Pączki w trzech pysznych wariantach - tradycyjne i niekonwencjonalne. Przepisy Szymona Czerwińskiego

Źródło: Dzień Dobry TVN
Jak pączek w maśle
Jak pączek w maśle
Długa młodość? Mam na to przepis
Długa młodość? Mam na to przepis
Placuszkowy zawrót głowy
Placuszkowy zawrót głowy
Comfort food, czyli jak zjeść wspomnienia
Comfort food, czyli jak zjeść wspomnienia
Zapieczmy to razem!
Zapieczmy to razem!
Sprytne domowe zapiekanki Szymona Czerwińskiego
Sprytne domowe zapiekanki Szymona Czerwińskiego
Lekkie, wiosenne propozycje Szymona Czerwińskiego
Lekkie, wiosenne propozycje Szymona Czerwińskiego
Już niedługo karnawał, czyli okres, w którym ze smakiem pałaszujemy słodkie przekąski. Jedną z najpopularniejszych są pączki, które można przecież jeść nie tylko w Tłusty Czwartek. W kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński zaprezentował kilka wersji tych popularnych wypieków.

Sprawdź przepisy na tradycyjne pączki z nadzieniem różanym i malinowym, holenderskie pączki z jabłkami i rodzynkami oraz pączki pieczone - wegańskie.

Pączki z nadzieniem różanym i malinowym

Składniki na ciasto:

  • kilogram mąki krupczatki,
    • 10 żółtek,
      • 100 g drożdży świeżych,
        • 1/2 kostki masła,
          • 2 łyżki spirytusu,
            • 2 szklanki mleka,
              • ½ szklanki cukru drobnego,
                • łyżeczka cukru waniliowego,
                  • szczypta soli,
                    • 4 kg smalcu.
                      • ziemniak.

                        Przygotowanie:

                        1. Mleko podgrzej do temperatury około 38 st C. i wlej do miski. Dodaj rozkruszone drożdże, dwie łyżki mąki i łyżkę cukru. Dokładnie połącz składniki rozczynu. Przykryj miskę ścierką i odstaw na około 20 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
                          1. Żółtka z cukrem ubij na białą i puszysta masę.
                            1. Do dużej miski przesiej przez sito mąkę razem z solą i cukrem waniliowym. Dodaj wyrośnięty zaczyn i całość połącz przy pomocy łyżki drewnianej na jednolitą masę..
                              1. Do przygotowywanego ciasta dodaj żółtka i przy pomocy robota kuchennego z końcówką hak ugniataj ciasto przez około 20 minut. Gotowe ciasto powinno bez problemu odchodzić od ręki.
                                1. Do tak przygotowanego ciasta dodaj rozpuszczone masło oraz spirytus. Całość zagnieć. Tak przygotowane ciasto przykryj ścierką i zostaw do wyrośnięcia na około półtorej godziny.
                                  1. Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkuj na około 2 cm grubości placek.
                                    1. Z ciasta przy pomocy szklanki wycinaj pączki. Tak przygotowane krążki zostaw na stolnicy do wyrośnięcia (około 30 – 40 minut).
                                      1. W garnku rozpuść smalec. Przy pomocy termometru kuchennego pilnuj temperatury 170 - 185 st C. W niej należy smażyć.
                                        1. Następnie wyrośnięte pączki smaż partiami – pilnując aby temperatura smalcu nie spadła poniżej zadanej. Usmażone pączki przełóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się tłuszczy.
                                          1. Pączki nadziewaj ulubioną konfiturą i oprósz cukrem pudrem lub polej lukrem.
                                            Pączki
                                            Pączki
                                            Pączki
                                            Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                            Składniki na nadzienie różane, lukier i dodatki do pączków:

                                            • 400 g konfitury z płatków róży,
                                              • 30 g białka (ok. 1 białko z jajka M),
                                                • 150 g cukru pudru,
                                                  • 6 kropli soku z cytryny,
                                                    • 2 opakowania płatków róży lub innych ładnych kolorowych kwiatów jadalnych.
                                                      Pączki z nadzieniem z róży
                                                      Pączki z nadzieniem z róży
                                                      Pączki z nadzieniem z róży
                                                      Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                      Składniki na nadzienie malinowe, lukier i dodatki do pączków:

                                                      • 400 g konfitury z malin,
                                                        • 2 opakowania skórki kandyzowanej z pomarańczy,
                                                          • 30 g białka (ok. 1 białko z jajka M),
                                                            • 150 g cukru pudru,
                                                              • 6 kropli soku z cytryny,
                                                                • Barwniki spożywcze: czerwony, żółty, zielony.
                                                                  Pączki z nadzieniem i lukrem
                                                                  Pączki z nadzieniem i lukrem
                                                                  Pączki z nadzieniem i lukrem
                                                                  Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                  Oliebollen - holenderskie pączki z jabłkami i rodzynkami

                                                                  Składniki:

                                                                  • 450 g mąki pszennej tortowej,
                                                                    • 250 ml mleka,
                                                                      • 50 g świeżych drożdży,
                                                                        • duże jabłko,
                                                                          • 150 g rodzynek,
                                                                            • łyżka cukru waniliowego,
                                                                              • łyżka cukru,
                                                                                • jajko,
                                                                                  • 2 żółtka,
                                                                                    • sól,
                                                                                      • łyżka spirytusu,
                                                                                        • cukier puder,
                                                                                          • cynamon,
                                                                                            • olej lub smalec do smażenia,
                                                                                              • kandyzowana skórka z pomarańczy.

                                                                                                Przygotowanie:

                                                                                                Rozpocznij od przygotowania zaczynu. Do miski dodaj 3 łyżki mąki, łyżkę cukru oraz 150 ml ciepłego mleka i drożdże. Składniki dokładnie ze sobą połącz. Ostaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 20 minut. Do miski przesiej pozostałą mąkę, a także sól. Doda jajka oraz żółtka i cukry. Wlej pozostałe mleko, zaczyn oraz spirytus. Kolejno dodaj rodzynki do 50 % całości w misce, jabłko pokrojone w drobną kostkę (10% całości w misce), skórkę kandyzowaną. Wymieszaj całość składników na jednolitą masę. Możesz użyć miksera z hakiem. Wyrobione ciasto odstaw na 70 minut do wyrośnięcia. Rozgrzej olej lub smalec. Do wykładania pączków holenderskich użyj natłuszczonej łyżki. Druga łyżką zdejmuj ciasto na tłuszcz. Smaż przez około 6 minut i przełóż na wyłożony papierem kuchennym talerz. Usmażone i odtłuczone pączki obtocz w cukrze pudrze z cynamonem.

                                                                                                Wegańskie pieczone pączki

                                                                                                Składniki:

                                                                                                • 500 g mąki pszennej,
                                                                                                  • 50 g cukru,
                                                                                                    • 7 g drożdży suszonych instant lub 15 g świeżych,
                                                                                                      • 250 ml ciepłego napoju sojowego,
                                                                                                        • 50 g miękkiego oleju kokosowego,
                                                                                                          • marmolada.

                                                                                                            Przygotowanie:

                                                                                                            Do dzieży miksera przesiej przez sito mąkę, następnie dodaj drożdże i cukier. Wymieszaj całość. Napój sojowy podgrzej do temperatury 36 st. C. Dodaj do sypkich składników, a następnie dodaj rozpuszczony olej kokosowy. Za pomocą kocówki hak połącz ze sobą składniki. Odstaw w ciepłe i suche miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i wytnij za pomocą szklanki pączki. Ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem - przykryj ściereczką, aby wyrosły. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 20 minut. Udekoruj lukrem. 

                                                                                                            Pączki z lukrem
                                                                                                            Pączki z lukrem
                                                                                                            Pączki z lukrem
                                                                                                            Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                                                            Zobacz także:

                                                                                                            Autor: Regina Łukasiewicz

                                                                                                            Źródło: Szymon Czerwiński

                                                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                                                                                                            podziel się:

                                                                                                            Pozostałe wiadomości

                                                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                            Materiał promocyjny

                                                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana