Przepisy kulinarne

Jak osłodzić dzieciom ferie? Ulubione przepisy z bitą śmietaną zdradza Sebastian Olma

Sebastian Olma, kuchnia, przepisy z bitą śmietaną, bita śmietana, Dzień Dobry TVN

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Przepisy kulinarne

Jak osłodzić dzieciom ferie? Ulubione przepisy z bitą śmietaną zdradza Sebastian Olma

Sebastian Olma, kuchnia, przepisy z bitą śmietaną, bita śmietana, Dzień Dobry TVN

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, który daje energię na cały dzień. Mamy ferie, więc niech dzieci od rana cieszą się słodkimi daniami, zwłaszcza w Dniu Bitej Śmietany. Nie zabraknie jej w przepisach Sebastiana Olmy, który w naszej kuchni przyrządza rurki z czekoladą i orzechami, gryczane naleśniki i francuskie tosty. 

Śniadaniowe rurki z bitą śmietaną, czekoladą i orzechami 

Składniki na ciasto cygaretkowe :

  • masło x 250 g
  • cukier puder x 250 g
  • białko x 250 g
  • mąka x 250 g

Przygotowanie rurek:

Cukier utrzyj razem z masłem na jednolitą masę, dodaj białka, mąkę i dalej ucieraj. Gładką masę rozłóż na sylikonową matę w kształt prostokąta, aby później można było zwinąć rolki. 

Wstaw do piekarnika na kilka minut do temp. 220 st. Piecz, aż nabierze złotego koloru, wyjmij i dopóki jest ciepłe, uformuj rolki.

Składniki na nadzienie i dodatki do rurek:

  • słodka śmietana 36% x 1 l
  • cukier puder x 200g
  • czekolada mleczna x 200g
  • orzechy laskowe x 50g

Przygotowanie:

W misce ubij śmietanę z dodatkiem cukru pudru na sztywną masę. Przełóż do rękawa cukierniczego i nabij rurkę kremem. 

Końcówkę rurki zamocz w rozpuszczonej na kąpieli wodnej czekoladą i posyp pokruszonymi orzechami laskowymi.

Naleśniki gryczane z toffi, kremowym twarogiem i jabłkami

Składniki na sos toffi:

  • cukier brązowy x 250g
  • śmietana słodka kremówka x 125 ml
  • masło x 125g
  • sól x 1 łyżka

Przygotowanie sosu toffi:

W rondelku umieść masło i cukier, rozpuść na małym ogniu składniki i dodaj śmietanę. Gotuj, aż całość zgęstnieje i dodaj łyżkę soli. Gotowy sos odstaw do ostudzenia.

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • mleko x 250 ml
  • jajko x 2 szt.
  • olej x 50 ml
  • sól x 1 mała łyżka
  • mąka gryczana x 125g

Przygotowanie naleśników:

W misce wymieszaj mleko, jajko, olej, sól i mąkę gryczaną. Ciasto powinno mieć gęstą i zwartą konsystencję. 

Naleśniki smaż na oleju na złoty kolor. Po usmażeniu odłóż naleśniki na talerz.

Składniki na nadzienie do naleśników:

  • serek twarogowy x 200g
  • kwaśna śmietana 18% x 100g
  • imbir marynowany x 20g
  • cukier x 2 łyżki duże

Przygotowanie nadzienia do naleśników:

Serek twarogowy przełóż do miski, dodaj do niego śmietanę kwaśną, posiekany imbir i cukier. Masa po wymieszaniu powinna być jak roztopione masło, aby można było smarować naleśniki. Naleśniki smaruj jedną warstwą, a następnie zwiń w rulon tak, aby po przecięciu można było zobaczyć zwinięcie "ślimaka".

Składniki na jabłka do naleśników:

  • jabłka twarde x 2 sztuki
  • cukier x 2 łyżki
  • masło x 50g
  • sok jabłkowy x 50 ml
  • cukier puder
  • mięta do dekoracji

Przygotowanie jabłek do naleśników:

Jabłka obierz i pokrój w kostkę grubości 1 cm, podsmaż na patelni dodając cukier, masło i sok jabłkowy. Gorące jabłka przełóż na talerz i ułóż na nim przekrojone naleśniki. Całość posyp cukrem pudrem i polej sos toffi.

Francuskie tosty z ricottą i karmelizowaną gruszką

Składniki:

  • jajko x 2 szt.
  • przyprawy w proszku (cynamon, imbir, kardamon) po małej łyżce
  • słodka śmietana x 100 ml
  • cukier zwykły x 1 mała łyżka
  • mleko x 100 ml
  • brioche mała x 1 szt.
  • klarowane masło x 50g
  • gruszka x 2 szt.
  • masło x 50g
  • sok jabłkowy x 100ml
  • ricotta naturalna x 100g
  • cytryna x 1 szt.
  • syrop klonowy x 50ml
  • mięta do dekoracji x 1 mały pęczek

Przygotowanie:

W misce wymieszaj jajko z dodatkiem przypraw w proszku (cynamonu, imbir i kardamonu), słodką śmietaną i cukrem. Kromkę chałki zamocz na kilka sekund w mleku, a następnie w mieszance jajecznej. Tosty smaż na klarowanym maślę z każdej strony, aż uzyskają złoty kolor. Po usmażeniu przełóż tosty na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Gruszkę potnij na ćwiartki, za pomocą noża pozbądź się środka, posyp cukrem i obsmaż na patelni, na której wcześniej się smażyły gofry na złoty kolor, dodaj masło i sok owocowy.

Na talerzu ułóż tosty, posmaruj ricottą (do ricotty dodaj skórkę z cytryny), ułóż kawałki gruszki i przykryj drugą kromką. Całość polej syropem klonowym i udekoruj liśćmi mięty. 

Zobacz też:

Jajecznica, risotto, polędwica z dorsza i tarta - dania na słono i słodko Darii Ładochy. Oto jej wypróbowane przepisy

Jajka faszerowane, kurczak w pomidorach i mandarynki z sosem czekoladowym. Pyszne i zdrowe przepisy Grzegorza Zawieruchy

Dzień Spaghetti! Poznaj włoskie przepisy Matteo Brunettiego

Co sądzisz o tym artykule?
83
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0