Sprawdź przepisy na tradycyjne pączki z nadzieniem różanym i malinowym, holenderskie pączki z jabłkami i rodzynkami oraz pączki pieczone - wegańskie.
Pączki z nadzieniem różanym i malinowym
Składniki na ciasto:
- kilogram mąki krupczatki,
- 10 żółtek,
- 100 g drożdży świeżych,
- 1/2 kostki masła,
- 2 łyżki spirytusu,
- 2 szklanki mleka,
- ½ szklanki cukru drobnego,
- łyżeczka cukru waniliowego,
- szczypta soli,
- 4 kg smalcu.
- ziemniak.
Przygotowanie:
- Mleko podgrzej do temperatury około 38 st C. i wlej do miski. Dodaj rozkruszone drożdże, dwie łyżki mąki i łyżkę cukru. Dokładnie połącz składniki rozczynu. Przykryj miskę ścierką i odstaw na około 20 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Żółtka z cukrem ubij na białą i puszysta masę.
- Do dużej miski przesiej przez sito mąkę razem z solą i cukrem waniliowym. Dodaj wyrośnięty zaczyn i całość połącz przy pomocy łyżki drewnianej na jednolitą masę..
- Do przygotowywanego ciasta dodaj żółtka i przy pomocy robota kuchennego z końcówką hak ugniataj ciasto przez około 20 minut. Gotowe ciasto powinno bez problemu odchodzić od ręki.
- Do tak przygotowanego ciasta dodaj rozpuszczone masło oraz spirytus. Całość zagnieć. Tak przygotowane ciasto przykryj ścierką i zostaw do wyrośnięcia na około półtorej godziny.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkuj na około 2 cm grubości placek.
- Z ciasta przy pomocy szklanki wycinaj pączki. Tak przygotowane krążki zostaw na stolnicy do wyrośnięcia (około 30 – 40 minut).
- W garnku rozpuść smalec. Przy pomocy termometru kuchennego pilnuj temperatury 170 - 185 st C. W niej należy smażyć.
- Następnie wyrośnięte pączki smaż partiami – pilnując aby temperatura smalcu nie spadła poniżej zadanej. Usmażone pączki przełóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się tłuszczy.
- Pączki nadziewaj ulubioną konfiturą i oprósz cukrem pudrem lub polej lukrem.
Składniki na nadzienie różane, lukier i dodatki do pączków:
- 400 g konfitury z płatków róży,
- 30 g białka (ok. 1 białko z jajka M),
- 150 g cukru pudru,
- 6 kropli soku z cytryny,
- 2 opakowania płatków róży lub innych ładnych kolorowych kwiatów jadalnych.
Składniki na nadzienie malinowe, lukier i dodatki do pączków:
- 400 g konfitury z malin,
- 2 opakowania skórki kandyzowanej z pomarańczy,
- 30 g białka (ok. 1 białko z jajka M),
- 150 g cukru pudru,
- 6 kropli soku z cytryny,
- Barwniki spożywcze: czerwony, żółty, zielony.
Oliebollen - holenderskie pączki z jabłkami i rodzynkami
Składniki:
- 450 g mąki pszennej tortowej,
- 250 ml mleka,
- 50 g świeżych drożdży,
- duże jabłko,
- 150 g rodzynek,
- łyżka cukru waniliowego,
- łyżka cukru,
- jajko,
- 2 żółtka,
- sól,
- łyżka spirytusu,
- cukier puder,
- cynamon,
- olej lub smalec do smażenia,
- kandyzowana skórka z pomarańczy.
Przygotowanie:
Rozpocznij od przygotowania zaczynu. Do miski dodaj 3 łyżki mąki, łyżkę cukru oraz 150 ml ciepłego mleka i drożdże. Składniki dokładnie ze sobą połącz. Ostaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 20 minut. Do miski przesiej pozostałą mąkę, a także sól. Doda jajka oraz żółtka i cukry. Wlej pozostałe mleko, zaczyn oraz spirytus. Kolejno dodaj rodzynki do 50 % całości w misce, jabłko pokrojone w drobną kostkę (10% całości w misce), skórkę kandyzowaną. Wymieszaj całość składników na jednolitą masę. Możesz użyć miksera z hakiem. Wyrobione ciasto odstaw na 70 minut do wyrośnięcia. Rozgrzej olej lub smalec. Do wykładania pączków holenderskich użyj natłuszczonej łyżki. Druga łyżką zdejmuj ciasto na tłuszcz. Smaż przez około 6 minut i przełóż na wyłożony papierem kuchennym talerz. Usmażone i odtłuczone pączki obtocz w cukrze pudrze z cynamonem.
Wegańskie pieczone pączki
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 50 g cukru,
- 7 g drożdży suszonych instant lub 15 g świeżych,
- 250 ml ciepłego napoju sojowego,
- 50 g miękkiego oleju kokosowego,
- marmolada.
Przygotowanie:
Do dzieży miksera przesiej przez sito mąkę, następnie dodaj drożdże i cukier. Wymieszaj całość. Napój sojowy podgrzej do temperatury 36 st. C. Dodaj do sypkich składników, a następnie dodaj rozpuszczony olej kokosowy. Za pomocą kocówki hak połącz ze sobą składniki. Odstaw w ciepłe i suche miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i wytnij za pomocą szklanki pączki. Ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem - przykryj ściereczką, aby wyrosły. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 20 minut. Udekoruj lukrem.
Zobacz także:
- Pączki domowe na słodko i wytrawnie - najlepsze przepisy na tłusty czwartek i nie tylko
- Przepis na pyszne wegańskie pączki – zdrowsza alternatywa tradycyjnego przysmaku
- Pączki z ricotty - przepis na tłusty czwartek i nie tylko
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News