiem przypraw w proszku (cynamonu, imbir i kardamonu), słodką śmietaną i cukrem. Kromkę chałki zamocz na kilka sekund w mleku, a następnie w mieszance jajecznej. Tosty smaż na klarowanym maślę z każdej strony, aż uzyskają złoty kolor. Po usmażeniu przełóż tosty na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Gruszkę potnij na ćwiartki, za pomocą noża pozbądź się środka, posyp cukrem i obsmaż na patelni, na której wcześniej się smażyły gofry na złoty kolor, dodaj masło i sok owocowy.
Na talerzu ułóż tosty, posmaruj ricottą (do ricotty dodaj skórkę z cytryny), ułóż kawałki gruszki i przykryj drugą kromką. Całość polej syropem klonowym i udekoruj liśćmi mięty.
Zobacz też:





